RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: bmw740i
收起左側

場地問題

樓主| bmw740i 發表於 2010-5-16 14:18:40 | 顯示全部樓層
 樓主| bmw740i 發表於 2010-5-16 14:25:49 | 顯示全部樓層
咁你打算收我地幾錢個鐘?呢個我諗係大家最想知道既,因為價錢太貴會有好多人玩唔起,一般車場好似收幾 ...
MRX-2 發表於 2010-5-16 14:07

我既原意係大約 $120-150 全日, 分段收費就係可以靈活啲咁..  同埋每星期會有 "最小人數確認" 先開場..  詳情就.......

不如你地答吓我啲問題先啦...
MRX-2 發表於 2010-5-16 14:28:37 | 顯示全部樓層
其實, "現實" 尼2個字真係咁難明??
bmw740i 發表於 2010-5-16 14:18

師兄你開場係為左興趣定搵錢?如果為興趣你要好好考慮一下,或者你對我地遙控貨車既了解未夠深入,

或者你買番架睇下有無興趣先再考慮開場吧。如果係為搵錢.......現實一點吧!"現實"呢兩個字我相信你比我們更清楚了解。
MRX-2 發表於 2010-5-16 14:52:36 | 顯示全部樓層
嗱..  俾幅2 個月前場地相你地睇吓喇(係場既四分三位置啦影既)...  而家已經鋪好哂地毯, 逢星期 ...
bmw740i 發表於 2010-5-16 14:43

師兄我看你是有誠意的,起碼你都有張場地想俾我地睇,之前有人話有2萬尺地方,又話我地一見到佢個樣就知道佢會做到(可惜佢最後人間蒸發左)。

場地、收費問題已經有,但最重要既係面對現實,如果叫我地去一個只有木條,冷氣夠勁既地方玩車,我相信唔會有太多人會去,因為貨車場有別一般遙控車場,呢點師兄要再諗諗。
 樓主| bmw740i 發表於 2010-5-16 15:01:06 | 顯示全部樓層
師兄我看你是有誠意的,起碼你都有張場地想俾我地睇,之前有人話有2萬尺地方,又話我地一見到佢個 ...
MRX-2 發表於 2010-5-16 14:52

Thks...  其實, 我絕對明白你地既要求..  之不過, 始終都要向現實低頭..  如果連單日既場租都平衡唔到就無謂再講, 係唔係..

另外, 俾唔到現時啲相你地睇, 因為始終係 "恣詢階段"..  唔想太多偳測..
Jazz_Wan 發表於 2010-5-16 17:25:39 | 顯示全部樓層
ching, 你個埸星期一至六既既然都有既定既收入既話, 我建議你星期日收平少少先, 段中計你會好麻煩,
全日$40, 半日$20, 好似租單車咁, 你個場開始既時候唔好收咁貴, 因為你個場咩都冇, 等日後開到一段時間後,
你了解大家有咩須要再去搞, 總好過你一開始搞咁大工程, 而且就黎到夏天, 出面咁熱, 我都唔想成日出去行街,
你個場最大個selling point係冷氣, 最緊要你唔好唸住一開始就賺錢, 你唸夠回你d冷氣成本仲實際!
Jazz_Wan 發表於 2010-5-16 17:29:25 | 顯示全部樓層
講真, 情景呢樣野慢慢黎囉
 樓主| bmw740i 發表於 2010-5-16 17:57:22 | 顯示全部樓層
ching, 你個埸星期一至六既既然都有既定既收入既話, 我建議你星期日收平少少先, 段中計你會好麻煩,
全日$4 ...
Jazz_Wan 發表於 2010-5-16 17:25

吓??  全日$40, 半日$20??  

你當一般 office 假日租俾人拍戲都收 $2200 租全日..   當我傾到一樣喇, 咪要成 50-60 部車先平衡到??  我怕個場容納唔到咁多車喎..  所以, 20部車或25以下為最理想...
fatwah 發表於 2010-5-16 18:32:40 | 顯示全部樓層
0.0買多塊地毯咪可以做飄移埸囉??
又唔會怕整污濁你個張新毯 !!
Jazz_Wan 發表於 2010-5-16 22:26:08 | 顯示全部樓層
吓??  全日$40, 半日$20??  

你當一般 office 假日租俾人拍戲都收 $2200 租全日..   當我傾到 ...
bmw740i 發表於 2010-5-16 17:57

CHING, 我想知個場本身係唔係你先? 你個場咩都冇, 得d木條同冷氣, 好難收百幾蚊入場費bor,
你知唔知道係工廠區租個一千尺既單位, 每個月都係約5000蚊到, 係成個月呀ching!! 什至再平d!
又冇地毯!
如果你收百幾蚊一日, 你有咩selling point可以sell到我地幫襯你先?
交通方便唔係point, 你收到咁貴, 不如係屋企樓下個球場玩算喇, (除非你有場景就另計), 不過你又話返黎現實
Jazz_Wan 發表於 2010-5-16 22:29:31 | 顯示全部樓層
如果個場本身唔係你既, 我勸你都係唔好攪喇!
Jazz_Wan 發表於 2010-5-16 22:36:30 | 顯示全部樓層
屋??  不如返番尼現實世界先啦..
其實, 租個冷氣場出嚟, 近地鐵, 有地毯, 有插蘇, 有曬木絛, 木板可 ...
bmw740i 發表於 2010-5-16 14:01

ching, 唔係想撥你冷水, 你咁既條件真係唔夠吸引, 收百幾蚊一日, 真係會冇人黎架,
馬輝 發表於 2010-5-16 23:03:49 | 顯示全部樓層
而家最重要的反而係讓樓主了解何謂遙控貨車

或者睇下下次邊度搞局請埋樓主一齊去
pyk3105 發表於 2010-5-16 23:31:07 | 顯示全部樓層
He play Mini -Z !
Q-pet 發表於 2010-5-17 00:11:29 | 顯示全部樓層

咁你放木條..整條賽道比我地轉下圈..咁等同我地遊街有咩分別..
咁你都睇到外國片..
有山..有假樹..有屋..咁先叫個像真場景..
先會吸引人黎玩..
你放木條係地下..咁我地不如放D水樽玩樓水樽算啦
你有既係誠意我地明..但真係搞個場..要似個城市咁
希望你無嬲
 樓主| bmw740i 發表於 2010-5-17 01:49:55 | 顯示全部樓層
真係多謝哂你地既意見, 仲諗住可以同場主講與其星期日休息, 不如租埋出嚟俾人用...  

不過, 縱合以上啲意見, 睇嚟都係攪唔成喇...  煩到大家真係唔好意思..
 樓主| bmw740i 發表於 2010-5-17 01:57:12 | 顯示全部樓層

你講緊我??  係呀, 我而家淨係玩 MiniZ 渣..   就係有玩開車, 所以先以為個場可以俾你地玩貨櫃車..  不過, 我應該低估左你地既要求...
Jazz_Wan 發表於 2010-5-17 02:02:22 | 顯示全部樓層
你講緊我??  係呀, 我而家淨係玩 MiniZ 渣..   就係有玩開車, 所以先以為個場可以俾你地玩貨櫃車..  不 ...
bmw740i 發表於 2010-5-17 01:57

唔緊要, 最緊要係你有心姐
jeffip97 發表於 2010-5-17 19:20:22 | 顯示全部樓層
馬輝 發表於 2010-5-17 21:13:18 | 顯示全部樓層
你講緊我??  係呀, 我而家淨係玩 MiniZ 渣..   就係有玩開車, 所以先以為個場可以俾你地玩貨櫃車..  不 ...
bmw740i 發表於 2010-5-17 01:57

所以馬輝都建議你下次JOIN埋一齊玩貨車先