RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: romeo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

玩拖頭用鋰電好唔好

家豪 發表於 2009-6-17 18:39:23 | 只看該作者
Bb-james 發表於 2009-6-17 18:41:25 | 只看該作者
佢姓戴架~呵呵
點呀家豪 哥
家豪 發表於 2009-6-17 18:44:02 | 只看該作者

冇點呀~戴先生~
幾時同我地一齊玩車車呀~
你揸架1703車埋我入屯門玩丫xd
Bb-james 發表於 2009-6-17 18:58:15 | 只看該作者
都唔岩比例.....玩呀..家豪 哥
家豪 發表於 2009-6-17 20:14:55 | 只看該作者
都唔岩比例.....玩呀..家豪 哥

Bb-james 發表於 2009-6-17 18:58

姐係你揸車去玩呀,唔係玩大車呀
spiderrx 發表於 2009-6-17 20:27:02 | 只看該作者
鋰電指要唔好方放過叉就無問題..
我一舊5000千10C鋰電吉頭比我玩三至四個鐘...
拖櫃兩個幾鐘....
叉機3XX已經可以叉到鋰電同NI-MH
Q-pet 發表於 2009-6-17 15:15

請問咩叫做"鋰電指要唔好方放過叉"

我的鋰電 Intellect 4200mAh.....用Basic 01差機(fast charging @4A)==>差1小時,玩到30mins ....有時玩玩下部車仲會突然死火....之後只可以開燈&架車無動力

請問我的鋰電係咪死左...有咩方法check???
最後請問鋰電應該怎樣充電 & 保養???

謝謝各位師兄 & 阿Sir
Noir.KAZE 發表於 2009-6-17 23:40:26 | 只看該作者
鋰電唔可以過放
如果好似你咁既情況
又如果你sure其他野冇問題

係死左電啦
cadcam22 發表於 2009-6-17 23:51:04 | 只看該作者
請問C-HING電壓到幾多才合理,又幾多就叫過放????........
Noir.KAZE 發表於 2009-6-17 23:55:43 | 只看該作者
通常每cell3.4v-3.6v咁上下就要停
即係6.8v-7.2v一排電
under呢個數舊電好大機會會壞
如果玩到部車停/笠,咁就即係過放左
cadcam22 發表於 2009-6-18 00:04:43 | 只看該作者
多謝C-HING指教!......
spiderrx 發表於 2009-6-18 09:04:49 | 只看該作者
請問鋰電應該怎樣充電 & 保養???

如果以4200==>應該差幾耐???
Doughboy 發表於 2009-6-18 09:09:15 | 只看該作者
請問咩叫做"鋰電指要唔好方放過叉"

我的鋰電 Intellect 4200mAh.....用Basic 01差機(fast charging @4A)==>差1小時,玩到30mins ....有時玩玩下部車仲會突然死火....之後只可以開燈&架車無動力

請問我的 ...
spiderrx 發表於 2009-6-17 20:27

師兄, 請問你的Intellect 4200mAh 是否鋰電? 有否印上Polyxxxxx? 或只是Ni-Mh?
另外BOL Basic 01 是不能差鋰電的
Noir.KAZE 發表於 2009-6-18 09:22:52 | 只看該作者

spiderrx 發表於 2009-6-18 09:04

最好就係幾多mah就幾多amp去充
4200的話就4.2A去充會最安全
有師兄話可以高到成1.幾個c去差(以你個case計1C=4.2A)
但係我唔SUGGEST咁做
差幾耐其實唔係好洗理
好似B6咁有自動cut電就ok
如果睇到舊電個v數係8.4v咁就即係差完
Q-pet 發表於 2009-6-18 10:46:21 | 只看該作者

spiderrx 發表於 2009-6-18 09:04

4200..我未計個差幾內..
我5000..叉一個鐘鐘三十分鐘...唔太記得啦..我用4.0A叉
 樓主| romeo 發表於 2009-6-18 21:03:18 | 只看該作者
34# Q-pet

請問你5000 鋰電  幾錢呀????沖完最多可以玩幾耐呀  
有無朋友可以介紹下我用邊種好 ~~
ericyeung78 發表於 2009-6-18 23:30:39 | 只看該作者
我用馮SIR果排1萬2千mAh叉三徊紀鐘可以由小西灣玩到北角我都係用4.0A叉
spiderrx 發表於 2009-6-19 12:49:18 | 只看該作者
師兄, 請問你的Intellect 4200mAh 是否鋰電? 有否印上Polyxxxxx? 或只是Ni-Mh?
另外BOL Basic 01 是不能差鋰電的
Doughboy 發表於 2009-6-18 09:09

最大得4.0A & basic 01無完成顯示燈

請問應該係用快充mode 定慢充mode???
Q-pet 發表於 2009-6-19 12:58:51 | 只看該作者
34# Q-pet

請問你5000 鋰電  幾錢呀????沖完最多可以玩幾耐呀  
有無朋友可以介紹下我用邊種好 ~~
romeo 發表於 2009-6-18 21:03

5000鋰電10C..
我吉頭可以係大埔七點...玩到十一點幾..仲要勁開住新燈..
當言其中一個鐘食飯
而拖櫃..二至三個鐘
Doughboy 發表於 2009-6-19 13:32:54 | 只看該作者

師兄, 你的不是鋰電, 是Ni-Mh~

叧外師兄用的BASIC 01 是入門級差機, 沒有容量顯示, 當樓主已為差完電, 其實未必, 只是到了假峯值吧了, 師兄可嘗試按制到快差 ( Fast- Charge ), 快差途中當指示燈跳回(slow charge)時, 用手試試電池是否微暖( 不是熱!! ), 如果是微暖, 即代表滿了八九成, 如果是冷冷的, 即是未差滿, 如果電池是很熱的, 代表已經 overcharge, 要立即停了!!

再另外 Basic 01 是沒有放電功能, 而樓主的Ni-Mh電是須要放電(discharge)才去差電, 這樣是減少了電池內的記憶效應. 如果樓主不放電而又去充電, 久而久之, 樓主會發覺那排Ni-Mh 電很快充滿, 又很快冇電, 又冇爆炸力可言~ 到其時可掉了那排已死的Ni-Mh~

師兄可想想另買放電器, 還是再買一部有放電功能的差機(可差Li-Po等), 為日後轉電鋪路
Q-pet 發表於 2009-6-19 13:50:43 | 只看該作者
係囉..買部3xx幾鋰電叉機..又可以叉番ni-mh d電