RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6686|回復: 40
收起左側

尾轆車系米會比較推頭?

水深火熱 發表於 2009-6-3 22:10:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,尾轆車系米會比較推頭?
小弟第一次玩F103GT,全部原裝,白豬,只系CHACHA落左AW GREASE,部車感覺好定,D彎好順,對連續彎反應好直接,但好大彎。各位兄弟有咩好建議?多謝!
fatball 發表於 2009-6-3 22:43:25 | 顯示全部樓層
toe in or toe out?
kiev 發表於 2009-6-3 23:09:48 | 顯示全部樓層
換呔 ...
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 07:24:38 | 顯示全部樓層

2# fatball

a bit tou in(as the manual showed)
I will try a bit tou out
thx!
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 07:28:22 | 顯示全部樓層

3# kiev

kiev師兄:試過SOREX 32R(地溫攝氏33度)、TAMIYA 24mm A 胎,都系推(且行完一排電無過熱)。我會換36R試試。
會唔會系入彎前需要break?但只白豬會因此好熱。
會唔會同我換左CHACHA油有關呢?
多謝師兄指點!
lung1 發表於 2009-6-4 09:53:52 | 顯示全部樓層
3# kiev

kiev師兄:試過SOREX 32R(地溫攝氏33度)、TAMIYA 24mm A 胎,都系推(且行完一排電無過熱)。我會換36R試試。
會唔會系入彎前需要break?但只白豬會因此好熱。
會唔會同我換左CHACHA油有關呢?
多 ...
水深火熱 發表於 4/6/2009 07:28

白豬再加埋尾驅車仲要落break...........?
cowboy 發表於 2009-6-4 10:46:37 | 顯示全部樓層
呢個天時,32R應該唔係好啱,起碼36R,甚至40R會好啲....其實又冇話一定要前後一樣度數.....前36R後40R都得.....
另外,我會試以下方先:
-check 吓個 steering travel,set 噃大啲轉向角度;
-set大啲 toe-out;
-換軟前彈弓;
-set 緊少少珠差;
-查查油稀啲....
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 12:55:31 | 顯示全部樓層

6# lung1

我之前就系唔落break,結果好大彎,師兄嘅意思系點?有乜好建議?thx!
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 13:01:55 | 顯示全部樓層
7# cowboy

唔該師兄,
因我系球場D水泥地玩,
今日等我試下換36R先.
Steering travel=100%
無其他彈弓換,
珠差跟說明書收得比較緊啦.
Ride height前5mm後5mm
等我試下先,唔該師兄!
manman1999 發表於 2009-6-4 13:04:47 | 顯示全部樓層
落break常大甩尾,都係唔落;大灣過... 見D師兄
擺尾過好靚....
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 13:10:17 | 顯示全部樓層

10# manman1999

唔會啊,直路尾落少少break,再打軚,就可以細彎D,但系就慢…(新仔,唔敢摣咁快.)  
擺尾過?甩出去好難救得返啵…
manman1999 發表於 2009-6-4 13:23:56 | 顯示全部樓層
10# manman1999

唔會啊,直路尾落少少break,再打軚,就可以細彎D,但系就慢…(新仔,唔敢摣咁快.)  
擺尾過?甩出去好難救得返啵…
水深火熱 發表於 2009-6-4 13:10

佢地响直路尾同之後個灣,輕輕一擺;擺細個灣過,快
而準好靚... 但佢地係海棉呔來
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 13:35:26 | 顯示全部樓層
12# manman1999

哇,咁米好似4WD嗰D車咁,小弟要練好耐至可以達致咁嘅境界.
多謝師兄教路!
cHRisTiAN 發表於 2009-6-4 15:12:32 | 顯示全部樓層
7# cowboy

唔該師兄,
因我系球場D水泥地玩,
今日等我試下換36R先.
Steering travel=100%
無其他彈弓換,
珠差跟說明書收得比較緊啦.
Ride height前5mm後5mm
等我試下先,唔該師兄!
水深火熱 發表於 2009-6-4 13:01

不如試下車尾底過車頭1,2mm,可以改善到大彎既問題

ps:係brake,唔係break.
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 17:09:57 | 顯示全部樓層
好等我試下先!多謝師兄指點!
唔好意思,串錯咗,失禮曬
小龍 發表於 2009-6-4 19:02:39 | 顯示全部樓層
師兄,如果你支控有ABS,可以開嚟試吓,效果應該唔錯。換咗前呔後要留意有無"省"呔,因為103GT無得較Camber,而且頭呔比較快摩光。可以試吓响茶茶唔落油或將T板扭腰粒O-RING鏍絲放鬆D,對入彎有好大幫助。
 樓主| 水深火熱 發表於 2009-6-4 20:44:29 | 顯示全部樓層

16# 小龍

小龍師兄,而家架車系直路尾刹車都唔甩,之前CHACHA系落珠差油,好稀,扭腰板螺絲收得好松,結果好甩,D10嗰塊嘢都”high”爛咗.而家焗住用纖維較帶固定舊電….

不過我會注意我嘅頭呔,多謝提醒!
chacha 發表於 2009-6-4 21:32:51 | 顯示全部樓層
呢件野,我之前玩車都係 hi 地下,都係用膠紙扎舊先好小小
manman1999 發表於 2009-6-4 21:53:37 | 顯示全部樓層
16# 小龍

小龍師兄,而家架車系直路尾刹車都唔甩,之前CHACHA系落珠差油,好稀,扭腰板螺絲收得好松,結果好甩,D10嗰塊嘢都”high”爛咗.而家焗住用纖維較帶固定舊電….

...
水深火熱 發表於 2009-6-4 20:44

又係撞爛左D10... 唔知有冇得配番?
chacha 發表於 2009-6-4 22:00:21 | 顯示全部樓層
連扭腰一齊買,我都唔用,用纖維膠紙算