RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2808|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

手作仔 - 威也

odaan 發表於 2009-8-19 11:15:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
其實要整一條威也比 RC , 只需銀電線一條(銀線最好揀軟身既~~) , 去皮

登錄/註冊後可看大圖

平均分開 6 份

登錄/註冊後可看大圖

互相交纏 , 順序左一條右一條(唔好懶 , 一懶就唔靚)

登錄/註冊後可看大圖

好喇 , 6 條纏好之後 , 再將線尾扭幾扭

登錄/註冊後可看大圖

用焊錫將線身同線尾焊一點焊

登錄/註冊後可看大圖

掂~~~~

登錄/註冊後可看大圖
Noir.KAZE 發表於 2009-8-19 11:18:34 | 只看該作者
係細圈d果邊個樣差少少
好鬼正呀
 樓主| odaan 發表於 2009-8-19 11:21:13 | 只看該作者
係細圈d果邊個樣差少少
好鬼正呀
Noir.KAZE 發表於 2009-8-19 11:18

係啦 , 焊左先覺得怪怪地

諗緊整埋個勾穿埋係條威也度
要整多幾個 "塞古" 玩
Noir.KAZE 發表於 2009-8-19 11:23:16 | 只看該作者
師兄部車真係可以玩到"獨一無二"
小弟唔止佩服,仲拜服tim
 樓主| odaan 發表於 2009-8-19 11:26:38 | 只看該作者
師兄部車真係可以玩到"獨一無二"
小弟唔止佩服,仲拜服tim
Noir.KAZE 發表於 2009-8-19 11:23

其實部部車都係獨一無二 , 個個有唔同 style
小弟只係比較多手而已
Noir.KAZE 發表於 2009-8-19 11:27:34 | 只看該作者
其實部部車都係獨一無二 , 個個有唔同 style
小弟只係比較多手而已
odaan 發表於 2009-8-19 11:26

起碼d DIY件整又唔會整到一樣,買又買唔到先啦
 樓主| odaan 發表於 2009-8-19 11:35:41 | 只看該作者
起碼d DIY件整又唔會整到一樣,買又買唔到先啦
Noir.KAZE 發表於 2009-8-19 11:27

其實唔係有甘多人有機器野 , 所以我諗緊 , 睇下有乜野唔需要用機器 , 都可以手作仔玩下
"手作仔" 意思係容易搵 , 唔貴 , 所需工具唔罕見 , 難度亦唔高

已經有 "卡板" 同 "威也"
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=139197
P.S. ""由於 "卡板" 有人貼左 , 為免衝撞 , 我唔會獨立係呢邊出 post""

要別樹一格 , 唔一定要有機器 , 唔一定要去訂 , 有時花一點心思 , 都可以有自己 style
Jazz_Wan 發表於 2009-8-20 23:20:31 | 只看該作者
其實唔係有甘多人有機器野 , 所以我諗緊 , 睇下有乜野唔需要用機器 , 都可以手作仔玩下
"手作仔" 意思係容易搵 , 唔貴 , 所需工具唔罕見 , 難度亦唔高

已經有 "卡板" 同 "威也"
http://bbs.rc-evo.com/view ...
odaan 發表於 2009-8-19 11:35

奧單兄, 可以post d卡板睇下ma, 我睇唔到搖控日報d相, thx
 樓主| odaan 發表於 2009-8-21 09:48:29 | 只看該作者
奧單兄, 可以post d卡板睇下ma, 我睇唔到搖控日報d相, thx
Jazz_Wan 發表於 2009-8-20 23:20

琴晚買左十零蚊雪條棍 , 用左一個鐘時間(主要係等膠水乾)砌左個卡板
未砌好 , 今晚整埋佢

之後求其係五金鋪執 D 碎料 , 車靚小小 , 搵 D 銀電線拆皮再織一織佢 , 令佢似 "威也"

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
Jazz_Wan 發表於 2009-8-21 12:05:22 | 只看該作者
我都買左, 今晚整
 樓主| odaan 發表於 2009-8-21 12:24:06 | 只看該作者
我都買左, 今晚整
Jazz_Wan 發表於 2009-8-21 12:05

一塊水松木 , 切條 (闊度多於 10mm , 因為一陣要切多刀) , 切三條
三層疊起 , 用 AA 膠黐(一定會用得多 , 由得 D 水松木索 D AA 膠 , 等佢乾左就會硬 D)
乾後切粒 (10mm ) 再將頭先疊起三層既凹凸位切齊 , 甘就係木粒

卡板尺寸
闊 80mm , 長 90mm , 橫木板數量隨意 , 多數為 5 行 , 罅位 7.5mm ; 6行亦得 , 罅位 4mm
Noir.KAZE 發表於 2009-8-21 13:29:26 | 只看該作者
一塊水松木 , 切條 (闊度多於 10mm , 因為一陣要切多刀) , 切三條
三層疊起 , 用 AA 膠黐(一定會用得多 , 由得 D 水松木索 D AA 膠 , 等佢乾左就會硬 D)
乾後切粒 (10mm ) 再將頭先疊起三層既凹凸位切齊 , 甘就 ...
odaan 發表於 2009-8-21 12:24

odaan教煮餸??XD
 樓主| odaan 發表於 2009-8-21 13:32:21 | 只看該作者
odaan教煮餸??XD
Noir.KAZE 發表於 2009-8-21 13:29

我仲做埋貨 , 由於時間既關係~~聽日貼相
SF-scat 發表於 2009-8-21 14:13:23 | 只看該作者

奧單兄..卡板低加多3粒木方係中間果行會仲似d...
如果唔係裝重野會彎..到時連唧車都插唔到..要搵鏟車嫁啦~~
 樓主| odaan 發表於 2009-8-21 14:21:49 | 只看該作者
如果唔係裝重野會彎..到時連唧車都插唔到..要搵鏟車嫁啦~~
SF-scat 發表於 2009-8-21 14:13

我已經做左 , 不過我部相機條線唔記得拎番屋企
無得 upload

我有時同人 cut 左 D 槍管 , 我拎 18 條剩料扎左板貨~~
聽朝有新相 upload~~
SF-scat 發表於 2009-8-21 14:32:05 | 只看該作者
good job
 樓主| odaan 發表於 2009-8-22 10:00:49 | 只看該作者
SF-scat 發表於 2009-8-21 14:13

又係補相既時候~~

之前整槍有好多剩低既不鏽鋼槍管

登錄/註冊後可看大圖

斬開佢 18 碌 !!!
然後用鐵線扎埋佢

登錄/註冊後可看大圖

件件 85mm 長 , 卡板 90mm 長 , 唔會突出卡板

登錄/註冊後可看大圖

鐵線打橫圈實之後 , 仲要每行打直穿 , 再拉緊 , 甘就好實喇

登錄/註冊後可看大圖

然後就將貨物 同 卡板穿線拉緊 , 再係上面扯 , 甘就穩陣

登錄/註冊後可看大圖

上面用鐵線扎個位 , 可以用鏟車 , 又可以用吊機~~

登錄/註冊後可看大圖

兩晚時間做三塊
三塊卡板有分別架~~

登錄/註冊後可看大圖

左起 : 5 條直柴 , 6 條直柴 , 7 條直柴

登錄/註冊後可看大圖

三塊卡板用左:
雪條棍 (約 $2)
水松木 (約 $3)
AA膠 (約$12)
共 $17
一塊都係 $ 5~6

登錄/註冊後可看大圖

貨物就真係無規範 , 任你想放乜都得~~
事但 發表於 2009-8-23 16:21:15 | 只看該作者
放錢上去吧!