RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4378|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買咗新燈攪唔掂,求幫忙

bnn 發表於 2010-6-26 00:25:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄你哋好,我係一名新手,從來未玩過搖控車,上個月見到一架貨櫃車後,就心血來潮買咗一架scania r620 來自砌,買埋MFC 01套燈,重買咗  futaba 6ex-2.4 ghz搖控,但個搖控同新燈,攪到我頭都大埋,因為我對電子野係零智識,現在問題係1.我將搖控支棍撥左邊,個呔轉左,但就打右邊指揮燈,撥右邊就打左邊燈,我肯定無插錯位(MFC 01),個燈永遠同個車呔相反方向,個搖控實太複雜(對於我),我已睇咗好多post 都攪唔掂,希望師兄們幫幫手,感激
拉登.狂徒 發表於 2010-6-26 00:34:13 | 只看該作者
led燈對換左右就0k
Suzuki1105 發表於 2010-6-26 00:35:24 | 只看該作者
拆左兩粒指揮燈出黎對調咪得囉-_-
洗乜咁煩惱呢..
ObenO 發表於 2010-6-26 00:43:21 | 只看該作者
Jazz_Wan 發表於 2010-6-26 00:44:12 | 只看該作者
各位師兄你哋好,我係一名新手,從來未玩過搖控車,上個月見到一架貨櫃車後,就心血來潮買咗一架sc ...
bnn 發表於 2010-6-26 00:25

因為冇人開post問你個問題, 所以你爬極post都搵唔到
SPAWN 發表於 2010-6-26 01:05:57 | 只看該作者
拉登華仔有史以黎回覆得最有建設性的一個答案
ObenO 發表於 2010-6-26 00:43

奇蹟!
 樓主| bnn 發表於 2010-6-26 01:06:27 | 只看該作者
我都有諗過呢方法,不過我買咗隻二手櫃返來,個櫃燈位置又要掉轉,我成日諗緊,係唔係我個搖控set 錯野呢,因為之前曾經試過正常,我依家都玩唔到死火燈,因為有死火燈就無頭燈,個搖控實在太復雜啦,我覺得我俾佢玩,多過我玩佢,我砌部車都砌咗兩個星期,晚晚3,4點訓,重有兩晚通頂,多謝晒咁多位師兄教路,多謝晒
hochan 發表於 2010-6-26 02:31:14 | 只看該作者
你set燈果時撥左撥右的先後有無錯呀?
MRX-2 發表於 2010-6-26 08:02:29 | 只看該作者
我都有諗過呢方法,不過我買咗隻二手櫃返來,個櫃燈位置又要掉轉,我成日諗緊,係唔係我個搖控set 錯野 ...
bnn 發表於 2010-6-26 01:06

我諗呢個個唔係真正解決問題既方法,我以前都試過D燈左右不調轉,後來發覺如果用呢個方法的確可以解決即時既問題,但當出黎同大家玩車時先發覺自已全套燈都左右調轉左時.....拖人地D拖架就會左右可調轉,拖頭同條架左右不一,以為自已攪掂左既問題出到黎發覺仲頭痕,你隻二手櫃如果有說明書就睇睇佢既裝法是否正確,因為櫃既左右比較易分別。
 樓主| bnn 發表於 2010-6-26 09:49:59 | 只看該作者
[quote]你set燈果時撥左撥右的先後有無錯呀?

試過好多次,應該無錯,左邊支棍上下右左,跟住右邊支棍上下右左.照足去做.
 樓主| bnn 發表於 2010-6-26 10:04:10 | 只看該作者
回復 9# MRX-2

我都係咁諗,如果第日另一隻櫃,又要將d燈掉轉,我無隻櫃說明書,但我肯定隻櫃d線無錯,師兄你之前有咁問題,最後點解決?謝謝
kafield 發表於 2010-6-26 10:22:04 | 只看該作者
可以試試看這一個, 希望幫到你啦 ^.<

http://www.rc-daily.com/forum/vi ... &extra=page%3D3
 樓主| bnn 發表於 2010-6-26 10:28:58 | 只看該作者
回復 12# kafield

唔該晒你師兄,呢個我睇過好多次,都重係唔得.
kwcgary 發表於 2010-6-26 12:11:31 | 只看該作者
解決方法好簡單,師兄可試下先將控與servo調至相同方向(用REVR功能,說明書P.16),然後跟以下方法set新燈便可。

http://www.rc-daily.com/forum/viewthread.php?tid=545&page=1&fromuid=2029#pid6126
 樓主| bnn 發表於 2010-6-26 12:46:31 | 只看該作者
回復 14# kwcgary
我都好似試過呢個方法,因為試得太多,已經唔得,不過今晚再試多一次,唔該晒咁多位師兄,感激萬分
Jazz_Wan 發表於 2010-6-26 13:01:32 | 只看該作者
有冇試過用其它控set呀?
 樓主| bnn 發表於 2010-6-26 14:37:28 | 只看該作者
回復 16# Jazz_Wan
我就係無其他控,如果專登買一個入門控來試,又好似好浪費.
MRX-2 發表於 2010-6-26 15:26:21 | 只看該作者
回復  MRX-2

我都係咁諗,如果第日另一隻櫃,又要將d燈掉轉,我無隻櫃說明書,但我肯定隻櫃d線無錯,師兄你之 ...
bnn 發表於 2010-6-26 10:04

更係轉番岩左右車燈啦!你呢個問題其實你唔識攪都好難講得你明,最好你出席車局時請教其他師兄,佢地好樂意幫你整車既....不過到時要幫佢地玩鞋喎。
 樓主| bnn 發表於 2010-6-26 15:59:12 | 只看該作者
回復 18# MRX-2
我都想.但我無時間去車局,又夜放工,馮假期同星期六,日又一定無假放
Jazz_Wan 發表於 2010-6-26 16:21:31 | 只看該作者
回復  MRX-2
我都想.但我無時間去車局,又夜放工,馮假期同星期六,日又一定無假放
bnn 發表於 2010-6-26 15:59

你住邊呀