RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2447|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

nb16波箱掃牙

5688 發表於 2006-7-22 22:05:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
nb16波箱掃牙,請問可否用mini infero 的波箱牙,因為偉x時常都欠parts
mwheel 發表於 2006-7-22 22:07:34 | 只看該作者
包括整個波箱80多元, 各款齒12元一隻.
 樓主| 5688 發表於 2006-7-22 22:15:30 | 只看該作者
mini infero 的波箱牙? where can I buy the parts?
mwheel 發表於 2006-7-22 22:44:25 | 只看該作者
我有NB16 及 mini-inferno, 因 mini-inferno 改裝了無刷摩打, 扭力太大, 經常掃前後波箱齒, 所以都好有心得:

如你想原裝mini inferno的波箱齒, KWS"智樂模型" 對面有間忘記了叫甚麼名(由廣華醫院數起第二間)模型店有得賣,全套齒約30多元;
非原裝的,KWS 鐺射 (gpm) 有全金屬的, 一套150元, 不過我覺得D大小唔太準,
想換成"珠差", 3 Racing 約 80元, 不過個設計有問題, 唔多用到, 個狗骨杯會頂住下搖臂, 要改裝; D齒輪又會左搖又擺, (有無人試過用到 ?)
另外Atomic亦有出"珠差", 不過要150元, 我無試過.
總而言之, 試了那麼多款, 到現在仍然經常掃齒, 但係我覺得NB16原裝的波箱齒依然是比較耐用的, 因此我的mini-inferno是用NB16全套波箱的.

講開又講, 你掃齒是掃前後波箱, 還是掃貼著引擎的減速齒?
 樓主| 5688 發表於 2006-7-23 00:01:33 | 只看該作者
多謝你詳盡的指教,我掃齒是掃後波箱齒
我想我應該買NB16原裝的波箱齒,但偉高現在仍缺貨,我嗰車友又係掃後波箱齒但仍未買到
講開又講,我嗰車友買過mini inferno的波箱齒放落去,但佢話唔係好fit,....係唔係要成套換?
erikism 發表於 2006-7-23 00:43:09 | 只看該作者
我試過用mini inferno啦,完成唔o岩,我去間舖退返錢算.
mwheel 發表於 2006-7-23 12:57:52 | 只看該作者
我在22/7(六)下午去偉高都仲有獨立波箱齒, 全套波箱賣wor.
erikism 發表於 2006-7-23 20:08:01 | 只看該作者
佢好似有前無後.
kkwong 發表於 2006-7-24 11:38:15 | 只看該作者
原帖由 mwheel 於 2006-7-22 22:44 發表
我有NB16 及 mini-inferno, 因 mini-inferno 改裝了無刷摩打, 扭力太大, 經常掃前後波箱齒, 所以都好有心得:

如你想原裝mini inferno的波箱齒, KWS"智樂模型" 對面有間忘記了叫甚麼名(由廣華醫院數 ...

HI Mwheel,
請問你用邊套無刷?摩打?用11.1/9.6 or 7.2V推?
3 Racing 套珠差你只要唔要套在狗骨杯上的膠圈便可(狗骨杯用金屬做,唔要膠圈都得) 唔錯, 平, 正
wave 發表於 2006-7-24 12:09:42 | 只看該作者
原帖由 erikism 於 2006-7-23 00:43 發表
我試過用mini inferno啦,完成唔o岩,我去間舖退返錢算.

咁後义速齒o岩嗎?
thx!
Evo5 發表於 2006-7-24 12:16:29 | 只看該作者
Hello ! 請問MiniInferno成份頭尾擔...啱唔啱放去NB16 ?
 樓主| 5688 發表於 2006-7-24 21:59:06 | 只看該作者
原帖由 Evo5 於 2006-7-24 12:16 發表
Hello ! 請問MiniInferno成份頭尾擔...啱唔啱放去NB16 ?

I want to know too...........................
mwheel 發表於 2006-7-24 22:22:02 | 只看該作者
我估不能將成分mini-inferno頭尾擔放上NB16,
因 MI 的波箱較矮, 波箱內大齒輪是突出來的,
而 MI 車底亦有兩個相對的坑位;
相反 NB16的波箱做得較高, 底板不需有坑位.

另外 kkwong兄, 我的 BL 係 Quark33A + Wraith7K,
在網上訂的,
3 racing 的銖差大齒輪會左搖右擺, 好易掃齒,
相反NB16的波箱大齒輪較硬, 不會掃齒.

登錄/註冊後可看大圖
kkwong 發表於 2006-7-25 16:36:39 | 只看該作者
Hi Mwheel,

請問如何把摩打座調轉裝? 中差要一起調?
mwheel 發表於 2006-7-25 20:29:26 | 只看該作者
KKWong,
好簡單的, 只要先將個電池蓋, 摩打座, 中差速等先拆下,
然後先將個中差速180度調轉安裝, 因連接中差速的前後兩枝狗骨係一樣長,
所以很容易反轉安裝.
接著放上摩打座, 度好位後在底板上轉孔, 轉孔, 上鑼絲即成.
好容易. 我在中差速上再加塊長型的炭纖板由頭波箱連接中波箱, 再到尾波箱作補強.
詳見:
http://www.one18th.com/ShowArticle139.htm

我見網上有人將一架NB16的engine及油箱拆下, 裝上無刷摩打,
然後遲下仲會換上NB16的孖速, 我估呢個改裝一定好強.
詳見:
http://www.halfeight.com/forums/showthread.php?t=2205
 樓主| 5688 發表於 2006-7-26 01:40:05 | 只看該作者
mwheel
how much you pay for the Quark33A + Wraith7K ?is it better than the mamber25 system?
mwheel 發表於 2006-7-26 07:37:04 | 只看該作者
5688,
大概1000元多少少啦, 詳見:
http://www.b-p-p.com/products.ph ... 02ab8ac2fc3d43392c9
呢個網上店係外國討論區的評價很好的啊.
kkwong 發表於 2006-7-26 10:27:19 | 只看該作者
Tks Mwheel