RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1651|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DX3S控睇 Engine's temperature一問

orochichu 發表於 2009-7-9 18:15:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問有冇師兄用dx3s 控睇engine temperature呢? 我覺得支控既溫度好似同溫射有差別~~~請問你地有冇試過差幾多呢? thx
redbullbull 發表於 2009-7-9 20:09:15 | 只看該作者

C兄你有冇用過先?
我有一枝DX3S係家中
3S係可以SET攝氏和華氏

我覺得支控既溫度好似同溫射有差別
因為溫射係射火咀中心,SO溫射係高溫D
而TEMP SENSOR 因為只是check機身溫度,so不可以用作準(只能用作參考 )
redbullbull 發表於 2009-7-9 20:15:50 | 只看該作者
試過最多差左2xC
 樓主| orochichu 發表於 2009-7-10 08:26:44 | 只看該作者
嘩 差20幾度都有? 我已經張個圈套係火咀位出面 ,如果咁講 =.=我已經OVER左150度?  我傢下成日都130華呀REDBULL兄
jf813 發表於 2009-7-10 09:59:58 | 只看該作者
yes, you can set it to 攝氏和華氏.  From my experience it is usually around 20 degree lower as it measure the temperature from the heat sink.  But temperature gun measure it from the glow plug.  130 degree from 3S should be around 150+ at the glow plug already.
redbullbull 發表於 2009-7-10 12:31:00 | 只看該作者
嘩 差20幾度都有? 我已經張個圈套係火咀位出面 ,如果咁講 =.=我已經OVER左150度?  我傢下成日都130華呀REDBULL兄
orochichu 發表於 2009-7-10 08:26

你自己小心d台機la
不過壞左仲好la,買picco一起玩
NitroChicken 發表於 2009-7-10 12:33:26 | 只看該作者
C兄你有冇用過先?
我有一枝DX3S係家中
3S係可以SET攝氏和華氏

我覺得支控既溫度好似同溫射有差別
因為溫射係射火咀中心,SO溫射係高溫D
而TEMP SENSOR 因為只是check機身溫度,so不可以用作準(只能用作參考 ...
redbullbull 發表於 2009-7-9 20:09

3s仲keep係到?  提醒自已便宜莫貪?
novafans 發表於 2009-7-10 22:38:55 | 只看該作者
我一向都keep住8---90度,早兩日天氣熱跑完一場度成百ニ三度,嘩!我放針都放唔切
redbullbull 發表於 2009-7-11 02:18:59 | 只看該作者
我一向都keep住8---90度,早兩日天氣熱跑完一場度成百ニ三度,嘩!我放針都放唔切
novafans 發表於 2009-7-10 22:38

可能火咀唔岩姐
換番cold 火咀la
sdan321 發表於 2009-7-11 03:25:17 | 只看該作者
11# redbullbull

喂.喂.雄哥.如果你部picco係現時的天氣下,有佰二三度是還可从的,在這台機而言是正常嘅
 樓主| orochichu 發表於 2009-7-11 07:52:47 | 只看該作者
*_*REDBULL 我已經忍唔到手叫左阿哥幫我買左P2.26哪 20號就有手幫我帶過黎巴西哪 我估我都係火咀太熱問題SO~~今次今買COLD D既火咀 到時再話過你知~~~