RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3357|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

環保請減少二氧化碳排放,我已經轉玩電車‧

cyberkohk 發表於 2009-9-16 16:21:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
sdan321 發表於 2009-9-16 16:36:47 | 只看該作者

E..事主你己經轉玩電車‧咁啲油車嘢都冇用啦,咁你禁環保 ,請把所有油雞及工具轉送比我吧,不要棄置到廢物站啊,為環保盡分力呀,pm聯絡,認真
車仔同學會 發表於 2009-9-16 16:46:14 | 只看該作者
其實你o既存在都排放左大量o既二氧化碳...
須知道燒煤發電產生大量的氮氧化物,一氧化碳,二氧化碳等等...讀書都有讀啦
stanley_wwy 發表於 2009-9-16 17:04:56 | 只看該作者
cyberkohk 發表於 2009-9-16 16:21

邊個睇油車討論版會有興趣知道你轉玩電車呢?
NitroChicken 發表於 2009-9-16 17:23:07 | 只看該作者
玩電車係環保??

電車唔洗叉電....
cfchung 發表於 2009-9-16 17:29:51 | 只看該作者

How do you recycle the old battery and motor .
IBM 發表於 2009-9-16 17:38:06 | 只看該作者
一個星期玩果一兩轉油車, 有幾多二氧化碳排放呀 ??
十架油雞都未及得一架巴士行一個站啦   

我依家都玩多左電車, 不過唔係環保原因
而係而家電車的設備先進左, 方便左
特別係用左鋰電同無刷後, 其速度感已直迫油車.
800mah 發表於 2009-9-16 17:38:30 | 只看該作者
你估真車咩, 如果以遙控車計, 我覺得電車對環境做成更大影響.

一架電車o既正常壽命裡面會叉幾多次電, 玩死幾多排電, 換幾個摩打, d 電得閒又話要cycle, 玩剩又用o黎放....
glen6831 發表於 2009-9-16 17:46:11 | 只看該作者
人的一生來到世上, 已經不是環保.
再者, 請看 old post, 油車的油是不一樣的, 太片面之詞.
我是由電轉玩油的, 不管你是什麼原因轉玩電, 總之一日有車放便多一天開心. 油或電的, 自己喜歡便可以了. 別再小朋友般討論這話題....
ftbingobingo 發表於 2009-9-16 18:08:44 | 只看該作者

食齋添哎你, cattle industry用好多資源;  住草搭屋好啦, 石屎製作過程又有燥音又要能源, 日頭仲吸熱攪到全球暖化添呀................

如果師兄真係咁講究環保, 應該直頭唔好玩車仔, 車仔d野無論電定油都好棄置/替換速度都非常之高, 而且經常over-packaging...........

我睇電視見果d真心環保既人會當行山之類作為主要休閒活動, 有d仲收集雨水飲用添.......依d就值得敬佩啦 (我真心敬佩, 因為我做唔到)
Angtr 發表於 2009-9-16 18:51:24 | 只看該作者
! RC 車D油又吾係電油-hydro carbon! 是酒精! 本身co2 emission 比電油小1/4, 熱效率高, co,co2 Nox 排放 比電油低.  本應係清潔的能源,  
不過.....加左synthetic油同NOx就令計!!!, 但都只10-20% 所似, 電車比效環保? 根本冇可能!! 反知更不環保!!!
redbullbull 發表於 2009-9-16 19:03:24 | 只看該作者

look and follow
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=142567&extra=&page=1
自由大帝 發表於 2009-9-16 19:12:26 | 只看該作者
你個身體無論系上面一或下面1日所排出黎的廢氣比一部油雞玩2個鐘所排出的廢氣重要多~
Angtr 發表於 2009-9-16 19:17:12 | 只看該作者

原來有文扒...早知吾洗打甘多字..哈哈
swswsw 發表於 2009-9-16 20:19:43 | 只看該作者
don't breath... will emit CO2
chub 發表於 2009-9-16 22:19:45 | 只看該作者
環保祇是拖延地球滅亡,地球滅亡已是遲早問題!

如要達到真正的環保,唯一方法就是要全人類滅亡,這才是真正的保護地球!!
沙皮狗 發表於 2009-9-16 23:19:02 | 只看該作者
希特拉是人類的救世主、萬世將軍。鐵甲軍團,U2飛彈,Kingtiger戰車,軍國主意,地球軸心國。
lkwmic 發表於 2009-9-17 23:22:04 | 只看該作者
環保?將所有汽油車轉電車吧!一起行路吧!
raptor50x 發表於 2009-9-18 09:02:20 | 只看該作者
環保, 你不如玩手推車 !

樓主| cyberkohk 發表於 2009-9-18 15:49:39 | 只看該作者
我有油車用工具有無人要,不要浪費‧