RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 88567|回復: 669
收起左側

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck

tatame 發表於 2009-8-24 13:12:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

由於舊既EMAXX交流區已被鎖, 最近又多左朋友買emaxx 出post 問野, 大家可以o係呢度集中交流, 等資料集中d !

EMAXX/ E-revo/ Summit 技術交流區, 歡迎大家貼你既Monster Truck
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=141830

Traxxas Emaxx , E-revo, Summit 片段
http://www.youtube.com/watch?v=8gP9gT0aKH0
http://www.youtube.com/watch?v=HNjd27d4aLE
http://www.youtube.com/watch?v=V9cb8ipZgJs

Traxxas Summit 介紹http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1

越野大腳比較及介紹 Emaxx/E-revo/ Savage Flux
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1

Emaxx交流區
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=92596&extra=page%3D1

E-maxx/E-Revo/Summit 暴力跳台操車片段分享區
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=125899
24/8/09 TKO offroad party photo

好懷念Patrick 兄既動感相
 樓主| tatame 發表於 2009-8-24 13:42:41 | 顯示全部樓層
EMAXX最新近況, 改左Traxxas 前面四條原裝金屬big bore 避震+ progressive 彈弓

仲有RPM 前上下搖臂, 留意下後面係原裝臂, RPM粗好多
Marco明 發表於 2009-8-24 13:50:54 | 顯示全部樓層
都影得幾好喎~~~
22年 發表於 2009-8-24 13:58:49 | 顯示全部樓層
流晒口水...........不過我無得玩
AlexChoi1980 發表於 2009-8-25 10:38:58 | 顯示全部樓層
4# 22年
LST 2. Old fashion GP Monster Truck.
Seem no people play GP anymore.
 樓主| tatame 發表於 2009-8-25 19:08:22 | 顯示全部樓層

RPM arm 與原裝TRX arm 既分別!! RPM 粗好多, 由其是上臂! 有效保護4 支避震因撞彎臂整斷油壓芯,
必換item
a11fchung 發表於 2009-8-25 21:33:42 | 顯示全部樓層
各位師兄好!想請教一下,E-MAXX的slipper clutch在什麽倩況時須要調校呢?鬆或緊;對行走表現又有何影响?
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 09:37:42 | 顯示全部樓層

呢方面我都唔係專家! 只知道較緊d 會用盡Motor 既扭力, 容易wheelie, 不過無左保護Motor既作用, 較太鬆個motor 有機會motor 空轉架車自然無力, 限滑三粒膠好快收皮
光丑猶仗凡 發表於 2009-8-26 10:36:08 | 顯示全部樓層
4# 22年
LST 2. Old fashion GP Monster Truck.
Seem no people play GP anymore.
AlexChoi1980 發表於 2009-8-25 10:38

no~ bro~~
TKO play both GP and EP~~~
smallfaifai 發表於 2009-8-26 11:00:17 | 顯示全部樓層
no~ bro~~
TKO play both GP and EP~~~
光丑猶仗凡 發表於 2009-8-26 10:36

冇錯!應該有睇電視吧?TKO都仲係可以油電齊飛的!
AlexChoi1980 發表於 2009-8-26 14:45:27 | 顯示全部樓層

10# smallfaifai

Yes, I saw and I also play on that day.
The last shot "red truggy is mine"

Really not too much guy play GP. I think.
But TKO is a good place for race.
smallfaifai 發表於 2009-8-26 15:18:43 | 顯示全部樓層
10# smallfaifai

Yes, I saw and I also play on that day.
The last shot "red truggy is mine"

Really not too much guy play GP. I think.
But TKO is a good place for race.
AlexChoi1980 發表於 2009-8-26 14:45

其實一直有一班油雞fans玩o既,就係片段中o既gary等人啦.......不過佢地應該好少上o黎工房......
同埋近月都少見佢地出現
AlexChoi1980 發表於 2009-8-26 15:23:03 | 顯示全部樓層

12# smallfaifai

哦!! Thanks.
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 16:09:42 | 顯示全部樓層
各位師兄好!想請教一下,E-MAXX的slipper clutch在什麽倩況時須要調校呢?鬆或緊;對行走表現又有何影响?
a11fchung 發表於 2009-8-25 21:33

限滑係用尼保護傳動組件及摩打, 係落地或KICK野時卸力, 好少人會當依個係調教項目, 因為一個正確既安裝後係唔駛再點攪佢, 通常係全緊後放半圈至一圈, 用手指按實大牙然後推架車, 剛剛好用大力先推得郁(仲要感覺係不能連續推)就正確

行走表現方面, 限滑既用途唔係TORQUE LIMITER, 唔應該對平時行車有影響, 什麼WHEELIE唔WHEELIE應該係調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度
tm0212 發表於 2009-8-26 16:32:25 | 顯示全部樓層
a11fchung 發表於 2009-8-25 21:33

電E maxx motor加速扭力大, 如果以油車個限滑setting架車一定會成日空轉, 架車一空轉就WHEELIE唔到, 所以電E maxx個限滑扭得緊D係會容易D WHEELIE的, 油E maxx我唔知~~~~~~
Marco明 發表於 2009-8-26 17:01:58 | 顯示全部樓層
頭先check towerhobby..........
SC10多左勁多option parts.........慘喇
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 17:41:22 | 顯示全部樓層
限滑係用尼保護傳動組件及摩打, 係落地或KICK野時卸力, 好少人會當依個係調教項目, 因為一個正確既安裝後係唔駛再點攪佢, 通常係全緊後放半圈至一圈, 用手指按實大牙然後推架車, 剛剛好用大力先推得郁(仲要感覺係 ...
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 16:09

我o係度補充一下........wheelie 唔wheelie 調整齒比, 輪呔大小, 重心位置, MOTOR OUTPUT (例如TIMING, THROTTLE EXP) 甚至乎中差油濃度 大包圍成架車既setting俾你講晒.........但師父好似最重要同最先要考慮既野o個樣無講.

Motor既kv 值乘返電既V數再搭返相應既齒比,先去決定架車既扭力同有無資格去wheelie , motor kv 值大細再配合電既V數放電能力先係重點, 只跟你講o個一批野去想令到佢起頭, 你應該都一世起唔到頭
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 17:54:40 | 顯示全部樓層
哦, 高手你識咁多野一早唔講清楚d? 等我地d低手係度班門弄斧............

如果你覺得我講既野唔影響既話咪當你晒law.........鬼唔知大power摩打/engine易wheelie呀, 向後反個圈都仲得呀! 講緊setting既影響係度講摩打kv............
tm0212 發表於 2009-8-26 18:10:39 | 顯示全部樓層
開頭好似係講緊E maxx個限滑先.........
 樓主| tatame 發表於 2009-8-26 18:12:50 | 顯示全部樓層
哦, 高手你識咁多野一早唔講清楚d? 等我地d低手係度班門弄斧............

如果你覺得我講既野唔影響既話咪當你晒law.........鬼唔知大power摩打/engine易wheelie呀, 向後反個圈都仲得呀! 講緊setting既影響係 ...
ftbingobingo 發表於 2009-8-26 17:54

師兄唔好咁勞氣啦~ 大家都係至在交流.....我唔係專家黎架, 玩車既年資我都仲係細路仔一名..好多野都要請教其他師兄....你又誤會左la ! 唔係有$買個大power motor 就一定可以wheelie ......

Motor KV值唔係一味大就有力架,因為Monstertruck車重, 反而係要用細kv值搭大V數電同相應既齒比配合先發揮到大扭力去wheelie !

呢d 係我想表達首要考慮既要用腦諗諗既setting, 唔係走出街買個大power motor 就得 ! 至於你講o個d 大motor 大power就得應該行唔通, 分分鐘變左同人玩幾分鐘就軟腳無貨交