RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1609|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

油車加速一問

rc1 發表於 2009-7-12 05:21:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
先旨聲明,  小弟從來未玩過油車.... 我只有玩電車既經驗。

上星期睇左一場 1/10 onroad 機車賽,我發覺 d 油車好快好勁,直路和高速彎都好澎湃。唯獨係中低速彎,在出彎之前.... 車子好像有小小 turbo lag 的情況,窒一窒咁, 好似個車手放 throttle 又即 full throttle 咁..... 唔似電車咁 smooth 一氣可成。

想請教, 係咪雙速既關係? 定係呢個係油車既特性? 我聽人講玩油車 throttle 如果控制唔好會死火.... 係咪真架?

Thank you thank you.
redbullbull 發表於 2009-7-12 08:22:05 | 只看該作者
講多冇謂
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1
去睇人玩,最實濟
我都係新手,有機會一起玩
 樓主| rc1 發表於 2009-7-12 08:23:40 | 只看該作者
2# redbullbull

咁我要買機票先..... hehe~
stanley_wwy 發表於 2009-7-12 21:57:25 | 只看該作者
1# rc1

出彎前? 如果係轉二波果下, 正常應該係出彎加速後喎, 除非二波timing set 得唔好.

聽聲轉數跌咗下啫, 好似窒一窒咁, 但係渣落你就知好澎湃, 爽!
 樓主| rc1 發表於 2009-7-14 04:06:13 | 只看該作者
1# rc1

出彎前? 如果係轉二波果下, 正常應該係出彎加速後喎, 除非二波timing set 得唔好.

聽聲轉數跌咗下啫, 好似窒一窒咁, 但係渣落你就知好澎湃, 爽!
stanley_wwy 發表於 2009-7-12 21:57

師兄, 唔係出彎加速後, 係在出彎加速前....

睇上去, 應該係入彎前車速減慢, 然後入彎... 出彎前車手把車頭 "放" 正出彎的角度, 再比油加速的一瞬間。那由慢速至加速的一瞬間, 車子好似窒一窒咁.... 唔似 ep 咁好 smooth, 所以我想請教點解。

我係油車白痴一名, 請唔好見怪!
novafans 發表於 2009-7-14 14:12:10 | 只看該作者
或者可能係比賽既關係,大家比較小心,因為油車馬力大,如一出彎就馬上加速,車就會向外推,反而會失速,油車就係過癮在e度,唔似ep既線性,要係馬力同靈活之間平衡其實好難!
 樓主| rc1 發表於 2009-7-15 01:47:34 | 只看該作者
或者可能係比賽既關係,大家比較小心,因為油車馬力大,如一出彎就馬上加速,車就會向外推,反而會失速,油車就係過癮在e度,唔似ep既線性,要係馬力同靈活之間平衡其實好難!
novafans 發表於 2009-7-14 14:12

以我記憶, 他們把車頭"放" 正出彎角度的一刻就馬上加速, 部車就 "澎澎聲" 咁去, 超快!

成場比賽好好睇, 機車 d 聲好爽 。唯一唔係好習慣, 就係個下 "窒一窒"....
tllau 發表於 2009-7-15 10:11:43 | 只看該作者
師兄, 唔係出彎加速後, 係在出彎加速前....

睇上去, 應該係入彎前車速減慢, 然後入彎... 出彎前車手把車頭 "放" 正出彎的角度, 再比油加速的一瞬間。那由慢速至加速的一瞬間, 車子好似窒一窒咁.... 唔似 ep 咁 ...
rc1 發表於 2009-7-14 04:06

哩 D 咪係離合器做出來的效果 la, 其實無慢到, 只是在高轉數下加 速的假象
 樓主| rc1 發表於 2009-7-16 01:21:55 | 只看該作者
離合器係咪即係 "雙速"??