RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5051|回復: 40
打印 上一主題 下一主題
收起左側

糖果藍 AE86 (Update)

hkopium 發表於 2006-6-26 17:17:23 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Yokomo AE86, 剛剛噴完 Candy Blue 效果... Later 會再 post 完成既樣.

第一期:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

第二期:

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Anyways, 有D朋友問係邊隻油... 其實係幾隻 Tamiya 噴油攪成既效果. 比 Metallic Blue 更有層次感同光澤.

方法係:

(1) 先噴兩層都好 thin 既 PS-39 Translucant LIGHT Blue (半透明藍). 一定要好均"混", 如果唔係就會效果變成一撻撻. 係兩層, 一層係唔夠既. 係燈光下照一照, 睇下均唔均"混"先好繼續.

(2) 擺過夜, 等半透明藍完全 dry 哂. 一定要 dry 哂, 否則其他油會食入半透明藍色入面, 結果又係一撻撻.

(3) 噴 PS-48 (Chrome 銀色), 噴多D, 我用左一鑵半. 又係要等佢 dry 透, 又半日.

(4) 再噴 PS-41 (Bright Silver),  用左 3/4 鑵. 增強銀底效果.

(5) 最後, PS-5 (Black) 打底. 完成.

如果懶, step (3) 可以唔用. 但加一層 PS-48 係可以更"令"身, 閃D.

Formula: PS39 + PS48 + PS41 + PS5.

注意:
(A) 千萬唔好用半透明紫! 我見過人地用, 想整 Candy Purple. 係唔得既, 會好黑, 似 brown color, 唔似紫色.

(B) 太少半透明色 (i.e. 一層), D 銀色會走出黎, 好醜樣. 一定要兩層 thin layers.

(C) 半透明橙, 未見過效果, 但應該 okay. 有無白老鼠?

(D) 半透明紅, 半透明綠, 半透明藍, 等 PS 油, 係可以做出唔錯既 Candy 色

D1仔 發表於 2006-6-26 17:22:38 | 只看該作者
好靚牙.....隻色係你自己溝定係罐裝油黎架~
天照 發表於 2006-6-26 17:24:15 | 只看該作者
好一隻姣婆藍~
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-26 17:47:16 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-6-26 17:24 發表
好一隻姣婆藍~

真係幾姣婆下.

.

AMAT 發表於 2006-6-26 17:50:01 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-26 17:47 發表

真係幾姣婆下.

Anyways, 有D朋友問係邊隻油... 其實係幾隻 Tamiya 噴油攪成既效果. 比 Metallic Blue 更有層次感同光澤.

方法係:

(1) 先噴兩層都好 thin 既 PS-39 Translucant Blue (半透明藍).  ...

我想試下半透明黃......有時間試下先....
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-26 17:50:33 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-26 17:50 發表

仲蛟.
AMAT 發表於 2006-6-26 17:53:15 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-26 17:50 發表

仲蛟.

噴出嚟應該幾檸檬黃感覺......會幾正.
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-26 17:54:50 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-26 17:53 發表

噴出嚟應該幾檸檬黃感覺......會幾正.

如果可以做到 Candy Yellow, 肯定好搶眼. 等你既 result!

不過我怕隻 Translucant Yellow 油會太淺色, 比銀色搶色. 層次感唔夠.

monkichi0210 發表於 2006-6-26 17:55:00 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-26 17:50 發表

u wanna make a KOG??!!!!
AMAT 發表於 2006-6-26 17:56:25 | 只看該作者
原帖由 monkichi0210 於 2006-6-26 17:55 發表

u wanna make a KOG??!!!!

哈哈!
MAY BE~!
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-26 17:57:02 | 只看該作者
What is KOG??
D1仔 發表於 2006-6-26 17:57:25 | 只看該作者
原來咁多部找架....你噴得真係好靚牙...d陽光射落去超靚牙~
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-26 18:26:28 | 只看該作者
原帖由 D1仔 於 2006-6-26 17:57 發表
原來咁多部找架....你噴得真係好靚牙...d陽光射落去超靚牙~

都唔算多部找架啦, 5層油啫. 係頭兩層煩D, 因為係關鍵. 同埋第一層整唔好, 隻殼就 bye bye.

我懶, 都無拉花.

e 咦!? 老友, 你 avatar 果個心胸廣濶既妹妹係邊個黎!?

SPAWN 發表於 2006-6-26 22:05:04 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-26 17:47 發表

真係幾姣婆下.

.

"arm"晒你la!
txzmxn 發表於 2006-6-26 22:47:01 | 只看該作者
好 sharp 吓喎~
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-26 23:47:40 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2006-6-26 22:05 發表

"arm"晒你la!

呵呵呵, 知我莫若你呀, 衰鬼.
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-27 13:52:43 | 只看該作者
[Deleted]

hc1309 發表於 2006-6-27 14:03:10 | 只看該作者
why?
Why put on the dragon?
 樓主| hkopium 發表於 2006-6-27 14:04:18 | 只看該作者
原帖由 hc1309 於 2006-6-27 14:03 發表
why?
Why put on the dragon?

我架架車都有條龍... Trademark.
hc1309 發表於 2006-6-27 14:06:41 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-27 02:04 PM 發表

我架架車都有條龍... Trademark.

where u get that dragon stickers?