RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6469|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買拖頭

kwokwingho13 發表於 2009-12-10 00:18:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位師兄好,小弟係個新手黎,多多指教

小弟想買個拖頭,長度就無所胃,但要闊30cm

個拖頭要可以配 平版 或   駝背架, 闊一樣要30 cm
--駱駝版約長108 cm,平版長度無所胃
架拖頭同版要闊30 cm 係因為唔想太闊,因為要拿出街= =
而駝背架要長108 cm 係因為要放架 jetfoil = =

請問個拖頭應該買 雙轉向車輪 定 單轉 好?
雙轉向車輪 =前兩擔負責轉向,後邊兩排係動力擔
單轉 =前一擔負責轉向..後邊兩排係動力擔
我驚單輪唔夠力會反 = =,又唔知雙轉個情況會點= =
(最主要個車係街尾轉角位轉到彎就OK)
希望各位師兄比到意見,謝謝
馬輝 發表於 2009-12-10 00:22:45 | 只看該作者
whats your rationale of wanting a tractor head 30cm WIDE, especially ones that you can get in the market are mostly half that width?
alonso01 發表於 2009-12-10 01:50:17 | 只看該作者
我想問下咩係駱駝版?我淨係聽過駝背架,同埋你所講既雙轉向車輪係咪即係好似馬輝兄部車咁頭兩擔都係轉向擔呀?
小弟都係新手,所以樓主所講既Terms我有D聽唔明
老古 發表於 2009-12-10 01:57:07 | 只看該作者
首選當然是斯堪尼亞六乘四三擔車頭。
000AKW 發表於 2009-12-10 10:00:38 | 只看該作者
平D有平冶同富豪
Q-pet 發表於 2009-12-10 10:28:16 | 只看該作者

我都唔太明樓主意思..雙轉向係未四擔車..JA係前兩擔負責轉向..後邊兩排係動力擔?
我就算反唔反車..都係要睇車手本身玩既方式..
駝背架..雙星無出..要既自己動手整...
雙星指係出左..平板..水喉架..油缸..櫃...凍櫃
 樓主| kwokwingho13 發表於 2009-12-10 11:12:50 | 只看該作者
sorry= =等我講清楚D先
駱駝版=駝背架

架拖頭同版要闊30 cm 係因為唔想太闊,因為要拿出街= =
而駝背架要長108 cm 係因為要放架 jetfoil = =
Q-pet 發表於 2009-12-10 11:30:09 | 只看該作者
駱駝版=駝背架

而駝背架要長108 cm 係 ...
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 11:12

咁如果你要整四擔車..先問部R620又好..再收一前擔...仲要條四擔車陣..咁就前兩擔轉向後邊動力擔
原裝拖架我唔記得闊幾多CM...
而駝背架真係要自己整出黎
 樓主| kwokwingho13 發表於 2009-12-10 11:38:50 | 只看該作者
咁如果你要整四擔車..先問部R620又好..再收一前擔...仲要條四擔車陣..咁就前兩擔轉向後邊動力擔
原裝拖架我唔記得闊幾多CM...
而駝背架真係要自己整出黎
Q-pet 發表於 2009-12-10 11:30

係咪借係一買番黎唔係兩擔轉向?= =
新手比較多野問,請多多包涵,謝謝= =
dazesin 發表於 2009-12-10 11:53:24 | 只看該作者
1..無新車買來時係雙轉向,
2.好難30CM闊,得20CM左右,要30的話要自製
3.駝背架無得買,要整都唔係新手技術整到..
4.買拖頭唔係你CHOOSE 咩SIZE都有的,..只係有1比14既買,
5.雙轉向要調效不同的轉向角,
馬輝 發表於 2009-12-10 11:56:27 | 只看該作者
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 11:38

兩擔轉向係自己改出來的

原裝車闊約20cm
Q-pet 發表於 2009-12-10 11:56:54 | 只看該作者
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 11:38

買回來一盒車..指係單轉向....
雙轉向自己加上去
tommy1218 發表於 2009-12-10 12:02:15 | 只看該作者
師兄!相信唔係咁易揾到!原裝双星闊度唔夠20cm,你要30cm,要 揾D大比例 先有(双星比例1/14)
 樓主| kwokwingho13 發表於 2009-12-10 12:34:00 | 只看該作者
兩擔轉向拖頭闊20 cm 都得
有冇闊30 cm ~40 cm的單擔轉向拖頭?
不過拖頭闊20 cm 駝背架闊30cm 又唔知得唔得呢?

平版長108 cm ,用兩擔定單擔轉向拖頭好?
odaan 發表於 2009-12-10 12:40:30 | 只看該作者
駱駝版=駝背架

kwokwingho13 發表於 2009-12-10 11:12

即係四擔頭
odaan 發表於 2009-12-10 12:45:28 | 只看該作者
平版長108 cm ,用兩擔定單擔轉向拖頭好?
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 12:34

唔關事 , 唔會因為你長左闊左而多擔數 , 係睇你諗住做乜

我載 20kg 都係用單擔轉向

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| kwokwingho13 發表於 2009-12-10 12:50:55 | 只看該作者
16# odaan

對了,就好像師兄你的那個一樣
不過差在長度,架jetfoil都有88 cm 長= =

唔知有冇平版/擘闊架長過88 cm 呢?
冇的話改裝又如何?

謝謝!
odaan 發表於 2009-12-10 13:08:17 | 只看該作者
16# odaan
對了,就好像師兄你的那個一樣
不過差在長度,架jetfoil都有88 cm 長= =

唔知有冇平版/擘闊架長過88 cm 呢?
冇的話改裝又如何?

謝謝!
kwokwingho13 發表於 2009-12-10 12:50

我呢條架可伸縮 , 坐位最長 520mm , 連擔頂長度為 750mm , 連鵝頭長 1028mm

要長得過 880mm , 即總長度最少都要  1158 mm

無得買 , 全憑自己改
odaan 發表於 2009-12-10 13:57:38 | 只看該作者
送比你參考下
家豪 發表於 2009-12-10 23:50:08 | 只看該作者

睇左都唔明= =
我很笨