RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2903|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新仔求救,tune油車問題 (MAD FORCE)

史丹尼 發表於 2006-6-29 23:56:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新仔求救, 入來幫幫手
今日返0左, 諗住再去球場tune下架車, 點先一開波已經攪好耐, 都撻唔著. 做了以下動作.
1. 昨晚玩完, 已經tune 得唔錯. 今日再玩, 先在remote 扭少少throttle trim.
2. 之後都係唔得, 放0左2個圈油針 (第一次撻著位置), 以為ok啦. 點知都係唔得.
3. 最後, 在放下收下油針的情況下 (30min), 終於撻著.
想請問, 如果tune 好架車在極速, 第二日再玩, 油針是不是唔好攪?
但係如果唔攪油針, 拉starter coil的時候, 會好緊. 有冇比較好的撻車技巧, 唔該...
p.s 仲有好多問題, 會分開一個一個來問~~~

樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 00:06:41 | 只看該作者
好啦, 諗住開到車, 想俾多少少油玩三速, 點知唔多得.
好正常咁收收油針, tune0左一陣, 有d起色, 聽到個engine轉0左二次聲, 應該成功吧.
不過, 發現白煙比較多, 想攪一攪 idle mixture screw.. 惡夢就正式開始.....
順時針扭0左半個圈, 唔係好得. 之後又攪下油針, 攪下mixture screw, 攪到亂晒 (我都知衰啦, 唔好打...)
玩到架車一俾油, 即死火. 之後再揵車, 撻著之後係唔開車的情況下, 又死火... (好慘~~~)
之後, 又痴埋線, 就去攪 idle adjustment screw (因為當時攪唔掂, 心急).
最後, 又係行行死火.....
我想問, 多白煙是甚麼原因? 校邊一道可以改善這問題? 唔該.
ttyy 發表於 2006-6-30 00:12:48 | 只看該作者
white smoke = too rich in general.

spend some time to read here....very good info about engine tunning:
http://cefx.net/tips/nitro/tuning/index.php
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 00:14:18 | 只看該作者
之後, 憑記憶盡量去校番所有screw 去昨天的位置, 希望可以開完一缸油. 點知都唔係好得, 唔係好順.
仲有一件事, 就係tune 的過程中, 冇加蓋, 又心急開得快. 架 mad force 試過有2, 3次打筋斗, or撞車.
唔知係唔係撞過關係, 架車唔俾油都自動去, or 架車翻轉是, 4條軚在轉, 好怪. 之後又去校 idle adjustment screw
死埋火.....
想請教以上冇加車蓋去打筋斗, 對內面d 零件會唔會好傷? 可以點check?
iconeric 發表於 2006-6-30 00:17:32 | 只看該作者
通常去到這亂晒龍的地步,我會鎖返晒佢,跟返原裝setting 提意的圈數教返佢先,通常都係咁上下都可以變返正常,再慢慢教過滿意的速度!多白煙係咪多油?
最怕一路撻唔著架車原來不關油針事,而係個電咀無電!hehehehe!
iconeric 發表於 2006-6-30 00:20:18 | 只看該作者
你用什麼控?係咪個控setting 唔小心攪到?個油門開左呀?
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 00:23:20 | 只看該作者
最後, 攪個3個鐘, 到9:30pm都唔係好順, 咁唔玩返屋企啦.食埋飯之後, 係屋企想試撻下架車, 點知~~~~ 又中招
條starter coil 拉出來, 縮唔番~~~~ 心諗, 大鑊.... 之後拆0左收拉果part 的野出來, 好彩條spring 冇事, 只係有d 野阻0左縮唔番, 攪好之後感覺上好似差d... 各位師兄, 多唔多拉爆條coil?
今日一係唔衰, 一衰真係衰到底.... 攪好條starter coil後, 先去check 一check 個火咀, 點知.... 冇反應, 吹漲.
即係之前不停拉, 都唔知拉d 乜!!!!!
新仔發完牢騷, 對於今日的黑仔事件, 希望0黎道的師兄, 可以指點我地d 新仔, 點樣去避免這些問題... 唔該晒
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 00:25:19 | 只看該作者
原帖由 iconeric 於 2006-6-30 00:17 發表
通常去到這亂晒龍的地步,我會鎖返晒佢,跟返原裝setting 提意的圈數教返佢先,通常都係咁上下都可以變返正常,再慢慢教過滿意的速度!多白煙係咪多油?
最怕一路撻唔著架車原來不關油針事,而係個電咀無電!heh ...

有早知, 冇乞兒~~ 我個friend 都係咁同我講... 我都知衰啦..
明天等我買番個火咀, 跟返原裝setting, 由頭再來, 當學野.
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 00:27:36 | 只看該作者
原帖由 iconeric 於 2006-6-30 00:20 發表
你用什麼控?係咪個控setting 唔小心攪到?個油門開左呀?

原裝控 (叫prefex KT-3DX) , 昨天玩好順, 好快, 冇事. 只不過多白煙... 因為昨天是第一次正式油車, 唔係太在意tune 太多野, 只係tune 0左油針行快d..
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 08:38:35 | 只看該作者
各位知唔知mad force (21 級 engine) 是配甚麼型號的火咀? 今日要去配番. 唔該
WTO 發表於 2006-6-30 08:45:31 | 只看該作者
原帖由 史丹尼 於 2006-6-30 08:38 發表
各位知唔知mad force (21 級 engine) 是配甚麼型號的火咀? 今日要去配番. 唔該

OS no.8 火咀
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 08:52:49 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 2006-6-30 08:45 發表

OS no.8 火咀

唔該. 大約幾錢一粒?
WTO 發表於 2006-6-30 08:59:19 | 只看該作者
原帖由 史丹尼 於 2006-6-30 08:52 發表

唔該. 大約幾錢一粒?

樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 09:05:30 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 2006-6-30 08:59 發表

good, 可以買多粒做spare.
想問下, 最常見燒火咀的情況是因為engine 過熱. 或是因為撻車次數太多, 太密?
WTO 發表於 2006-6-30 09:07:18 | 只看該作者
原帖由 史丹尼 於 2006-6-30 09:05 發表

good, 可以買多粒做spare.
想問下, 最常見燒火咀的情況是因為engine 過熱. 或是因為撻車次數太多, 太密?

engine 過熱=too lean
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 09:18:45 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 2006-6-30 09:07 發表

engine 過熱=too lean

咁有冇好的解決方法?
WTO 發表於 2006-6-30 09:22:23 | 只看該作者
原帖由 史丹尼 於 2006-6-30 09:18 發表

咁有冇好的解決方法?

你副偈幾多度 , 用咩牌子%油 ?
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 09:29:20 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 2006-6-30 09:22 發表

你副偈幾多度 , 用咩牌子%油 ?

我用tornado 16%.
至於副偈幾多度, 冇溫度計, 唔知. 不過, 試過用手摩個散熱位, 唔算燒熟手的感覺. 又唔覺副偈有燒焦味, or有煙出.
因為係新車, 都唔會下下去極速, 俾下收下油. 不過, 都幾經常在孖速狀況. 唔知係唔係衰0左呢?

WTO 發表於 2006-6-30 09:33:49 | 只看該作者
原帖由 史丹尼 於 2006-6-30 09:29 發表

我用tornado 16%.
至於副偈幾多度, 冇溫度計, 唔知. 不過, 試過用手摩個散熱位, 唔算燒熟手的感覺. 又唔覺副偈有燒焦味, or有煙出.

買番個溫度計
 樓主| 史丹尼 發表於 2006-6-30 09:38:35 | 只看該作者
原帖由 WTO 於 2006-6-30 09:33 發表

買番個溫度計

買0左之後, check 過真係溫度overheat, 可以點攪?
最高temp. 是不是不可超過160度?