RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6652|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FG 1:5大轆車

大口狗 發表於 2006-7-16 11:01:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
FG 1:5 大轆車玩唔玩得過呢?啲零件都好貴吓!

登錄/註冊後可看大圖
iCoke 發表於 2006-7-16 14:21:34 | 只看該作者
身價都過萬 parst 一定唔平
fyin 發表於 2006-7-17 13:25:15 | 只看該作者
睇吓你想玩mud嘢啦. 如果玩性能HPI 1/5 Baja 會好啲,如果玩大腳就FG MT5 啦.
我都玩緊FG大腳都OK, 但一些Option parts一定要配, 如大細齒要換金屬齒(原裝係膠料).
電油車的好處係汽油平12.3一升及eng平約hkd1800.-部平過玩1:8車.
不方便的地方是車同parts都要訂回來.
有興趣可問問FG香港代理 : 永利科技公司  TEL : 2370-3832
應該唔洗一萬禁貴.
我的FG大腳照
〃排骨╯☆ 發表於 2006-7-17 20:55:54 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-7-17 13:25 發表
睇吓你想玩mud嘢啦. 如果玩性能HPI 1/5 Baja 會好啲,如果玩大腳就FG MT5 啦.
我都玩緊FG大腳都OK, 但一些Option parts一定要配, 如大細齒要換金屬齒(原裝係膠料).
電油車的好處係汽油平12.3一 ...

哇 好大部wo
可唔可以影部車睇下呀
clubman 發表於 2006-7-18 10:23:42 | 只看該作者
FYI兄:甘FG個parts係味下下要外國訂,同baja5b係咪好似一片文章甘30秒就壞,佢係設計上係咪有向問題同要注意什麼同乜野parts一定要改,電油車比細偈容易tune up同保養係咪!因我都好想玩1/5大車想訂baja5b因1/5大車係貴買平玩。多謝賜教。
WTO 發表於 2006-7-18 10:48:48 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-7-17 13:25 發表
電油車的好處係汽油平12.3一 ...

有興趣....有興趣....
可否上多D相參考 , 除咗金屬齒外仲有邊d parts, option 一併訂埋
WTO 發表於 2006-7-18 11:22:32 | 只看該作者
呢架幾靚仔....仲可裝埋頭燈

登錄/註冊後可看大圖
fyin 發表於 2006-7-18 13:38:28 | 只看該作者
clubman 兄,
玩電油車係比較光凈冇話玩完油喅喅. 但不景車大及重, 所以如果失控有碰撞的話都會幾嚴重架.
FG的parts一定要訂(經代理或綱上訂購都得). HPI我想都是一樣 (如果他們沒有stock parts的話).
另FG及HPI Clutch shift 的齒最換上金屬齒.
我鍾意玩1/5都係因為"大大架+汽油又平"
有一件事大家請注意就你在香港去油站買汽油一定要用鐡罐(五金舖用的天拿水或白電油罐)去買,
如果用膠罐油站唔會買比你,因消防署條例規定.

我車的齒就因太熱而損壞(見圖)
WTO 發表於 2006-7-18 13:54:06 | 只看該作者
Top speed ?
Skyline 發表於 2006-7-18 14:32:47 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-7-18 13:38 發表
clubman 兄,
玩電油車係比較光凈冇話玩完油喅喅. 但不景車大及重, 所以如果失控有碰撞的話都會幾嚴重架.
FG的parts一定要訂(經代理或綱上訂購都得). HPI我想都是一樣 (如果他們沒有stock parts的話 ...

Brother, I also like big big Monster Trucks .....  but damn, prices are so high ...  
gary 發表於 2006-7-18 17:17:58 | 只看該作者
無零件都幾麻煩~~
nanao 發表於 2006-7-18 19:45:02 | 只看該作者
配件跟唔上都好麻煩,改唔改到做4WD?
fyin 發表於 2006-7-18 23:42:27 | 只看該作者
skyline 兄,
我通常有大心頭好想買既時侯,就會用一張紙寫低平時一些想買而又未買既玩具模型價錢. (當買咗!)
然後加起來計計總數夠唔夠錢買未.
(例如想買M03-$580 / truggy crxt1-$3800 / 青蛙仔-$930....Total  就有$5310啦.) (當買咗!)
距離目標baja 5 $7800 尚欠$2490, 貯多少少就夠, 或者賣掉屋企裹唔玩既模型車/船等等再補錢買心頭好咪得囉.
我架fg大腳都係賣掉我唔玩既直昇機後補錢買回來的.

1/5車都要玩過先安樂既, 如果唔玩過成日心思思. 我都睇咗1/5綱站年幾, 終於忍唔住都係要買.
見到佢大大箱, 好開心架. 日日放工番屋企就攞出黎睇吓. 正....!
你同唔同呢?? 帥兄.
127937499 發表於 2006-7-19 00:02:28 | 只看該作者
原帖由 clubman 於 2006-7-18 10:23 發表
FYI兄:甘FG個parts係味下下要外國訂,同baja5b係咪好似一片文章甘30秒就壞,佢係設計上係咪有向問題同要注意什麼同乜野parts一定要改,電油車比細偈容易tune up同保養係咪!因我都好想玩1/5大車想訂baja5b因1/5大 ...

比我..我會買fg...

因為
1.跟車引擎 fg跟車引擎zen 26cc 已有3.9匹..而baja ge 引擎cy23cc就只得2.3匹....動力差了很多....剩買zen26cc 已  經差唔多18xx.....
2.因為fg 出左比較耐....有好多廠ge parts 都有......剩係條喉都有好多款.....
3.baja 5b 看國外網站有好多地方都要改進....例如:狗骨,輪胎,.....最常看到的問題是避震軸灣曲....

不過以hpi作風很快就會出過另一個版本......到時應該會把這些問題改進....

純屬個人意見......

fyin 發表於 2006-7-19 00:15:21 | 只看該作者
帥兄,
你對FG都好熟識喎, 你有冇玩1/5呢??
THX.
Skyline 發表於 2006-7-19 10:07:42 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-7-18 23:42 發表
skyline 兄,
我通常有大心頭好想買既時侯,就會用一張紙寫低平時一些想買而又未買既玩具模型價錢. (當買咗!)
然後加起來計計總數夠唔夠錢買未.
(例如想買M03-$580 / truggy crxt1-$3800 / 青蛙仔-$930... ...

多謝師兄分享心得,我情况同你差不多,不過如果睇中D好野,我會周圍揾吓料先,可以嘅話同其他牌子做吓比對,知道多D產品之特質,跟住就會 .....  睇睇自已有冇D車車好少玩,乘機割愛,多多少少套番D現 ....  

有時覺得同炒股票差不多,賣咗一D,再買第二D .....  

FG 我覺得好靚,好有心嘅設計,但 FG 出嘅款可能唔係太多,同埋佢部偈未必比到大家一D 百九幾二百 km / hr 嘅感覺,但我覺得 FG 嘅設計真係令人嘆為觀止 ..... 勁 !!  
clubman 發表於 2006-7-20 10:31:54 | 只看該作者
唉!問過〔永利〕佢地只做批發不做零售代訂,FG大腳KWS有一架show出來但要萬幾蚊,HK真是買唔到??
ONLY HPI baja5b?HPI會唔會出1/5大腳:等、、、、!!
fyin 發表於 2006-7-20 11:00:16 | 只看該作者

FG 1/5 4WD conversion kit

FG bigfoot or marder can conver to 4WD, and the conversion kit supply by others model company.
See attached pics.

Jackson 發表於 2006-7-20 11:33:57 | 只看該作者
But the conversion cost as much as another FG!
fyin 發表於 2006-7-20 11:55:12 | 只看該作者
外國綱站好似話HPI會出架1/5 truck喎!
有冇人知呢??