RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3693|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

改車問題,請各CHING幫忙謝謝!

makinura 發表於 2010-4-15 12:28:43 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有架反斗城買可以比小朋友坐嘅遙控車.
想改個40t摩打落去.
想問下需唔需要改埋個電變同埋有冇其他要改?
先謝過各CHING幫忙.THANK YOU!
1524 發表於 2010-4-15 12:37:25 | 只看該作者
試左先lor....至多等個esc 燒左先換.
anyway, 大T數對esc要求唔高的.
用過星星原裝101 esc...撘35T motor...一d 熱都無~
AMAT 發表於 2010-4-15 12:45:53 | 只看該作者
坐定玩呀?

坐O既話,最好唔好喇,因為你唔知果個原裝車電子線路用唔用到.
因為坐得上去O既......要好大扭力......

如果係玩O既話呢,都還可以考慮.但留意電壓是否正確........
如佢係用7.2V,4.8V定12V等....部份車用到八粒電,可能會超壓.

留意返啦.
 樓主| makinura 發表於 2010-4-15 13:06:10 | 只看該作者
謝謝解答!
架車係坐嘅同埋佢本身係用1舊廁紙咁大舊嘅6V電.
我見過佢果隻電有12V响鴨記有得賣,
如果我就咁換舊電又得唔得嘅呢?
uchifong 發表於 2010-4-15 13:10:38 | 只看該作者

ching~~呢度係 "搖控" 工房 bo~~你架車可以坐係度遙控ge?   你架車有冇相~~~小弟想見識下~~~
 樓主| makinura 發表於 2010-4-15 14:48:36 | 只看該作者
E架同我果架一樣CHING可以參考吓
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1123083251
uchifong 發表於 2010-4-15 15:19:20 | 只看該作者
E架同我果架一樣CHING可以參考吓
makinura 發表於 2010-4-15 14:48

你小朋友真幸福~~~~呢d車係我細個ge夢想~~~~~不過睇黎呢度應該冇人玩呢d 咁大部ge 車lo~~~我地玩ge motor 最多咪 拳頭咁大個~~~同你果d係2样野黎
 樓主| makinura 發表於 2010-4-15 15:42:19 | 只看該作者
我架嘢個摩打都係白豬咁大個度架咋
uchifong 發表於 2010-4-15 16:59:47 | 只看該作者
我架嘢個摩打都係白豬咁大個度架咋
makinura 發表於 2010-4-15 15:42

咁大部車~~~咁細個MOTOR!!!~~不過都係要睇下佢個SPEC ~~~說明書有冇寫?~~....而且如果用電係6V(姐係 5CELL 電)...你留意返 就應該OK GE~~~~不過你原裝果個係 幾多T?
 樓主| makinura 發表於 2010-4-15 17:11:57 | 只看該作者
我都知我係煩咗D,請各師兄見諒.
其實我只係想要架車仔大力D.
如果乜都唔改只係單純加大電壓得唔得呢?
又如果要換摩打嘅話除咗40t之外下面幾個摩打邊個可以做到我想要嘅要求呢?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
DriftNoobie 發表於 2010-4-15 17:40:54 | 只看該作者
比細路仔玩就唔好亂改啦, 有咩意外 (short 電, 爆電, etc) 會燒親佢 pat pat 呀.
另外, 有咩大獲野, 可能係架車本身有問題, 但你攪過, 到時想告玩具商都唔得.
 樓主| makinura 發表於 2010-4-15 18:48:12 | 只看該作者
比細路仔玩就唔好亂改啦, 有咩意外 (short 電, 爆電, etc) 會燒親佢 pat pat 呀.
另外, 有咩大獲野, 可能 ...
DriftNoobie 發表於 2010-4-15 17:40

ED我都有想過架,改咗我梗係唔會比個仔玩住啦,點都會試好晒先.
如果真係咁唔好彩架車仔响試驗期間報銷嘅話就買過架貴DD好D唔使改嘅比佢玩.
DriftNoobie 發表於 2010-4-15 20:27:56 | 只看該作者
where can buy this car in HK? and how much?

I want to buy one for my son.
 樓主| makinura 發表於 2010-4-16 01:56:20 | 只看該作者
反斗城大約$1200,
yahoo拍賣都有search電動車就搵到比反斗城平幾百.
阿業阿業 發表於 2010-4-16 02:06:22 | 只看該作者
幾靚仔喎,買架同阿仔玩一定好開心,不過屋企地方細,無位擺~
CHING呢D車會唔會好慢??
 樓主| makinura 發表於 2010-4-16 10:21:54 | 只看該作者
幾靚仔喎,買架同阿仔玩一定好開心,不過屋企地方細,無位擺~
CHING呢D車會唔會好慢??
阿業阿業 發表於 2010-4-16 02:06

行平路時都OK嘅,衰在扭力唔夠.真係條路斜少少都唔夠力上.
AMAT 發表於 2010-4-18 02:42:18 | 只看該作者
唔好搞呢O的咁O既O野啦.....

扭力大,唔會快,快就唔會扭力大.

要嚟俾細路仔玩......又唔係果O的可以改O既車嚟.....唔好搞呢O的咁O既O野啦....
最大鑊係你電子O野都唔熟.....
stig 發表於 2010-4-18 08:08:00 | 只看該作者
嘩, 我細個lee d車要8600蚊架, 係反豆城坐到唔想走
 樓主| makinura 發表於 2010-4-19 15:36:55 | 只看該作者
嘩, 我細個lee d車要8600蚊架, 係反豆城坐到唔想走
stig 發表於 2010-4-18 08:08

$8600
如果我捨得比8600蚊我一定買e架比個仔玩.
http://roadtest.u-car.com.tw/roadtest-detail.asp?rid=184
Q-pet 發表於 2010-4-20 10:48:46 | 只看該作者
如果我細時有得玩幾好-0-
好似好正啵