RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4271|回復: 53
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手-電池一問

李煒樂 發表於 2009-8-25 01:16:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有冇師兄教教我...之前星期一係kws創*買左2排intellect 3600mah既電..2排電各差左8個鐘..砌完部車就去玩啦..第一日玩就玩左1個鐘..2排電都玩到冇電..跟住再差反8個鐘啦..差完到第2日再試車啦.第一排電就玩唔到15分鐘...轉第2排..就唔夠10分鐘..咁我諗住差機死左啦..反創*買部tlp..model15既差機啦..2掛電都差左7-8個鐘..差完就再試下..都係唔夠老闆所講既35分鐘..只得20-25分鐘..咁我果2排電係咪死左le????
Q-pet 發表於 2009-8-25 01:22:08 | 只看該作者
第一你有無放左電再叉先??
 樓主| 李煒樂 發表於 2009-8-25 01:28:18 | 只看該作者
有吖..但2排電都好似差唔入咁..2排電加埋玩都唔夠1個鐘
st202hk 發表於 2009-8-25 02:20:02 | 只看該作者
hello, 這隻電玩完車便要短時間充返正常%放好佢,玩車時再充返舊電,到時會充唔滿,因mah電要保持電量先至沒咁易死,這是玩車啲師兄教我,希望可幫到手。
 樓主| 李煒樂 發表於 2009-8-25 02:33:25 | 只看該作者

頭先已經有1排電俾我差爆左..死左..燶左穿埋層膠..bebe聲..好似放氣咁既聲..我怕第2排都係咁..唔敢差..點算..
SF-scat 發表於 2009-8-25 02:57:54 | 只看該作者
hello, 這隻電玩完車便要短時間充返正常%放好佢,玩車時再充返舊電,到時會充唔滿,因mah電要保持電量先至沒咁易死,這是玩車啲師兄教我,希望可幫到手。
st202hk 發表於 2009-8-25 02:20

我表哥真係叻叻
快d整好你隻雞雞比我玩...
st202hk 發表於 2009-8-25 04:10:16 | 只看該作者
lok boy 你用幾多a去义,唔好超過3.6A去义 /3A/3.5A/祝順利
st202hk 發表於 2009-8-25 04:17:40 | 只看該作者
以前3000MAH我會用3.0A去义,
不過我現時會用A123電义,因唔會炮,
唔駛煩、玩完車便習慣义電
st202hk 發表於 2009-8-25 04:23:27 | 只看該作者
MAH係唔駛放電;玩到架車行慢啲時便唔好再放,因唔可放干排電
AILSAVolvo 發表於 2009-8-25 07:21:08 | 只看該作者
頭先已經有1排電俾我差爆左..死左..燶左穿埋層膠..bebe聲..好似放氣咁既聲..我怕第2排都係咁..唔敢差..點算..
李煒樂 發表於 2009-8-25 02:33

你用幾多A黎差呢??3600mah既電最好用0.36-0.4a差就最好,差10個鐘

點解你唔去鴨寮街買電??Intellect 5000mah $306,我用0.5-0.6a差(不過我唔係玩貨櫃車)
ericyeung78 發表於 2009-8-25 07:46:12 | 只看該作者
我想問下你果排電係唔係NiMH電?如果係我平時會用5A去差2個鐘到差完可以玩3個鍾倒,睇你個問題可能你差機Setting上面問題,可唔可以比多D資朴睇下先
小咪咪 發表於 2009-8-25 08:28:38 | 只看該作者
NI-CD電是要可放晒才可以差
Ni-MH電是不須要全放晒的
yin1992 發表於 2009-8-25 08:36:10 | 只看該作者
點解唔用鋰電呢???
 樓主| 李煒樂 發表於 2009-8-25 09:54:17 | 只看該作者
老闆話個差機會自己cut電.用最大5.3a去差..排電差夠會自己cut電..但唔知點解排電會差死左..之前我見個差機第一次用就係9.幾voltage..但死左個排電ni-mh..[intellect 3600mah]既時候..我見部差機係27.幾voltage....咁係咪連部差機都死埋??
 樓主| 李煒樂 發表於 2009-8-25 10:00:42 | 只看該作者
11# ericyeung78

老闆話部差機冇野要set..揷線就差得..但我用5.幾a去差.但唔識自己cut電
Q-pet 發表於 2009-8-25 10:02:00 | 只看該作者
點解唔轉用鋰電呢??
一排5000容量10C都係150蚊啵
 樓主| 李煒樂 發表於 2009-8-25 10:05:52 | 只看該作者
16# Q-pet

我都想過用鋰電..但而家我想知係咪連部差機都死埋.用鋰電既話..要唔要轉差機??
Q-pet 發表於 2009-8-25 10:08:14 | 只看該作者
16# Q-pet

我都想過用鋰電..但而家我想知係咪連部差機都死埋.用鋰電既話..要唔要轉差機??
李煒樂 發表於 2009-8-25 10:05

你部叉機如果係新應該唔會死..
係嫁轉用鋰電..要換叉機....你張部舊機放比人囉
 樓主| 李煒樂 發表於 2009-8-25 10:10:13 | 只看該作者
7# st202hk

用5.幾a差..咁係咪超過3.6就唔得...會死電....師兄?
 樓主| 李煒樂 發表於 2009-8-25 10:16:20 | 只看該作者
13# yin1992

之前買車既時候唔識...就買左2排ni-mh電..之後上黎睇下d師兄點玩車.就睇到d師兄話用鋰電好用..可惜我買左2排電..唔想曬左..所以冇買鋰電-.-