RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3763|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[help]引擎自己係咁熄

Perfume 發表於 2006-7-1 19:41:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
引擎係咁死火請問應該扭邊支油針set?
每缸油都要死火十幾次特別是中速的時候窒窒下就死火(執車多過玩車)
而高速(油門全開)開頭果幾秒聲尖, 之後越叫就冇力咁......放回油門再全開又尖但幾秒又沉......
小弟第一次玩遙控車,買的是二手車,跟的引擎是OS 12TZ,用8號火咀和tornado 25%油,
現時油針咁set:大油針收緊後放出兩圈半,乾濕油針收平,小油針收到最緊放一圈,怠速針OK.
希望各位師兄教教小弟thx
coronafans 發表於 2006-7-1 20:29:56 | 只看該作者
用6 or 7號OS火咀, 大針收多1/4圈, 至於橫針放多圈半, 收得太多
 樓主| Perfume 發表於 2006-7-1 20:41:00 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-7-1 08:29 PM 發表
用6 or 7號OS火咀, 大針收多1/4圈, 至於橫針放多圈半, 收得太多

點解用6/7號火咀既? 橫針係邊支呢?
各油針應該收緊後放幾多圈嫁?(原廠設定)
coronafans 發表於 2006-7-1 20:42:22 | 只看該作者
原帖由 Perfume 於 2006-7-1 20:31 發表

點解8號火咀既?
各油針應該收緊後放幾多圈嫁?(原廠設定)

點解8號火咀太凍, 怠速不穩定
原廠設定係平的, 我都用緊12TZ, 你大針收緊後放二圈, 橫針收緊後放二圈半, 然後你再自己set怠速針, 至於各針要你微微再調
 樓主| Perfume 發表於 2006-7-1 20:48:16 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-7-1 08:42 PM 發表

點解8號火咀太凍, 怠速不穩定
原廠設定係平的, 我都用緊12TZ, 你大針收緊後放二圈, 橫針收緊後放二圈半, 然後你再自己set怠速針, 至於各針要你微微再調

是模型店老闆叫我買八號火咀,他講因為夏天用熱火咀引擎會易過熱,佢係咪錯呢?
橫針?有兩個針都係打橫的?邊支先係呢?
coronafans 發表於 2006-7-1 21:23:53 | 只看該作者
8號好難set, 大針下面個支橫針平就OK
 樓主| Perfume 發表於 2006-7-1 21:43:29 | 只看該作者
Engine停下一分鐘再踩油就死火是甚麼問題?
coronafans 發表於 2006-7-1 23:01:43 | 只看該作者
原帖由 Perfume 於 2006-7-1 21:43 發表

正常的!  模型engine不可停得太耐, 要耐不耐比大油,去清油架
tllau 發表於 2006-7-2 12:53:45 | 只看該作者
原帖由 Perfume 於 2006-7-1 21:43 發表

踉OS-TZ引擎的說明書詳細到無倫, 何不自己花少少心機去細看, 難得OS肯比出咁深入的知識, 你就當人無料到, 寧願隨口問, 日後有機會玩Max,Jp等 你就知那本os說明給你如何重要.
coronafans 發表於 2006-7-2 14:10:45 | 只看該作者
大家不要勞氣吧!
 樓主| Perfume 發表於 2006-7-2 14:12:02 | 只看該作者
原帖由 tllau 於 2006-7-2 12:53 PM 發表

踉OS-TZ引擎的說明書詳細到無倫, 何不自己花少少心機去細看, 難得OS肯比出咁深入的知識, 你就當人無料到, 寧願隨口問, 日後有機會玩Max,Jp等 你就知那本os說明給你如何重要.

大佬......我全車二手邊道搵本說明書呀,如果我有說明書我都會睇清楚唔明先再問~而家你在此答非所問,你唔答我問題都算la,咩都唔知道判左人地死刑,講野客氣d好喎師兄!
coronafans 發表於 2006-7-2 14:16:20 | 只看該作者
!!!!!!!!!!!!!!!
點解我個留言跳上一層????
奇怪!!!!!!!!!!
tllau 發表於 2006-7-3 02:06:56 | 只看該作者
原帖由 Perfume 於 2006-7-2 14:12 發表

大佬......我全車二手邊道搵本說明書呀,如果我有說明書我都會睇清楚唔明先再問~而家你在此答非所問,你唔答我問題都算la,咩都唔知道判左人地死刑,講野客氣d好喎師兄!

os website 什麼說明都可以download, 玩油車技術和心得個個都想看, 成日什麼死火唔著車, 成個討論區變成油車技術討論版幼稚園, 討厭 !
coronafans 發表於 2006-7-3 02:16:36 | 只看該作者
每個人都做過新人何必咁勞氣!
DieselEngine 發表於 2006-7-3 17:20:39 | 只看該作者
原帖由 tllau 於 3/7/2006 02:06 AM 發表

os website 什麼說明都可以download, 玩油車技術和心得個個都想看, 成日什麼死火唔著車, 成個討論區變成油車技術討論版幼稚園, 討厭 !

你竟然用幼稚園來形容我地有份既工房太過份喇!
我睇見你真係火能滾, 哥仔, 人地問野關你x事咩, 你係咪自己唔識又要走黎串人果堆人呀, 你識就答唔識就行七開啦, 小!
DieselEngine 發表於 2006-7-3 17:21:37 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 3/7/2006 02:16 AM 發表
每個人都做過新人何必咁勞氣!

算吧啦......corona, 我地都係幼稚園畢業, 陣間比人串就無謂啦, 岩唔岩先.
Han 發表於 2006-7-3 17:47:21 | 只看該作者
嚟 嚟 嚟......一齊打落水狗!
陳廷佳 該用戶已被刪除
陳廷佳 發表於 2006-7-3 18:09:24 | 只看該作者
原帖由 Han 於 2006-7-3 17:47 發表
嚟 嚟 嚟......一齊打落水狗!

咁樣..
打你先啦
仔仔 該用戶已被刪除
仔仔 發表於 2006-7-3 18:24:48 | 只看該作者
原帖由 tllau 於 2006-7-3 02:06 發表

登錄/註冊後可看大圖
Han 發表於 2006-7-3 19:17:41 | 只看該作者
原帖由 陳廷佳 於 2006-7-3 18:09 發表

咁樣..
打你先啦

打飛机你就叻