RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2319|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

防撞車器

acdebby 發表於 2006-6-26 21:43:26 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問係唔係有野可以無電時收油?
AMAT 發表於 2006-6-26 21:47:16 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-26 21:43 發表

果個唔係叫做防撞車器,係叫做FAIL SAFE.
係O架車受到干擾會失控果時,去返你PRE-SET果個位,等架車唔會OUT OF CONTROL.....
但去到你講冇電呢.......如果真係冇電,FAIL亦都會失去作用,架車一樣都會失控.....

所以佢只係保障係受干擾時冇咁易失控,唔係可以無電時收油.
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-26 21:50:54 | 只看該作者
喎thank!
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-26 22:00:46 | 只看該作者
咁又有無野
可以一路玩車,一路顯示有幾多電?
雷公 發表於 2006-6-26 22:32:27 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-26 21:43 發表

快D轉左個TITLE啦
Panda 發表於 2006-6-26 22:36:58 | 只看該作者
[quote]原帖由 acdebby 於 2006-6-26 22:00 發表
咁又有無野

Spektrum Telementry System

http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPM1300
oliver 發表於 2006-6-26 22:53:34 | 只看該作者

futaba PCM 可以detect low voltage 會fail save 到轉向/油門到指定位置
不建議鎖太多 brake..因為後來的車看不切會炒埋一堆..拖少少 brake流埋一邊穩陣
faile safe不是萬能...當電池鬆脫也沒有作用..當別人同你同一頻道而又強過你的話也可取代你控制
我之前同band 9 cell 3PK 黑天線控左人地部 3PJs 8 cell PCM 1024銀天線部車
fail safe 只可防雜訊...
最有效便是和身邊的人對一對band/用 2.4GHz 802.11
andrewlio 發表於 2006-6-26 22:56:20 | 只看該作者
ps.. 問一樣野... 係咪黑天線勁過銀天線ga?
oliver 發表於 2006-6-26 22:59:16 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-26 22:56 發表
ps.. 問一樣野... 係咪黑天線勁過銀天線ga?

勁?
防桿擾性質好一點擺了
 樓主| acdebby 發表於 2006-6-26 22:59:29 | 只看該作者
原帖由 Panda 於 2006-6-26 22:36 發表
[quote]原帖由 acdebby 於 2006-6-26 22:00 發表
咁又有無野

Spektrum Telementry System

[url]http://www.spektrumrc.com/Products/Default.aspx?ProdID=SPM130 ...

裝在車上,定裝在遙控?
andrewlio 發表於 2006-6-26 23:03:44 | 只看該作者
原帖由 oliver 於 2006-6-26 22:59 發表

勁?
防桿擾性質好一點擺了

姐係個距離都唔會差好遠啦?
andrewlio 發表於 2006-6-26 23:05:03 | 只看該作者
原帖由 acdebby 於 2006-6-26 22:59 發表

裝在車上,定裝在遙控?

車又要.. 控又要... 油車.. 一個用黎睇溫度ge.. 睇engine 溫度, 一個係睇轉數. 一個睇溫度... 如果有lap counter ge 話.. 可以計埋lap tim!!!!
oliver 發表於 2006-6-26 23:05:46 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-26 23:03 發表

姐係個距離都唔會差好遠啦?

黑天線靚d掛..
oasc 發表於 2006-6-26 23:06:45 | 只看該作者
太麻煩啦!一枝過,冇煩惱!

登錄/註冊後可看大圖
andrewlio 發表於 2006-6-26 23:06:47 | 只看該作者
靚d... ..><

儲下彈藥買支2.4 算數.. dx2 or dx.3 好?
mazdarx7 發表於 2006-7-1 16:40:35 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 2006-6-26 23:06 發表
太麻煩啦!一枝過,冇煩惱!

登錄/註冊後可看大圖

其實大多數DIGITAL CONTROLLER都有FAIL SAFE功能了. FUTABA自3PJ SUPER後的DIGITAL CONTROLLER就已經加了這個設備,KO EX10也有,SANWA M8也有...
oasc 發表於 2006-7-1 16:49:42 | 只看該作者
原帖由 mazdarx7 於 2006-7-1 16:40 發表

其實大多數DIGITAL CONTROLLER都有FAIL SAFE功能了. FUTABA自3PJ SUPER後的DIGITAL CONTROLLER就已經加了這個設備,KO EX10也有,SANWA M8也有...

其實早在1989年 Futaba Megatech PCM1024 就以經有FAIL SAFE功能,3PJ Super 係好後期嘅搖控.
KO EX-10 我唔知有冇FAIL SAFE,但M8 就一定無,因為 M8 唔係DIGITAL !
coronafans 發表於 2006-7-1 17:04:09 | 只看該作者
原帖由 mazdarx7 於 2006-7-1 16:40 發表

KO EX10也有? 請說明在那裡set!
oliver 發表於 2006-7-1 19:13:21 | 只看該作者
FUTABA PCM 512