RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2858|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

轉龍骨一問!><

dazesin 發表於 2010-6-22 09:50:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我改緊架470做密斗,但發現左樣問題..

我鑽洞係龍骨上面, 好難就好, 想問下各位師兄,你地係點樣就d位來鑽,

我鑽完之後多數都好似唔岩位..(我係用舊龍骨叠住新龍骨mark d hole. 之後鑽.
但鑽完之後對一對,..位就岩,但係就唔岩上野,..差dd咁,有無好d既方法呀?
馬輝 發表於 2010-6-22 11:16:54 | 只看該作者
想靚的話首選用鑽床...
有勇冇謀 發表於 2010-6-22 11:21:40 | 只看該作者
鑽窿 o既 野 真係要睇你手工啦, 差少少就係差少少, 會上唔到d窿架...
海怪 發表於 2010-6-22 11:37:59 | 只看該作者
MARK好D位後先打"賓子"做記號...(唔好咁大力)....打完後再度一度D位岩唔岩

岩既話就用1MM/1.5MM既鑽嘴鑽左先....然後先再鑽大個HOLE

我自己係咁做,你可以用D廢料試一試先
odaan 發表於 2010-6-22 11:50:13 | 只看該作者
我改緊架470做密斗,但發現左樣問題..
我鑽洞係龍骨上面, 好難就好, 想問下各位師兄,你地係點樣就d位來鑽,

我鑽完之後多數都好似唔岩位..(我係用舊龍骨叠住新龍骨mark d hole. 之後鑽.
但鑽完之後對一對,..位就岩,但係就唔岩上野,..差dd咁,有無好d既方法呀?
dazesin 發表於 2010-6-22 09:50

唔岩上野 ,  "野" 即係乜鬼野  ??????

鑽個窿 , 都分有螺絲牙定無螺絲牙

如果想個問題解決得快 , 資料越詳盡越多人明個問題 , 自然答得快
唔係既話 , 要搞幾個 post 先開始明個問題 , 一來一回就遲左幾日

疊窿鑽 , 卡尺劃線鑽 , 上機鑽 , 唔同環境唔同方法 , 明知一次試到有誤差 , 就修正誤差
鑽窿係鑽一個試一試 , 得先繼續 , 唔係手快快鑽晒佢 , 之後先走黎煩 .....
ericsky 發表於 2010-6-22 11:53:46 | 只看該作者
如果有舊龍骨,用隻好力的"夾"固定後,就用來mark你要的孔位,再打賓子。
還有,你用什麼鑽??!唔好用咁大把鑽。
330324059 發表於 2010-6-22 12:02:46 | 只看該作者

我同樓上4樓的師兄一樣 用賓子預位 先用細号鑽嘴 再用你雖要的鑽嘴 其實都幾麻煩  
如果多野鑽我就會先用賓子預位 再用番鑽床【省時】
fatwah 發表於 2010-6-22 12:35:23 | 只看該作者
幾實呢…好多師兄係解答人既時候都有個通病…
就係成日以為自己識既人地都識…就用比較高深既角度解答…
好彩條友醒就明…條友唔醒問多次唔係比人串再唔係就不了了知…
重用就係…唔係個個屋企或工作上有機接觸到鑽床…更加唔好話會識用…

可能我咁講會有人唔滿意唔like…但呢個係事實
 樓主| dazesin 發表於 2010-6-22 15:36:52 | 只看該作者
海怪
對不起, 請問什麼是賓子?

馬輝:
無鑽床呀......屋企放唔到咁大既野- -

有勇冇謀:
我今次算係第一次diy呀, 所以唔多熟手,整得好差><

ericsky:
我係用一個類似四驅車摩打既手提鑽仔,雙星出果把! 力都ok夠力架.

odaan:
我想轉每邊2個洞落龍骨上車頭果舊C1
我先用條舊龍骨泊埋去,之後用鉛筆mark左個位,
之後用電鑽仔鑽左每邊2個洞,
點知上羅絲時,c1既羅絲位同我鑽既位,差成1.5mm左右..唔岩位呀.....T.T

330324059:
你係出去工廠區搵人鑽?

fatwah:
其實佢地都好好人架,多數都會教我,我好多次問野都有人答架,
不過我level太低有時都唔明,哈哈
 樓主| dazesin 發表於 2010-6-22 15:50:47 | 只看該作者
想問多一樣野,如果我用1850l 果條龍骨換架470零件加車頭落去(側版唔洗) ,洗唔洗鑽洞架...?
海怪 發表於 2010-6-22 16:08:13 | 只看該作者

要鎚仔+撞針

好似"DUM釘"咁,用黎做個記號,打完會有一點仔凹左既記號.....(唔好太大力...打一下就夠)

可以去五金鋪買支打賓子用既細"撞針" 價錢唔記得....(又可以用一D尖既金屬野代替)
rabbitmomo 發表於 2010-6-22 16:36:37 | 只看該作者
我同海怪方法一模一樣, 無問題, 最好打完賓子MARK完位再對多一兩次位, 咁就無走雞, 唔好心急
有時望個角度都好緊要, 可以有1MM-2MM誤差
330324059 發表於 2010-6-22 16:39:06 | 只看該作者
回復 9# dazesin

我自己有部大陸買的小型鑽床 幾舊水人仔 精度雖然比唔上啲大型鑽床 都好過用普通手電鑽
cx104 發表於 2010-6-22 20:40:06 | 只看該作者
賓子係點既樣?
Jazz_Wan 發表於 2010-6-22 21:07:45 | 只看該作者
我想問下你係4x2 定係 6x4 架密斗??
我就用d簡單既方法用舊龍骨疊住新龍骨, 用皺紋膠紙包到佢地唔會移位. 咁就肉隨針板上啦
lyboy 發表於 2010-6-22 22:10:48 | 只看該作者
回復 14# cx104

要鎚仔+撞針

好似"DUM釘"咁,用黎做個記號,打完會有一點仔凹左既記號.....(唔好太大力...打一下就夠)

...
海怪 發表於 2010-6-22 16:08

應該係咁掛...
 樓主| dazesin 發表於 2010-6-23 00:53:09 | 只看該作者
我想問下你係4x2 定係 6x4 架密斗??
我就用d簡單既方法用舊龍骨疊住新龍骨, 用皺紋膠紙包到佢地唔會移位.  ...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-22 21:07

4x2 呀...
Jazz_Wan 發表於 2010-6-23 01:06:52 | 只看該作者

約中間位cut開條龍骨, 中間位置駁長, 咁d窿咪唔洗咁準確囉
 樓主| dazesin 發表於 2010-6-23 09:35:29 | 只看該作者
咁駁唔會唔會好似淆架? haha!!
如果收一對1850l龍骨唔岩用?
Q-pet 發表於 2010-6-23 11:21:02 | 只看該作者

個支野樣似我地開1 / 10車殼支孔咁樣..
最前頭係尖尖既..用黎鑽野個時打一打記號..
打左之後鑽個時個鑽咀唔會點走位.
一般五金店有得買..