RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4232|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

死比油嗰個servo

goodmanalex 發表於 2006-7-13 17:46:58 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Sample Text
我三個week前買左部fw05t, 到現時為止死了3個servo全部都係比油嗰個前面轉向的卻冇事!
拎過去模形舖,老版建議servo加水泡.加左了及老版又作出servo setting調整, 放過4-5次車而加又死埋,老版話呢個case係Xfile喎請問大家有乜高見?! 謝!
oasc 發表於 2006-7-13 17:53:07 | 只看該作者
原帖由 goodmanalex 於 2006-7-13 17:46 發表
Sample Text
我三個week前買左部fw05t, 到現時為止死了3個servo全部都係比油嗰個前面轉向的卻冇事!
拎過去模形舖,老版建議servo加水泡.加左了及老版又作出servo setting調整, 放過4- ...

你用咩Servo呀?如果原裝就死梗喎!我用9451,用咗大半年都冇事!
AMAT 發表於 2006-7-13 18:10:58 | 只看該作者
用咗ABS??????
oasc 發表於 2006-7-13 18:14:34 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-7-13 18:10 發表
用咗ABS??????

如果係原裝控就冇ABS喎,樓主都快D回應下先啦!
jimjimracing 發表於 2006-7-13 18:21:38 | 只看該作者
震壞? 加了防震... .. 我的 v one s 用了三年幾 係隻 cheap cheap 3003 futaba.. 轉向用 ko712.. 反而試過d膠牙要換... 都係用了成幾年前出現呢個問題..

係咪咁勁震.... 震波?
volvo9 發表於 2006-7-13 18:21:57 | 只看該作者
換接收再試下
Panda 發表於 2006-7-13 18:22:40 | 只看該作者
原装控好似有無 " ATL "  set 架 ?? 你係咪一瓜咗就買返原装一模一樣先 ?? 咪鬼慳喇 ......... 俾兩三舊水買隻 Futaba 好過 !!
維園船王 發表於 2006-7-13 19:11:10 | 只看該作者
基本上玩過05既都要死下servo ga la...
我自己死左9402,9301,京商原裝servo x2,s148 x2,3001x1,3003 x1
仲有唔係淨係我死,我眼見玩05既朋友最少到死2隻,
我自問唔係個個灣頂break,直路尾又重break嘅,
只係停車嘅時候dup一dup,有幾快丫?
同埋我都己經做哂野ga la,加野浪高servo同落避陣膠~
justinwan 發表於 2006-7-13 19:36:31 | 只看該作者
我隻9451用左3 年幾......真係值ga ...
coronafans 發表於 2006-7-13 21:12:06 | 只看該作者
好多玩05都有這個現象, 有某D車手話可能係熱力問題
維園船王 發表於 2006-7-13 21:24:29 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-7-13 21:12 發表
好多玩05都有這個現象, 有某D車手話可能係熱力問題

好多因索ge...
可能d偈漏油,熱力及高頻問題......
justinwan 發表於 2006-7-13 22:42:43 | 只看該作者
買隻9451 真係值ga ...$500  用好耐 , 又快又大力..無手尾跟 ..d parts 長有...

你玩咩車都可以用返.......

05 你真係吾要買隻好小小既servo... atleast 都要金屬牙...

DieselEngine 發表於 2006-7-13 22:44:47 | 只看該作者
原帖由 goodmanalex 於 13/7/2006 05:46 PM 發表
Sample Text
拎過去模形舖,老版建議servo加水泡.加左了及老版又作出servo setting調整, 放過4- ...

你副偈又漏油又過熱想隻伺服點耐用呀Alex哥, 佢地講d野我都提過你na, 實實際際聽我講攪好部引擎先na, 好過係道出post.
我遲下整一堆新3003番黎, 睇下你有冇興趣要番一兩隻做士啤, 哈.
oliver 發表於 2006-7-13 23:00:19 | 只看該作者
原帖由 goodmanalex 於 2006-7-13 17:46 發表
Sample Text

05 好多都死
太近副偈...servo 工作溫度不能超過攝氏60度..加上油門servo的工作量比轉向多出一倍...雪上加霜
coronafans 發表於 2006-7-13 23:05:51 | 只看該作者
加片雙星隔熱銀色貼紙落servo到, 可能會好好多
DieselEngine 發表於 2006-7-13 23:05:54 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 13/7/2006 11:00 PM 發表

05 好多都死
太近副偈...servo 工作溫度不能超過攝氏60度..加上油門servo的工作量比轉向多出一倍...雪上加霜

其實搵d隔熱既材料阻一阻有冇得諗?Alex成日玩玩下要收車真係好慘
coronafans 發表於 2006-7-13 23:10:12 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-13 23:05 發表

其實搵d隔熱既材料阻一阻有冇得諗?Alex成日玩玩下要收車真係好慘

所以咪叫你用銀色隔熱膠紙貼在servo上
oliver 發表於 2006-7-13 23:13:00 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-13 23:05 發表

05連個油缸都要包錫紙啦!
DieselEngine 發表於 2006-7-13 23:14:48 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 13/7/2006 11:13 PM 發表

05連個油缸都要包錫紙啦!

等我轉告Alex先! thanks brother
oliver 發表於 2006-7-13 23:16:48 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-7-13 23:14 發表

等我轉告Alex先! thanks brother

我覺得可能servo拉過龍
冇奶由死咁X多獲