RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3634|回復: 25
打印 上一主題 下一主題
收起左側

噴銀藍油問題

macarlos2005 發表於 2006-6-16 21:11:38 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問銀藍色點噴嫁~?
thx~
AMAT 發表於 2006-6-16 21:13:14 | 只看該作者
買一支田宮銀藍色噴油嚟噴,就可以有銀藍色效果.

問題只係你心目中O既銀藍色係咪果隻銀藍色咁解唧......
coronafans 發表於 2006-6-16 21:16:02 | 只看該作者
用PS-41銀色造底油好D
AMAT 發表於 2006-6-16 21:19:09 | 只看該作者
原帖由 coronafans 於 2006-6-16 21:16 發表
用PS-41銀色造底油好D

PS16本身已經好實色,噴乜係底都冇用......

要隻銀藍色靚真係要自己溝先會靚.
 樓主| macarlos2005 發表於 2006-6-16 21:19:59 | 只看該作者
咁係唔係噴左藍色後再噴銀色係面呀~?
 樓主| macarlos2005 發表於 2006-6-16 21:21:13 | 只看該作者
我想要
好似我個頭像架skyline咁既色
AMAT 發表於 2006-6-16 21:23:04 | 只看該作者
原帖由 macarlos2005 於 2006-6-16 21:19 發表
咁係唔係噴左藍色後再噴銀色係面呀~?

你噴落MINIZ果一類硬殼定係遙控車用果O的透明殼到先?
 樓主| macarlos2005 發表於 2006-6-16 21:28:26 | 只看該作者
我想噴SKYLINE GTR Z-TUNE囉
不過未出我就唸定先囉~
AMAT 發表於 2006-6-16 21:34:14 | 只看該作者
原帖由 macarlos2005 於 2006-6-16 21:28 發表
我想噴SKYLINE GTR Z-TUNE囉
不過未出我就唸定先囉~

個噴法其實幾麻煩.......暫時我未見到有一隻PS用O既珍珠色噴油,所以要用噴罐打色出嚟有難度.....

如果以田宮噴罐計,可能要先用PS16平均而薄薄咁打一層,再噴一層PS30,反覆咁PS16噴下......最後一定要白色托底,咁先可以托到隻姣婆藍色而又帶閃銀效果.......
hkopium 發表於 2006-6-16 21:34:29 | 只看該作者
我估你係想要"Candy Blue 糖果藍" 效果. 睇上去係"深層"銀藍色.

方法一:
用 AMAT 兄介紹果支. 打咩底都無所謂 (多數人用黑色, 放透光). 先噴 PS-16 (Metallic blue) 再噴 PS-5 (black).
其實, 唔打底都得. 但我知唔會係你想要既.

方法二 [你要既效果, 有風險!!!]:
先用 PS-38 (Translucent blue 透明藍) 噴兩次/層. 記住一定要平均咁橫掃咁噴. 每層都要好薄!!! 橫掃時唔可以停係一度, 否則效果會好醜樣, 一撻撻.
跟住噴一層 PS-12 (Silver).
最後係一層黑色油. 唔同方法一, 一定要用黑油打底!

AMAT 發表於 2006-6-16 21:38:02 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-16 21:34 發表
我估你係想要"Candy Blue 糖果藍" 效果. 睇上去係藍色, 用光打落去係見銀藍色.

方法一:
用 AMAT 兄介紹果支. 打咩底都無所謂 (多數人用黑色, 放透光). 先噴 PS-16 (Metallic blue) 再噴 PS-5 (bla ...

噴黑色底的話,我就咁噴PS16就算........果色都已經夠晒沉.......仲噴黑色作死咩......
 樓主| macarlos2005 發表於 2006-6-16 21:38:08 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-16 21:34 發表
我估你係想要 Apple Blue 效果. 睇上去係藍色, 用光打落去係見銀藍色.

方法一:
用 AMAT 兄介紹果支. 打咩底都無所謂 (多數人用黑色, 放透光). 先噴 PS-16 (Metallic blue) 再噴 PS-5 (black).
其實, 唔打底 ...

包包大出血.....
hkopium 發表於 2006-6-16 21:39:08 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-16 21:38 發表

噴黑色底的話,我就咁噴PS16就算........果色都已經夠晒沉.......仲噴黑色作死咩......

Read again 啦. I also said "唔打底都得"
 樓主| macarlos2005 發表於 2006-6-16 21:40:42 | 只看該作者
不過我又驚噴唔點
我一望住部GTR就手震啦
hkopium 發表於 2006-6-16 21:41:06 | 只看該作者
原帖由 macarlos2005 於 2006-6-16 21:38 發表

包包大出血.....

你要相中既效果, 就要洗 $$$  同埋, 果兩層薄 PS-38 係好易好易好易出錯...

我架Yokomo AE86, 係日本黎緊, 會係噴 Candy Purple.

AMAT 發表於 2006-6-16 21:42:10 | 只看該作者
原帖由 macarlos2005 於 2006-6-16 21:38 發表

包包大出血.....

基本上噴一隻殼,就算係噴一隻色,基本上都唔可以一支噴油完成....

如果你試下噴黃色就知,噴一隻殼要用兩罐黃色,仲要噴一罐白色托底,紅色好O的,一罐,但都要白色托底.....
但咁未噴完,因為咁噴完隻色係OK咗,但如果你唔噴層銀色或黑色係底(淺色最好噴銀色...),你第時一唔小心磨一磨到入面,有O的黑色蹟就會現晒出嚟......所以銀色同黑色仲有要嚟作為保護層作用.

噴電鍍銀就要黑色托底.
AMAT 發表於 2006-6-16 21:43:16 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-16 21:39 發表

Read again 啦. I also said "唔打底都得"

唔打底都冇乜關係,因為果隻色實在太死實色.透透地仲衰......
hkopium 發表於 2006-6-16 21:48:46 | 只看該作者
AMAT 兄, 有無見過香港 where selling Pectra 牌子既噴油? 外國見到, 有好多好特別又好靚既色.

但因為唔可以空運, 所以訂唔到...
AMAT 發表於 2006-6-16 22:44:12 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-6-16 21:48 發表
AMAT 兄, 有無見過香港 where selling Pectra 牌子既噴油? 外國見到, 有好多好特別又好靚既色.

但因為唔可以空運, 所以訂唔到...

未買過呢O的O野,我連噴槍都冇,唔會留意有冇呢類產品啦......
hkopium 發表於 2006-6-16 22:52:23 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-6-16 22:44 發表

未買過呢O的O野,我連噴槍都冇,唔會留意有冇呢類產品啦......

Not 噴槍用, 係 Can Spray just like Tamiya PS oil.