RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1791|回復: 10
收起左側

請教額外CHANNEL 開燈問題 !

rabbitmomo 發表於 2010-6-11 10:09:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問希無CHING可以幫手解答o下:

我用緊8 CHANNEL控, 想用餘下CHANNEL 搖控開燈 (我無用新燈), 但我張D LED 接好個插, 插落接收後, 未陏LED已經長著, 我已經SET左CHANNEL 用 3 STEPS SWICTH (即係GARY講既100%, 0 -100%), 但中位時都已經著住燈, 我又試過張紅線接落接收白色位度, LED都係著住, 但暗少少......請問個問題出o係邊度?
Q-pet 發表於 2010-6-11 10:30:18 | 顯示全部樓層
一係咁啦~~你整一個SER..用微動開關開燈同熄燈...
方法同葉大夫D閃燈做法一樣...
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-6-11 12:46:41 | 顯示全部樓層
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-6-11 12:53:37 | 顯示全部樓層
終於爬到一篇有講, 應該係唔得....我諗學QPET講要SERVO, OR 用6V RELAY了.........
hochan 發表於 2010-6-11 15:19:25 | 顯示全部樓層
因為接收出來的紅色線係6v.黑色線係0v.白色線係脈衝信號會不斷有6v和0v的變換,用來控制servo的.
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-6-11 16:55:26 | 顯示全部樓層
因為接收出來的紅色線係6v.黑色線係0v.白色線係脈衝信號會不斷有6v和0v的變換,用來控制servo的.
hochan 發表於 2010-6-11 15:19

THANK YOU, 咁唯有我用SERVO, +100 開大燈, -100 開細燈 ~
john19961014 發表於 2010-6-11 19:51:32 | 顯示全部樓層
GT power燈組可以用一個ch來控制開關?
kwcgary 發表於 2010-6-15 13:52:30 | 顯示全部樓層
請問希無CHING可以幫手解答o下:

我用緊8 CHANNEL控, 想用餘下CHANNEL 搖控開燈 (我無用新燈), 但我張D LED 接好個插, 插落接收後, 未陏LED已經長著, 我已經SET左CHANNEL 用 3 STEPS SWICTH (即係GARY講既100%, 0 -100%), 但中位時都已經著住燈, 我又試過張紅線接落接收白色位度, LED都係著住, 但暗少少......請問個問題出o係邊度?
rabbitmomo 發表於 2010-6-11 10:09

因為接收與SERVO之間的信號線唔係有電同冇電咁簡單(佢係用PWM信號,即係用方波長度來控制SERVO角度),所以樓主這個方法並唔WORK。網上有一些教改裝線路的網頁可以教你將SERVO信號解碼然後以開關形式輸出,但對電子認識不多的人會較為複雜,所以我建議樓主還是買現成外置燈組或用SERVO控制微動開關會簡單一些。

以下影片解釋左SERVO控制原理:
http://www.youtube.com/watch?v=O4XKNx9krXI&feature=player_embedded
dm9261 發表於 2010-6-15 14:07:42 | 顯示全部樓層
微動開關係點既?
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-6-15 18:42:02 | 顯示全部樓層
因為接收與SERVO之間的信號線唔係有電同冇電咁簡單(佢係用PWM信號,即係用方波長度來控制SERVO角度) ...
kwcgary 發表於 2010-6-15 13:52

即係如果我搵到IC可以張所有pulse width rectify 做 hi and static 做 Low 咁就可以做到ON/Off 效果 ?
 樓主| rabbitmomo 發表於 2010-6-15 18:42:52 | 顯示全部樓層
微動開關係點既?
dm9261 發表於 2010-6-15 14:07

其實即係 ON/OFF SWITCH, 不過SIZE 細好多, 可以有LOCK 無LOCK !