RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2143|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問油車用Spectrum system

purplestar 發表於 2006-6-26 11:33:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問如果油車用Spectrum system,

好用嗎?

係咪唔會Jam 機, 又唔洗用bands, 又唔洗再落fail safe?

小弟想轉用Spectrum....但都幾貴下...唉.
andrewlio 發表於 2006-6-26 11:34:46 | 只看該作者
好用.. 飛街一流. 又唔洗報band, 又唔怕撞...

ps e+ 賣緊幾錢?!?!?!??!
Patrick6 發表於 2006-6-26 11:57:28 | 只看該作者
我同Tim 兄都用緊, 個人覺得幾好用, 只要用之前set up 好發射同接收互相對應, 咁就係唔會Jam 機, 又唔洗用bands, 又唔洗再落fail safe(無接收電或關了控或失控, 佢會令個servo去你setup 好的位置, 即係=fail safe), 不過我有一個發射及兩個接收分別在兩架車, 試過帶晒兩架車去玩, 點知發覺支控可以同時控晒兩架車, 唔知咁樣係好處定係壞處啦?

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=11221&extra=page%3D6
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=11052&extra=page%3D6

andrewlio 發表於 2006-6-26 12:01:13 | 只看該作者
如果買戈支spectrum 控戈set 又幾錢左右?
coronafans 發表於 2006-6-26 14:06:35 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-26 12:01 發表
如果買戈支spectrum 控戈set 又幾錢左右?

Module連接收 about $1300
andrewlio 發表於 2006-6-26 14:15:40 | 只看該作者
spectrum 戈支dx3 幾錢?!?!?!?
 樓主| purplestar 發表於 2006-6-26 19:42:24 | 只看該作者
原帖由 Patrick6 於 2006-6-26 11:57 AM 發表
我同Tim 兄都用緊, 個人覺得幾好用, 只要用之前set up 好發射同接收互相對應, 咁就係唔會Jam 機, 又唔洗用bands, 又唔洗再落fail safe(無接收電或關了控或失控, 佢會令個servo去你setup 好的位置, 即係=fail safe ...

按照師兄咁講,如果有兩個人都係用spectrum, 咁咪會control 到對方的車車囉!?
i don't understand...man!
andrewlio 發表於 2006-6-26 20:26:54 | 只看該作者
唔會..

尋日我去玩車... 3個人都係用2.4    都冇事....   應該係接收認控.
Patrick6 發表於 2006-6-27 08:55:50 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-6-26 20:26 發表
唔會..

尋日我去玩車... 3個人都係用2.4    都冇事....   應該係接收認控.

無錯, 我入場玩過幾次, 最多人果次應該有成十個八個人用spectrum, 都無事.
justinwan 發表於 2006-6-27 09:06:08 | 只看該作者
可以80人一齊用.....
Skyline 發表於 2006-6-27 09:10:06 | 只看該作者
原帖由 Patrick6 於 2006-6-27 08:55 發表

無錯, 我入場玩過幾次, 最多人果次應該有成十個八個人用spectrum, 都無事.

好似話套 spectrum 有成七十幾八十個頻,一撞 band 就自已跳去第二個頻,所須時間講緊係 0.00幾秒鐘之內嘅事 .....
Skyline 發表於 2006-6-27 09:13:29 | 只看該作者
原帖由 purplestar 於 2006-6-26 11:33 發表
想問如果油車用Spectrum system,

好用嗎?

係咪唔會Jam 機, 又唔洗用bands, 又唔洗再落fail safe?

小弟想轉用Spectrum....但都幾貴下...唉.

好似話新一代嘅 Pro 版 (深色透明膠穀果款,唔係灰色果隻) 有分開係 Analog 同 Digital 兩種,同 servo 一樣,買果陣要問下鋪頭係邊種 ....
Timothypychan 發表於 2006-6-27 10:00:38 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2006-6-27 09:13 發表

好似話新一代嘅 Pro 版 (深色透明膠穀果款,唔係灰色果隻) 有分開係 Analog 同 Digital 兩種,同 servo 一樣,買果陣要問下鋪頭係邊種 ....

Pro 版應該得Digtal for EX10 only.
andrewlio 發表於 2006-6-27 10:35:38 | 只看該作者
其實買佢戈支dx3 控抵唔抵玩呢?
 樓主| purplestar 發表於 2006-6-27 10:47:46 | 只看該作者
原帖由 Skyline 於 2006-6-27 09:13 AM 發表

thx brother!
RC 發表於 2006-6-27 13:10:02 | 只看該作者
你同Andy咁Friend走去問佢或者亞Dick