RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3218|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

1/8buugy轉向servo

tsk28 發表於 2010-4-12 14:21:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問問我部1/8buugy個原廠轉向servo壞了, 要換個只, 有沒有什麼推薦? 但不要太貴, 謝謝各位幫忙
smallfaifai 發表於 2010-4-12 14:32:51 | 只看該作者
HI-TEC啦,極X有一批400幾蚊都唔錯,最好有15kg以上扭力

我用緊7955,好正,不過貴少少
TKOFANS 發表於 2010-4-12 14:33:21 | 只看該作者
MG995                       .
Marco明 發表於 2010-4-12 14:35:15 | 只看該作者
台灣牌子savox都唔錯~~~
但長遠計都係futaba啦............
hardmankam 發表於 2010-4-12 14:57:19 | 只看該作者
台灣牌子 ACE DS1015
torque: ~14.5kg
speed: 0.1s
~$5xx
iouand 發表於 2010-4-12 18:41:09 | 只看該作者
中低價...........亞拓610or620......$3XX
低價...........towerpro mg996......$1XX
如用在buggy,12kgs都可以,truggy就要更大力
kingman7788 發表於 2010-4-12 20:15:07 | 只看該作者
我用緊FUTABA BLS451,價錢係貴D,不過貴買貴賣,長遠玩係唔錯既選擇~
個人選擇BUGGY: FUTABA / SAVOX 12-15KG, BELOW 0.15S
            TRUGGY: HITEC 25-35KG , BELOW 0.2S
 樓主| tsk28 發表於 2010-4-13 10:39:40 | 只看該作者

想問問SAVOX 12-15KG, BELOW 0.15S大概多少$$, 底唔底用?
Skyline 發表於 2010-4-13 11:13:52 | 只看該作者
8kg 或以上嘅扭力已經夠使了
1524 發表於 2010-4-13 11:43:46 | 只看該作者
我用緊FUTABA BLS451,價錢係貴D,不過貴買貴賣,長遠玩係唔錯既選擇~
個人選擇BUGGY: FUTABA / SAVOX 12- ...
kingman7788 發表於 2010-4-12 20:15

CHING,

想請教o下, "below 0.2s" 呢個要求會唔會低左 d?
定係buggy/truggy 真係唔需要咁快o既 servo?
謝謝~
Marco明 發表於 2010-4-13 11:56:38 | 只看該作者
CHING,

想請教o下, "below 0.2s" 呢個要求會唔會低左 d?
定係buggy/truggy 真係唔需要咁快o既 ser ...
1524 發表於 2010-4-13 11:43

25-35kg好似暫時只係得hitec呢一隻......所以無得選擇
越大力當然速度會越慢..........
kingman7788 發表於 2010-4-13 13:21:02 | 只看該作者
想問問SAVOX 12-15KG, BELOW 0.15S大概多少$$, 底唔底用?
tsk28 發表於 2010-4-13 10:39

$400-500, 同f記係同廠出,quality有番咁上下
牌子當係係f勁d,2nd hand承接力都好d,貴買貴賣,自己諗諗喇
kingman7788 發表於 2010-4-13 13:23:22 | 只看該作者
CHING,

定係buggy/truggy 真係唔需要咁快o既 ser ...
1524 發表於 2010-4-13 11:43

你搵咩比先? 平路車?
光丑猶仗凡 發表於 2010-4-13 13:29:12 | 只看該作者
at least 13 kg
i suggest hi tec around 4XX
dont use mg995, its way too slow
22年 發表於 2010-4-13 14:03:43 | 只看該作者
請問樓主個部係乜車
1524 發表於 2010-4-13 14:23:15 | 只看該作者
你搵咩比先? 平路車?
kingman7788 發表於 2010-4-13 13:23

又唔係專登同平比,
只係印象中好多 servo o既 spec. 都係0.1s - 0.12s左右,
係唔明ching講 below0.2s 呢個咁寬鬆o既standard,
係唔係代表左offroad 唔需要咁高速lor
Marco明 發表於 2010-4-13 14:41:03 | 只看該作者
又唔係專登同平比,
只係印象中好多 servo o既 spec. 都係0.1s - 0.12s左右,
係唔明ching講 below0. ...
1524 發表於 2010-4-13 14:23

其實12kg以上既servo已經無乜邊隻可以0.12s以下.........更何況25kg以上呢~~~
唔係唔需要快......係無咁快比你選擇~~~
1524 發表於 2010-4-13 15:42:37 | 只看該作者
回復 17# Marco明

IC~~
咁如果係1/10 buggy, 例如 B4, 要用幾多k o既 servo較適合?
Marco明 發表於 2010-4-13 15:46:03 | 只看該作者
回復  Marco明

IC~~
咁如果係1/10 buggy, 例如 B4, 要用幾多k o既 servo較適合?
1524 發表於 2010-4-13 15:42

1/10用返平時快車用開果d都好夠啦~~~
around 8~10kg......好多選擇
1524 發表於 2010-4-13 15:48:01 | 只看該作者
thanks!!