RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5030|回復: 20
收起左側

[問題] 3RACING SETUP SYSTEMS

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

點樣去度個CASTER??
之前睇過有個師兄話要自己diy...???

有冇師兄有呢個問題?!
比利羊 發表於 2010-5-4 17:59:31 | 顯示全部樓層
冇CASTER度!!!
下...咁即係上面個度呃人?!
阿虫 發表於 2010-5-5 09:09:19 | 顯示全部樓層
唔駛十分準確, 可以用間尺, 想要準就要自己diy, 用一塊透明膠片鑽個4mm洞同畫一條直線正正串過個4mm洞就ok, 希望你明我講乜
哦...唔該師兄.
水都丸 發表於 2010-5-5 10:31:54 | 顯示全部樓層

唔駛十分準確就唔駛買佢lu....
阿虫 發表於 2010-5-5 10:55:11 | 顯示全部樓層
回復 6# 水都丸

C兄, 我想請問你知唔知油車同電車係點樣去改變caster角度? 如果你知o既, 我諗你都唔駛量度caster要求準確到去0.1度掛
水都丸 發表於 2010-5-5 11:09:12 | 顯示全部樓層
回復  水都丸

C兄, 我想請問你知唔知油車同電車係點樣去改變caster角度? 如果你知o既, 我諗你都唔駛量度 ...
阿虫 發表於 2010-5-5 10:55

度得就當然想準確啦,如果個座變左形或者king pin曲左咁咪唔知囉?
出得工具就俾d誠意嘛,依家仲進軍埋世界品牌自己出車,跟足d好既,唔通下下都要人買返去diy咩....
阿虫 發表於 2010-5-5 11:20:26 | 顯示全部樓層

呢樣我都同意, 不過佢讀數係2度一格, 就算比埋tools你都唔會check得太準, 都係攞個reference啦, 我用hudy都係唔跟呢樣野, 都係要自己diy
sunday 發表於 2010-5-5 11:24:52 | 顯示全部樓層
唔駛十分準確, 可以用間尺, 想要準就要自己diy, 用一塊透明膠片鑽個4mm洞同畫一條直線正正串過個4mm洞就ok, ...
阿虫 發表於 2010-5-5 09:09

"唔駛十分準確"   這句話 刻 在你的 set 車板會很形~
形過刻名 ~~~
阿虫 發表於 2010-5-5 11:27:36 | 顯示全部樓層
"唔駛十分準確"   這句話 刻 在你的 set 車板會很形~
形過刻名 ~~~
sunday 發表於 2010-5-5 11:24

如果你有用開set車工具你就會知, 就算幾靚o既set車工具都唔係100%準確
sunday 發表於 2010-5-5 14:26:43 | 顯示全部樓層
如果你有用開set車工具你就會知, 就算幾靚o既set車工具都唔係100%準確阿虫 發表於 2010-5-5 11:27

所以你的成績不是 100% ........
but~
算了吧,我是出名不懂 set 車的 ..... :lol:lol
天娜 發表於 2010-5-5 14:57:08 | 顯示全部樓層
其實Hudy會唔會真係準好多, 我有唸過放左套3racing換Hudy
阿虫 發表於 2010-5-5 15:54:27 | 顯示全部樓層
所以你的成績不是 100% ........
but~
算了吧,我是出名不懂 set 車的 .....
sunday 發表於 2010-5-5 14:26

以你所講o既野我估你根本無用過set車工具, 乜都唔知
水都丸 發表於 2010-5-5 16:32:28 | 顯示全部樓層
3仔呢套野其實比起過去好多平價品牌好好多架喇.....
sunday 發表於 2010-5-5 17:21:56 | 顯示全部樓層
以你所講o既野我估你根本無用過set車工具, 乜都唔知
阿虫 發表於 2010-5-5 15:54

你好野 ~~
beebone 發表於 2010-5-5 20:32:35 | 顯示全部樓層
回復  水都丸

C兄, 我想請問你知唔知油車同電車係點樣去改變caster角度? 如果你知o既, 我諗你都唔駛量度 ...
阿虫 發表於 2010-5-5 10:55

準到0.1度? 真車用紅外線alignment 機度都去唔倒 0.1度準確度啦.............
準到0.1度? 真車用紅外線alignment 機度都去唔倒 0.1度準確度啦.............
beebone 發表於 5/5/2010 20:32

咁即係呢套SET車工具唔好用???
sunday 發表於 2010-5-6 10:03:14 | 顯示全部樓層
套SET車工具係好野~ but 問題永遠係 :
SET 車板 係死
人 係生

有問題 都係人o既問題........
beebone 發表於 2010-5-6 10:29:12 | 顯示全部樓層
咁即係呢套SET車工具唔好用???
毛 發表於 2010-5-6 01:55

好唔好用depend你識唔識用. 我用team C已經覺得好用. 架車一行setting就有機會歪哂, 要定日期修一修