RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: romeo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩拖頭用鋰電好唔好

spiderrx 發表於 2009-6-19 22:19:15 | 只看該作者
師兄, 你的不是鋰電, 是Ni-Mh~

叧外師兄用的BASIC 01 是入門級差機, 沒有容量顯示, 當樓主已為差完電, 其實未必, 只是到了假峯值吧了, 師兄可嘗試按制到快差 ( Fast- Charge ), 快差途中 ...
Doughboy 發表於 2009-6-19 13:32

師兄多謝您的解說,我宜家明白好多,謝謝!!!

請問你所說的放電器/差機....有無好介紹,大約幾錢???
Doughboy 發表於 2009-6-20 09:21:33 | 只看該作者
師兄多謝您的解說,我宜家明白好多,謝謝!!!

請問你所說的放電器/差機....有無好介紹,大約幾錢???
spiderrx 發表於 2009-6-19 22:19

Sorry 師兄, 放電器就不太留意, 我和Q-PET兄用差機都是大陸造那些$3XX-$4XX( 放電得1A) , 當然有些貴D, 一分錢, 一分貨~
 樓主| romeo 發表於 2009-6-20 21:13:08 | 只看該作者
多謝咁多位大俠比咁多意見我呀~~
我終於做左車主啦  ~~~好開心呀~~
最多謝就係  毛 大俠  ge  幫助    嘩~~哈哈哈哈哈
 樓主| romeo 發表於 2009-6-22 01:00:35 | 只看該作者
急問  急問  我而家用緊i  max b6差機  差緊一個  5000  7.4v   ge鋰電  一路差個  7.4v個v數一路升~而家升到8.40v  是否正常               幫幫手     好驚呀
Q-pet 發表於 2009-6-22 04:27:55 | 只看該作者
急問  急問  我而家用緊i  max b6差機  差緊一個  5000  7.4v   ge鋰電  一路差個  7.4v個v數一路升~而家升到8.40v  是否正常               幫幫手     好驚呀
romeo 發表於 2009-6-22 01:00

叉滿舊電係8.4V....如果你有鋰電讀數器..佢叉好每一排4.23..或4.10左右..
佢叉好舊電A數會慢慢咁下降..叉好佢會咇咇咁響叫你
 樓主| romeo 發表於 2009-6-22 04:31:52 | 只看該作者
多謝你呀  ~~Q  sir
ROMRO師兄. 你唔好咁講呀...我都幫唔到你咩手....我叫亞毛, 係因為我識好皮毛既野......
Q-pet 發表於 2009-6-22 16:15:17 | 只看該作者
ROMRO師兄. 你唔好咁講呀...我都幫唔到你咩手....我叫亞毛, 係因為我識好皮毛既野......
毛 發表於 2009-6-22 16:05

個個人當初未又係咩都唔知...
但你已經算係相當不俗啦
個個人當初未又係咩都唔知...
但你已經算係相當不俗啦
Q-pet 發表於 22/6/2009 16:15

我識得個DD野. 邊敢教人呀. 我都係從中向你偷師先學到野
sing2008 發表於 2009-6-22 16:50:53 | 只看該作者
我識得個DD野. 邊敢教人呀. 我都係從中向你偷師先學到野
毛 發表於 2009-6-22 04:41 PM

哈哈~~