RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4387|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手FW06 & 油針設定

wingscreamer 發表於 2010-1-12 23:55:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新車Run 左一缸油, ok wou! 換左Futaba 鋼牙Servo S9451 digital coreless motor 及海綿太!

1.請C-hing提點仲有咩要留意?
2.servo corless Motor 系有咩 不同?
3.如果不調油針繼續行, 可以嗎?

Thanks!
mike20192 發表於 2010-1-13 00:01:09 | 只看該作者
Ching你隻S9451買左幾錢?
redbullbull 發表於 2010-1-13 00:27:27 | 只看該作者
我都是新手

线圈式(Cored Motor)電磁波噪聲大,型號如 FUTABA S3003就係LA

因此現在逐漸朝向無线圈式馬達(Coreless Motor),型號如FUTABA S3050,S9451,S9452果D

無刷馬達(Brushless Motor)是轉動比無线圈式馬達高和快,型號如BLS 351 BLS451
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-13 01:37:11 | 只看該作者
S9451 Servo HK$500
mike20192 發表於 2010-1-13 01:40:37 | 只看該作者
4# wingscreamer

係邊到買?
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-13 03:29:00 | 只看該作者
KWS 第一間買, 不過唔系拍電單車果邊, 你知啦KWS有D老細好多時唔喜歡做生意啦....!
hu2437 發表於 2010-1-13 03:49:15 | 只看該作者
jerbet 發表於 2010-1-13 03:59:47 | 只看該作者
6# wingscreamer

yes...sometimes they wont even open...
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-13 08:08:45 | 只看該作者
Coreless Motor...........oic.......Thx Redbullbull C-hing!!
wing3pks 發表於 2010-1-13 10:44:18 | 只看該作者
你要買定頭尾a 臂個條pin
原裝好易灣
如果你開到車run 完引擎可以試下較大油針
開細d架車會快d, 不過要留意引擎溫度
如果覺得太熱就較返大少少
引擎ge setting 可以搵返以前d 文
好多人都會問過
sunny21699 發表於 2010-1-13 17:29:37 | 只看該作者
師兄架新車係邊度玩?
victor1997621 發表於 2010-1-13 19:04:58 | 只看該作者
注意转向版!
victor1997621 發表於 2010-1-13 20:04:58 | 只看該作者
如何調整和保養引擎
遙控模型車的引擎,大多數都是『二衝程』的。當活塞向上昇(壓縮)時,為第一衝程,壓縮了的油氣混合物遇到熾熱的火咀,產生爆炸。推動活塞向下,為第二衝程。  二衝程引擎結構簡單,馬力大。但 ...
Sirio 發表於 2010-1-13 19:55

Sirio 兄,哩篇文章太複雜喇。新手看唔明嫁。搵老手帶啦,快好多嫁!
你頭像入面個女仔,眉目清秀。系咪台灣嫁?
張相唔同妳之前果D,之前果D全部都穿好少,有少少令人反感。
不過,o裏張唔錯!你哩張圖系邊度搵嫁?
victor1997621 發表於 2010-1-13 20:06:00 | 只看該作者
新車Run 左一缸油, ok wou! 換左Futaba 鋼牙Servo S9451 digital coreless motor 及海綿太!

1.請C-hing提點仲有咩要留意?
2.servo corless Motor 系有咩 不同?
3.如果不調油針繼續行, 可以嗎?

Thanks!
wingscreamer 發表於 2010-1-12 23:55

Air filter 有冇加filter oil 呀?
mike20192 發表於 2010-1-13 21:50:02 | 只看該作者
16# Sirio

Mugen Air Filter Oil 係咩黎架?
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-13 22:37:04 | 只看該作者
Victor and Sirio C-hings, thanks! I will buy filter oil.....!

Mike c-hing, filter oil 系涺滴落filter 綿, 作用減少行走時D灰塵入左Engine...!

仲有我有買到 Torando支 after run oil, 玩完后滴入Engine......保養用!
 樓主| wingscreamer 發表於 2010-1-13 22:39:21 | 只看該作者
不過唔支好不好換埋油門Servo, 邊隻model好??
是否不用太勁Servo?
mike20192 發表於 2010-1-13 22:45:00 | 只看該作者
18# wingscreamer

E兩技我都末買!等我過幾日去買先!