RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1093|回復: 2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

TV

momo 發表於 2010-4-15 14:59:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問tv 1080i 和1080p 有甚麼分別
khho01 發表於 2010-4-15 15:25:18 | 只看該作者
1080i和1080P格式,但1080i是隔行掃描,而1080P格式是逐行掃描,此外,1080P還有個最大的好處,就是它具有很強的相容性,可以全面相容當前美國標準、歐洲標準的所有高清格式,從而使彩電廠家最大限度地規避了標準制定之後可能不同的風險。它也是迄今爲止相容寬度最高的格式標準。
理論上當然係1080p好啦,因為兩個解像度都係1920x1080,但係 I 就即係Interlace scan 隔行掃描,而P就係Progressive scan遂行掃描,當然遂行掃描可以帶黎更穩定既畫面啦。
你問差幾遠,就真係睇你要求去到邊囉,同埋都要睇你既顯示器材功力喇!

但一樣好值得留意既就係市面上好多話支援1080p既訊號,但其實都係出1080i俾你睇架咋,就算d大牌子都唔係隻隻出到架,真係想追求1080p既話就要睇真d喇!

仲有PS3都唔係乜game都出到1080p架,唔好諗住玩PS3就一定要1080p既器材呀!
 樓主| momo 發表於 2010-4-15 19:35:13 | 只看該作者
好詳細, 多謝