RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: KalvinChan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

sorry is $800 -,- 收左架車 ( new photo ! )

redbullbull 發表於 2009-8-30 00:52:17 | 只看該作者
這名稱是人地定下我都唔想.... , 不過我相信redbullbull只是打漏了"工業用"這三個字, 而我又漏o左加番個"工業酒精"落去, 令你混亂唔好意思。
簡單....打個比如 狗同狼都是犬科, 但係好唔同。乙醇(酒精)飲得但 ...
INEO 發表於 2009-8-30 00:20

車用酒精呀
酒精同電油果d野本身都係冇色的
好像水一樣
做咩五金鋪d酒精要加上顏色??
因為係用來區分種類
因為電油,天拿,酒精都係好像水的
d色只係比人易d分
難道你會去飲嘛??
不用打明都可以la
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:00:28 | 只看該作者
23# INEO

多謝師兄回覆 ,經師兄詳細解答後我明........一半 ,讀得書少無辦法
rc10 發表於 2009-8-30 00:32

哈,唔緊要
讀得書少無辦法,最緊要係肯去學
人生一定要不停學野,先會有進步架嘛
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:08:42 | 只看該作者
look and follow
甲醇酒精   (工業酒精)

醫生經常要用藥用酒精75%(乙醇)係無毒性,因為酒精的沸點只有78.2C,因此在常溫25C,容易降溫,沸點低78.2C易揮發。酒精擦在手上,過不久會感覺涼涼的,同理,酒精吸熱而蒸發了!
有毒性的是甲醇「甲醇酒精」。
工業酒精是乙醇加入甲醇,所以呈紅色的。目的是不要讓人飲用。
甲醇(Methanol)又叫作木精或工業用酒精,常作為溶劑或許多其他工業上用途,如製作合成纖維、油布、鞋類、染料、爆炸物、抗凍劑、油漆、假漆、橡膠產品、甲醛、墨水等;甲醇亦可用作燃料,製作私酒,油漆除去劑及變性劑,但真酒中也含有微量的甲醇。甲醇中毒一般最常見的原因,主要為誤用假酒,或是服用工業用酒精而引起的中毒。
甲醇(Methanol)在體内甲醇脱氫及甲醛脱氫等作用,先氧化成甲醛,後氧化成甲酸。甲醛可使視網膜細胞產生退行性病變,並能傷害視神精;甲酸鹽可抑制視神精細胞内細色素氧化酶,造成視覺障碍;甲酸蓄積還可以產生酸中毒。甲醇及其代謝產物使大腦皮質細胞機能紊亂,產生精神神經症状,並對肝、腎、肺均有傷害。
甲醇在肝臟中因酒精去氫酵素的催化作用,經由甲醛變成蟻酸。甲醛毒性約為甲醇之33倍,蟻酸則約為其6倍。乙醇可和甲醇競爭醇去氫酵素因而使身體有足夠時間來排除未經變化的甲醇,同時阻止甲醇經代謝作用後產生甲醛及蟻酸。因此真酒(乙醇)可治療假酒(甲醇)中毒。甲醇主要經由肝臟由葉酸相關之酵素代謝為二氧化碳及水,腎臟及肺僅能排泄少量甲醇(約15%)。甲醇的成人代謝半衰期約8小時,蟻酸之半衰期,則約為20小時。甲醇服後30~60分鐘內,血中甲醇濃度即達最高峰。
甲醇中毒臨床表現
1.輕度中毒時,病人可呈現醉酒狀態,有頭痛、頭暈、乏力、興奮、失眠、步態不穩等症状。
2.中度中毒者惡心、嘔吐、腹痛、腹瀉,可併發肝炎和胰腺炎,出現聽幻覺、視幻覺、視物模糊、四肢厥冷等症状。

3.重度中毒者,可有面色蒼白、發紺、呼吸和脈搏加快、出冷汗、意識模糊、譫妄、昏迷、休克,最後因呼吸和循環衰竭而死亡。
4.甲醇中毒的特別症状是視神經的損害,如複視、畏光、眼球疼痛、瞳孔扩擴大、光反應遲鈍或消失、視網膜炎、網膜水腫、充血或出血、球後神精炎,重者可因視神經縮萎而導致失明。精神症状可有多疑、恐惧、狂躁、幻覺、淡漠、抑鬱等。
rc10 發表於 2009-8-30 01:15:10 | 只看該作者
27# redbullbull

咁點解甲醇加乙醇會變紅色ge
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:21:50 | 只看該作者
27# redbullbull

咁點解甲醇加乙醇會變紅色ge
rc10 發表於 2009-8-30 01:15

甲醇是無色且易燃的液體
d色都嘩左係後加上去的
目的是不要讓人飲用
你喜愛黃又可以
紅又可以
橙都可以的
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:28:47 | 只看該作者

甲醇=車用酒精
車用酒精=甲醇
明未?

只要在高糖的食物就可以提取酒精
酒精=不一定等如甲醇和乙醇
酒精=只是一個的大種類
rc10 發表於 2009-8-30 01:30:17 | 只看該作者
look and follow
甲醇酒精   (工業酒精)

工業酒精是乙醇加入甲醇,所以呈紅色的。目的是不要讓人飲用。
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:08

就係e句野搞到我又亂晒囉
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:34:01 | 只看該作者
e個問題我都唔知
d色素只係比人睇
rc10 發表於 2009-8-30 01:36:59 | 只看該作者
重有呀兩位師兄,咁工業用酒精係乜醇呀.....抱歉問題太多
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:39:33 | 只看該作者
重有呀兩位師兄,咁工業用酒精係乜醇呀.....抱歉問題太多
rc10 發表於 2009-8-30 01:36

工業用酒精=多是甲醇
但唔一定係
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:48:41 | 只看該作者
我不完全認同"酒精不一定等如甲醇和乙醇, 酒精=只是一個醇的大種類"的說法, 難道你認為數千年前有"酒精"是甲醇的?
我所知道的是由食物糖份提取的只會是乙醇。"酒精"一詞在n年前已經存在, 當時的科技應該合成不到 ...
INEO 發表於 2009-8-30 01:44

甲醇是無色且易燃的液體,聞了會覺得暈眩且愉快。我們也稱之為木精,因為在以前是由木頭蒸餾而得,不過目前都是化學反應合成的,而工廠生產的甲醇最大的用途就是進一步製造其他的化學物質,如醋酸;而甲醇也大量加在其他生活用品中,如除冰劑(含35-95%的甲醇)、複印液(含大於95%的甲醇)、除油漆的溶劑、模型飛機的燃料、防腐劑等等,另外也加在清漆、亮漆、粘著劑、墨水中。因為甲醇是自然發酵過程可以產生的物質,在酒中就有甲醇,一般是300mg/L,在白蘭地和一些水果發酵蒸餾過的烈酒中還會更高。最近也有些人嘗試將甲醇當作一般汽車燃料使用,若是將來大量使用甲醇當汽車燃料,將大幅減低目前的空氣污染物如塵粒和臭氧

兩種野都會係提煉果陣會同時生產
只是一個多d,一個小d
redbullbull 發表於 2009-8-30 01:55:55 | 只看該作者
38# redbullbull

咁我明白...
INEO 發表於 2009-8-30 01:50

哈,唔緊要
大家要討論同提出問題先會有進步的
唔好下下比人嘩玩油車唔環保

油車最大影響就係聲音
根本就唔係d油
係d聲音真係會做到嘈音,影響他人姐.........
唔好時常把油同聲音混為一提
rc10 發表於 2009-8-30 02:02:27 | 只看該作者
啊!咁即係低糖份植物[木頭]整出泥既就係甲醇,高糖份[番蕃,大頭菜]整出泥既就係乙醇(不過都含有少量甲醇)........唔~都係唔.............唔~個腦好........訓教
redbullbull 發表於 2009-8-30 02:03:47 | 只看該作者
38# redbullbull

如果d酒有甲醇都好唔安全姐...., 好彩我唔飲酒。
INEO 發表於 2009-8-30 01:58

只有好小量
不足為患
不過做咩都係唔過量就冇問題la
chacha 發表於 2009-8-30 02:03:57 | 只看該作者

1# KalvinChan

樓主你呢部應該可以當做係 Vone-rr ,因為同 Vone-r 其實大至上係一樣,零件完全共用,
redbullbull 發表於 2009-8-30 02:08:49 | 只看該作者
啊!咁即係低糖份植物[木頭]整出泥既就係甲醇,高糖份[番蕃,大頭菜]整出泥既就係乙醇(不過都含有少量甲醇)........唔~都係唔.............唔~個腦好........訓教
rc10 發表於 2009-8-30 02:02

甲醇又叫木精,因為在以前是由木頭蒸餾而得,不過目前都是化學反應合成的
留心la
sdan321 發表於 2009-8-30 02:29:44 | 只看該作者
45# redbullbull

喂.喂.....唔好咁化學啦.聽日玩車見
redbullbull 發表於 2009-8-30 02:32:57 | 只看該作者
45# redbullbull

喂.喂.....唔好咁化學啦.聽日玩車見
sdan321 發表於 2009-8-30 02:29

大佬,收到,訓先
明天見
ilove-benz 發表於 2009-9-1 00:40:46 | 只看該作者
kyosho  v one - r
aloha 發表於 2009-9-1 08:34:10 | 只看該作者
Good price and good car!