RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2457|回復: 8
收起左側

我部VM II好低....

hkzo 發表於 2009-10-12 02:18:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
係唔係我整錯野呢? 定係佢本身條彈簧係唔夠長....
我已經張個油壓整到最短...佢都係咁...有冇方法解決呢....

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
RX78amuroray 發表於 2009-10-12 02:25:40 | 顯示全部樓層
Down stop?
-69- 發表於 2009-10-12 02:30:36 | 顯示全部樓層

1) 油壓內有無加左O'Ring ?
2) 下面油壓位改入入面
3) 車的Camber大約係-0.5左右,你現在前後眼看都+1.
4) 你個Downstop係咪過多?
 樓主| hkzo 發表於 2009-10-12 02:35:31 | 顯示全部樓層
1) 油壓內有無加左O'Ring ?
2) 下面油壓位改入入面
3) 車的Camber大約係-0.5左右,你現在前後眼看都+1.
4) 你個Downstop係咪過多?
-69- 發表於 2009-10-12 02:30

O'Ring 冇記錯係加左一塊, 係唔係唔夠?
另外...2至到4既野我宦唔識....因為小弟係新手一個...SORRY

如果..只係如果...因為之前玩TT01 我換左TRF油壓, 直接換返個套唔知得唔得呢?
memberbilly 發表於 2009-10-12 02:38:41 | 顯示全部樓層
vm2 係  3----4 mm離地,不算低了
-69- 發表於 2009-10-12 02:43:25 | 顯示全部樓層
O'Ring 冇記錯係加左一塊, 係唔係唔夠?
另外...2至到4既野我宦唔識....因為小弟係新手一個...SORRY

如果..只係如果...因為之前玩TT01 我換左TRF油壓, 直接換返個套唔知得唔得呢?
hkzo 發表於 2009-10-12 02:35

你在油壓內另加多O Ring係會使油壓路程行短左;因不同情形而定;3-4mm高係好正常的高度.
 樓主| hkzo 發表於 2009-10-12 02:48:05 | 顯示全部樓層
明白,唔該晒大家,
我只係怕太低..
因為如果囉部車上手,個油壓真係唔知點咁,條彈簧係頂唔死,HAHA 可能係我自己擔心,明天如果冇下雨去試車先,
wingx2 發表於 2009-10-13 00:58:46 | 顯示全部樓層
賽車要"HI"底板先快.

& 不適合不平路用
arbee 發表於 2009-10-14 22:34:29 | 顯示全部樓層
use the longer  damper or spring