RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3696|回復: 15
收起左側

離合器之設定...爆起圍!

笨仔 發表於 2009-5-29 12:19:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

油車同電車最大分別在於起跑形式,電車可以靜止起步,油車須要發動引擎等待,所以須要離合器幫忙!
有車友鍾意低轉起圍(貪佢跟手指,慳油),也有些鍾意高轉先起圍(夠爆,有扭力),大家覺得油車應該在那個範圍起步最適合!
單選投票, 共有 46 人參與投票
56.52% (26)
19.57% (9)
23.91% (11)
您所在的用戶組沒有投票權限
junk18740 發表於 2009-5-29 12:40:45 | 顯示全部樓層
低轉 seems better fit to my driving style...
I set up my car's tail sway as I push on the gas. the harder acceleration; the wider it sway.

Therefore a linear power output will help to avoid sudden fish tail action.
l3en668 發表於 2009-5-29 13:19:15 | 顯示全部樓層
我都係鐘意低轉起..因為吊油過灣會好好多
其實如果只計起步...一定係早轉射出去果下快既...
但係好多時都係睇自己既習慣..各有好處~~笨兄你呢?
 樓主| 笨仔 發表於 2009-5-29 13:47:57 | 顯示全部樓層

蝦...有意思,我玩啲平偈架咋,無論起圍尾段都比唔上你哋喇!
我只不過留意到,好多車友都鍾意set到個極力子好緊,用差唔多半雞先識行,可能貪佢起圍夠爆,有彈極力子嗰種感覺卦,呢種set車技術,我暫時未能領略到!
redbullbull 發表於 2009-5-29 23:40:34 | 顯示全部樓層
我大約多15%雞到起步
novafans 發表於 2009-5-30 01:04:29 | 顯示全部樓層
我更少,10%就行,如果彎夠闊,直頭踩住出,不過細彎就難控制,有時都幾攰吓
 樓主| 笨仔 發表於 2009-5-30 17:18:55 | 顯示全部樓層
我見過玩Fw-06嘅師兄,淨係着咗車,擺低架車冇比油已經識行!
Fluke 發表於 2009-5-30 21:47:02 | 顯示全部樓層

極力子爆定唔爆好,前題是純玩車還是比賽。
純玩車:鍾意點就點。
比賽:就要考慮賽道嘅需要,並非肓目得個爆字。
l3en668 發表於 2009-5-31 00:19:42 | 顯示全部樓層
蝦...有意思,我玩啲平偈架咋,無論起圍尾段都比唔上你哋喇!
我只不過留意到,好多車友都鍾意set到個極力子好緊,用差唔多半雞先識行,可能貪佢起圍夠爆,有彈極力子嗰種感覺卦,呢種set車技術,我暫時未 ...
笨仔 發表於 2009-5-29 13:47

其實玩咩計都冇乜所謂既..發揮得好.咩機都可以好快.
同埋有時落場玩..我都覺得d人好煩  較到個極力子超緊.
比極油都唔行.一尾得dfull雞聲又唔行..
有陣時真係想行埋去問候下果位c兄 咩因由咁Q嘈..
其實嘈都唔緊要既.玩行油雞都預左架啦..
但係又嘈又唔行..唔通呢D就係油雞既真諦?
有一次我試過比d一級車手渣過我架車.佢地都話極力子太淋..
我諗可能佢地玩開比賽又唔同SETTING架姐~~
所以我既結論都係: 普通玩唔洗太緊.不過比賽都唔一定須要太緊.
redbullbull 發表於 2009-5-31 03:18:02 | 顯示全部樓層
其實玩咩計都冇乜所謂既..發揮得好.咩機都可以好快.
同埋有時落場玩..我都覺得d人好煩  較到個極力子超緊.
比極油都唔行.一尾得dfull雞聲又唔行..
有陣時真係想行埋去問候下果位c兄 咩因由咁Q嘈..
其實嘈都唔緊 ...
l3en668 發表於 2009-5-31 00:19

Ben大哥,我又係咁樣認為喎
不論行咩機,用咩setting都好
個目的都係咁(學你話齊咩車咩計都唔緊要,最緊要係)
ben大哥你咁快係tko回來la?
P仔 發表於 2009-5-31 07:52:48 | 顯示全部樓層
Ben大哥,我又係咁樣認為喎
不論行咩機,用咩setting都好
個目的都係咁(學你話齊咩車咩計都唔緊要,最緊要係快)
ben大哥你咁快係tko回來la?
redbullbull 發表於 2009-5-31 03:18

條腸粉今晚冇泥呀?????
l3en668 發表於 2009-5-31 12:41:22 | 顯示全部樓層
條腸粉今晚冇泥呀?????
P仔 發表於 2009-5-31 07:52

唔洗腸腸聲既
redbullbull 發表於 2009-5-31 14:35:38 | 顯示全部樓層
唔洗腸腸聲既
l3en668 發表於 2009-5-31 12:41

.......................
georgej 發表於 2009-5-31 15:31:04 | 顯示全部樓層
同場較量便知龍與鳳..一齊去玩就知自己所需
hksdu1 發表於 2009-6-3 12:44:42 | 顯示全部樓層
請問一下carbon, fiber 同aluminum 既clutch shoes 分別在於乜嘢?
是否在於耐用與否?

no.1chio 發表於 2009-6-12 00:13:47 | 顯示全部樓層
我都好同意上面這位師兄的說法!!!!