RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1187|回復: 3
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電用插會最好?

Jazz_Wan 發表於 2009-9-4 03:37:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
係咪用t插最安全?
我尋日一插舊鋰電, 個白插就出煙, 個警報係咁響,
出煙既原因同我用咩插有冇關係呢?
正負冇駁錯
丫De 發表於 2009-9-4 03:41:36 | 只看該作者
白膠插 唔好再用了..

大部份人都轉左T插
Q-pet 發表於 2009-9-4 10:30:48 | 只看該作者

你一插出煙??正負掉轉左呀??
如果你玩拖頭個d用白插無問題...快車就一定用T插...
但而嫁好多人都轉做T插..所以如果你玩車..問人借電..而家呢度10個車友..9個分分鐘係T插
odaan 發表於 2009-9-4 11:14:41 | 只看該作者
係咪用t插最安全?
我尋日一插舊鋰電, 個白插就出煙, 個警報係咁響,
出煙既原因同我用咩插有冇關係呢?
正負冇駁錯
Jazz_Wan 發表於 2009-9-4 03:37

唔計你上次因電線問題出煙

生產白插主要係用 "賽鋼(POM)" , 而佢去到 180 度就會開始軟化 , 有機會因行車震盪而將兩極接觸

新買 , 就當然無乜問題 , 但當用耐左 , 插既次數多左
佢既導電插口會 "撩大左" , 而令導電接觸面積減少
當導電位置減少 , 會因而增加熱能 , 更甚者會因為接觸不良而有 "跳火" 問題
運作溫度問題更嚴重

T-插 , 由於佢導電接觸面積大 , 所以運作溫度穩定 , 而且一般 T-插 用料溶點較高
短路問題無白插甘容易

唯一留意 T-插 壓簧有否失去彈性 , 如壓簧失去彈性 , 導電性會因此削減