RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4929|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港越嚟越多人扮衛道.....

AMAT 發表於 2009-10-2 08:36:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
莊思敏:外星人解構外星人

東方日報 2009年10月2日

o靚模周秀娜竟然被香港科技大學「升呢」,邀她出席講座大談成功經驗,結果引來全城嘩然。電台主持查小欣喪插膚淺、名模莊思敏譏諷外星人講外星人、網友直斥荒謬……周秀娜慘被萬箭穿心。

廿四歲的周秀娜憑32D身材橫行o靚模界,雖然靠噴血寫真集和人形攬枕成功出位,但就被衞道之士鞭撻敗壞社會風氣。而科大理學院前日宣布邀請周秀娜出席下周三舉行的「知識無限」系列講座,主題是「解讀周秀娜現象」,結果引來全城狂插。

知識宜改姿色
昨早查小欣在《巴巴閉邊個夠我查篤撐》節目中開咪炮轟她說:「科大搵周秀娜講成功之道,幾膚淺、咁低落!出攬枕、刷牙滴泡泡落胸呢啲唔係叫成功,係叫出位,科大學生唔使勤力讀書啦,靠賣樣賣身材,可以退學嘞,如果我係科大學生,焗住跟o靚模學習,呢間唔係叫科技大學,係化學大學,好化學。」

她認為「知識無限」講座都要改名叫「姿色」才對:「世上咁多知識,點解研究o靚模?夾硬將學術娛樂化,係咪博宣傳、搞噱頭、培養宅男去裝女仔呢度嗰度?前校長啱啱退休,就搞到咁冇品味。」

查小欣謂科大之後還會請議員、學者、前高官出席講座,她諷刺說:「將佢哋㩒到身份地位知識同周秀娜同grade,放長雙眼睇佢哋仲做唔做,上天保佑其他學校唔好有樣學樣。」

傷害大學品味
而模特兒莊思敏昨日出席「中國經典人物兒童訓練大賽」,對大學請周秀娜出席講座也大表愕然:「吓!好奇怪,冇理由自己講自己,應該由人哋去講,等於解構外星人,冇理由叫外星人講。(搵邊個講至啱?)傳媒代表同市民,佢哋共同營造o靚模文化。」對於科大學生亦不滿學校做法,莊思敏說:「學生應該有一定知識水平,冇咁易畀人游說。」

教育界立法會議員張文光也質疑搵o靚模做講座嘉賓,究竟可以講到多少學術東西?他促請大學在挑選嘉賓時要三思,他說:「絕對唔能夠抱住無厘頭、湊熱鬧嘅諗法,避免參與學生醉翁之意不在酒,只係湊熱鬧睇o靚模,否則會影響同傷害大學及大學生嘅品味。」

籲聽完先至講
對於飽受反對聲音圍剿,周秀娜的經理人Roy接受本報訪問時表示:「題目唔係我哋起,我哋係獲邀請出席,大家唔好咁主觀。(畀人話冇品味、膚淺?)no comment,希望大家聽完講座至發表意見。」

而科大理學院副院長吳大琪否認請周秀娜出席講座是為博宣傳:「唔可以話低俗就唔舉行,我哋亦有請前官員、商界人士出席其他講座。」他指院方希望透過講座活動,令大學生對社會現象有認識,再加入自己的分析和意見,作出思考。

採訪:音樂組

低俗文化都係文化一種......咩文化現像都可以去學習瞭解.....點解唔可以叫周秀娜嚟大學講座先?
O的人真係連接受能力都低過人.....一味係到扮衛道.....其實最CHEAP就係佢......
 樓主| AMAT 發表於 2009-10-2 08:38:50 | 只看該作者
咁衛道......蘋果,東方太陽CUT晒O的風月版我都仲可能信你.......
多餘......
800mah 發表於 2009-10-2 08:45:01 | 只看該作者
我都覺得呢d人好好笑, 人地有生意頭腦又唔抵得, 人地有本事創造風氣又唔鍾意, 人地搵到錢又話人搵快錢

憎人富貴厭人窮
2slow 發表於 2009-10-2 08:46:57 | 只看該作者
周秀娜--> 極之Cheap 爆 (個人意見唔岩聽唔洗插)

講真.. 我直接睇4仔好過~
 樓主| AMAT 發表於 2009-10-2 08:48:44 | 只看該作者

香港社會現像
唔抵得人好,點都係要搵O的O野踩人.......

周秀娜IMAGE可能係麻麻,但唔代表乜都係色情......
rk2 發表於 2009-10-2 08:50:01 | 只看該作者
賊喊捉賊 . . . .. . .
800mah 發表於 2009-10-2 08:59:53 | 只看該作者
香港社會現像

AMAT 發表於 2009-10-2 08:48

睇周秀娜&佢老闆d訪問, 可以知到佢地係好有腦, 完全知到自己做緊乜, 有晒下一步planning的, 周秀娜對傳媒d追訪(或追插)都係有備而戰.  唔到你唔佩服.
800mah 發表於 2009-10-2 09:02:37 | 只看該作者
周秀娜--> 極之Cheap 爆 (個人意見唔岩聽唔洗插)

講真.. 我直接睇4仔好過~
2slow 發表於 2009-10-2 08:46

你比我o既理解係:  周秀娜唔肯拍4仔比你睇, 所以極之Cheap 爆

(個人意見唔岩聽唔洗插)  
2slow 發表於 2009-10-2 09:49:26 | 只看該作者
你比我o既理解係:  周秀娜唔肯拍4仔比你睇, 所以極之Cheap 爆

(個人意見唔岩聽唔洗插)  
800mah 發表於 2009-10-2 09:02

哈哈, maybe you're right...
sunday 發表於 2009-10-2 09:57:58 | 只看該作者
so you guys really dont think 周秀娜 / o靚模 is cheap ?
as well as 刷牙滴泡泡落胸呢啲唔係叫成功 ??

呢個世界笑貧不笑娼, thats make us all "cheap"
馬輝 發表於 2009-10-2 10:13:10 | 只看該作者
香港社會現像

AMAT 發表於 2009-10-2 08:48

在中英文都有一個形容詞形容呢d事

中文:槍打出頭鳥
英文:tall poppy syndrome
sunday 發表於 2009-10-2 10:18:32 | 只看該作者
love to watch is one thing ;
something cheap, is always cheap.
800mah 發表於 2009-10-2 10:20:10 | 只看該作者
係人地國家有4仔/3仔/AV/水著就叫文化, 叫產業, 可以係學術層面研究, 可以輸入香港, 可以討論, 可以download, 可以上報紙, 可以登雜誌, 可以賣 product.

係自己國家出產o既, 就係個個出o黎衛道, 咁係自欺欺人.

我不笑貧也不笑娼, 亦不持雙重標準, 不自雙矛盾, 不雙重人格

至於周秀娜 cheap 唔 cheap, 我唔 comment
馬輝 發表於 2009-10-2 10:26:49 | 只看該作者
係人地國家有4仔/3仔/AV/水著就叫文化, 叫產業, 可以係學術層面研究, 可以輸入香港, 可以討論, 可以download, 可以上報紙, 可以登雜誌, 可以賣 product.

...
800mah 發表於 2009-10-2 10:20

你講起av女優,佢地都只係現役風光,退役之後仲有作為的只係得飯島愛,連蒼井空在現時av界呼風喚雨的唔做av都只係在劇集做老茄
APPLE 發表於 2009-10-2 10:26:51 | 只看該作者
係咪一向呢D講座都無咩學生出席呀........(一找呀“娜“黎,個Hall吾爆場至奇
800mah 發表於 2009-10-2 10:31:01 | 只看該作者
你講起av女優,佢地都只係現役風光,退役之後仲有作為的只係得飯島愛,連蒼井空在現時av界呼風喚雨的唔做av都只係在劇集做老茄
馬輝 發表於 2009-10-2 10:26

yes, you are right.

你睇周xx & her boss 都知架, 佢地都預左架, 之前某周刊個訪問都講過.
sunday 發表於 2009-10-2 10:44:37 | 只看該作者

...
800mah 發表於 2009-10-2 10:20

"人地國家有4仔/3仔/AV/水著就叫文化, 叫產業, 可以係學術層面研究, 可以輸入香港, 可以討論, 可以downl..."
who said that !? why not cheap !? dont try to compair the AV with the "david statue"

cheap is always cheap, no matter you make how much $ with it.
800mah 發表於 2009-10-2 10:56:02 | 只看該作者
"人地國家有4仔/3仔/AV/水著就叫文化, 叫產業, 可以係學術層面研究, 可以輸入香港, 可以討論, 可以downl..."
who said that !? why not cheap !? dont try to compair the AV with the "david statue"

chea ...
sunday 發表於 2009-10-2 10:44

so your world is only between "cheap" or "not cheap"
how simple.

what i was trying to say is "double standard" of some people. these 4仔/3仔/AV/水著 are around, and have been around us for ages. nothing much was said about them.

now, there's a hong kong local made "水著", and all of a sudden, 衛道之士 all poped out.

it's not about "cheap" or "not cheap".

but if u insist.  yeah, i agree, cheap, very cheap, so cheap.  but.... then what?
sunday 發表於 2009-10-2 11:11:21 | 只看該作者

then what ?
you dont have to do anything, even SUPPORT

simple
馬輝 發表於 2009-10-2 11:12:05 | 只看該作者

其實外國都有類似的課堂,記得英國的研究對象係當時在英格蘭球壇如日中天的碧咸

不過周秀娜係咪真係成功呢?都要睇佢自己,正所謂一剎那的光輝並不代表永恆,講呢句話的而家都癲左