RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1530|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解我買o既火咀電有咁多問題

INEO 發表於 2009-7-17 15:31:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
數星期前在[慢x]買左一粒4400mah, 可充36xxmah, 4個星期用唔夠20次(一充一放計)就壞, 三星期前在[有x]買左粒5xxxmah電, 根本就係壞, 跟住索性在鴨記買個3粒AA電池盒+古董拖線式點火器diy一個 廉價點火器, 不過好鬼煩。依家我打算做個1.5v穩壓器駁落撻箱到取電, 但係又找不到1.5v咁低o既穩壓器。煩煩煩.....
st_kuen 發表於 2009-7-17 16:55:11 | 只看該作者
There is product for 火咀電 using 2A dry cell in KWS.
You can use 2A charge cell or current market 2A cell and change after use up.
 樓主| INEO 發表於 2009-7-17 17:50:54 | 只看該作者

1粒AA recharged battery 唔掂... 點著粒glow plug要用3.5A-4A電流, 果d 1粒AA火咀電實際上就算係2700mah都係只有得幾分鐘時間將粒glow plug點到100%熱 好快唔得.....
(AA size 電標稱容量係假設0.1c discharge rate, 如果去到2c不單只唔夠電仲好易放死, 所以我先至用三粒AA外置電池盒咁麻煩)
KEI_RRR 發表於 2009-7-17 21:23:14 | 只看該作者
你用電車個隻义電,
但要用Ni-Ca,不用Ni-Mh
因Ni-Mh內阻大會電流細火咀不會太紅,又快死電
wongching 發表於 2009-7-17 21:37:43 | 只看該作者
我有隻一定唔會有問題,火咀電...想睇相pm 我...
 樓主| INEO 發表於 2009-7-18 00:28:47 | 只看該作者
你用電車個隻义電,
但要用Ni-Ca,不用Ni-Mh
因Ni-Mh內阻大會電流細火咀不會太紅,又快死電
KEI_RRR 發表於 2009-7-17 21:23

師兄可能有d誤會, 只要是sub-c size o既係電車專用個隻义電, 無論Ni-Cd,Ni-MH都可以20c或更高discharged rate放電, 所以點glow plug會主要係用sub-c size電, 而Ni-MH的內阻比Ni-Cd更低(係Ni-Cd唔係Ni-Ca)
 樓主| INEO 發表於 2009-7-18 00:33:46 | 只看該作者
因為我用左近10年o既Ni-Cd火咀電壞了我先至買果粒4400mah電.....結果....煩......
wongching 發表於 2009-7-18 01:15:41 | 只看該作者
C hing 你部咩車 ?? 你岩岩玩油車 ??
 樓主| INEO 發表於 2009-7-18 10:14:00 | 只看該作者
C hing 你部咩車 ?? 你岩岩玩油車 ??
wongching 發表於 2009-7-18 01:15

你當我岩岩玩油車.......
.......我既玩車歷程(不包括電車)+用過的ENGINE
1994. Kyosho spider + 原裝計 (賣o左)
1995. Kyosho spider MKII + OS 15CV, OS 18TZ
1997. Tamiya TGX + 原裝計 (賣o左)
1997. Tamiya TG10 + 原裝計, 15GT,  OS12CV
2006. Kyosho FW-05T + 原裝計, OS 12LD, OS 12TZ, OS FS26SC
2007. Kyosho V1RRR + OS FS26SC v.II, OS SPEED 12TZ, OS12XZ
2009. G4RS + NovaNT12TS1 (買的二手車仲未開始玩)
wongching 發表於 2009-7-18 10:53:35 | 只看該作者

哈哈...
................