RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2288|回復: 18
收起左側

大小油針問題

kinman182004 發表於 2009-5-12 16:20:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
近排試緊 set 油針...因為15年前嘅戰車終於落返地...副偈係當年Enya 嘅CX11, 由於化油器爛了,爽硬加膠圈改咗個孖星FS-12S嘅化油落去...著到車,無漏油...不過....

set 極都唔知油針點set...試試吓車仲同亞仔架 TA-03F 炒埋一碟 ,兩架都即時玩完兼歸家...好釆當年收埋咗d蓞 parts...可以再落返地

頭先睇完頁頂"台灣 Run 機指南" 又明咗d...睇黎都要慢慢試, 不過好驚冧咗偈都未領略到...我有以下問題想問!

如果一副偈連化油有三枝油針...1) 大油針, 2) 小油針, 3) 怠速油針.....首要步驟應該點做???

1) 大油針開2圈, ---> 2) 小油針應該開幾多? 同樣2圈? ---> 3) 怠速針較到有一條頭髮粗度空隙左右 ----> 4) 按住排氣喉出口等佢上油 ---> 5) 落火咀電 ---> 6) 撻車 ----> 7) 著咗車

8) 著咗車後我會攞起架車, 然後 full 雞俾油, 等副 engine 行順之後收油行返 slow ----> 9) 如果怠速太快會收小小怠速針(但有時會死火) 10) 如果唔死火會加返風格試吓行車 -----> 各C-hing 通常之後會點做???

如果死氣喉有油滴出及起步勁慢又或者副偈d聲上得好慢...是否代表富油呢?--->係咪應該收小小大油針同時開小小細油針呢?
如果死氣喉有油滴出,  我收小小大油針, full 雞副係又扯蝦(好似唔夠油食咁) 又點解呢? (我已經逐小逐小咁收)
如果架車死咗火, 我拔走風格, 見到d油仲澎澎聲漏入化油器, 係咪又代表富油呢?

有無 C-hing 能夠詳述吓較油針嘅步驟? 謝謝! 上面如果有錯, 請糾正!
redbullbull 發表於 2009-5-12 23:17:15 | 顯示全部樓層
近排試緊 set 油針...因為15年前嘅戰車終於落返地...副偈係當年Enya 嘅CX11, 由於化油器爛了,爽硬加膠圈改咗個孖星FS-12S嘅化油落去...著到車,無漏油...不過....

set 極都唔知油針點se ...
kinman182004 發表於 2009-5-12 16:20

個台灣 Run 機指南只係岩用係sts 引擎
至於油針問題.......油針邊有嘩指定放2圈放3圈果d野呀.....
你只要記得大油針同細油針係有比例既
例如放大油針你支細油針就要收
放細油針就要收大油針
仲有枝溫度針
不過set引擎最緊要都係眼看四周,耳聽八方
 樓主| kinman182004 發表於 2009-5-12 23:34:38 | 顯示全部樓層
2# redbullbull

師兄,咁一開始你都要放油針架,咁一開始放幾多先?2圈?2圈半?大細油針一樣放咁多?
redbullbull 發表於 2009-5-12 23:45:54 | 顯示全部樓層

師兄,咁一開始你都要放油針架,咁一開始放幾多先?2圈?2圈半?大細油針一樣放咁多?
kinman182004 發表於 2009-5-12 23:34

買一台新引擎的時候,多數都係set好左(根本台野出工廠果陣d女工就調整好晒),多數係set左大油
run好後要收d大油針,放小小細油針
如果都係唔放心,你買引擎佢跟本說明架嘛
睇說明書一定冇死
novafans 發表於 2009-5-13 09:45:41 | 顯示全部樓層
大小針放幾多這個問題,我有一個經驗,就係好似redbullbullo甘講,新買返來唔駛較,因已經set好,run車時再微調就可以,你睇吓說明書就知,佢係叫你由收到盡放5圈,但當你收盡時,發覺可能係收咗9圈,如果放5圈咪反而比初頭重收多咗?所以你聽人講話2圈半3圈等等,都不能作準,但可以肯定,完裝一定唔會緊,就按完裝開始吧
 樓主| kinman182004 發表於 2009-5-13 13:12:01 | 顯示全部樓層
5# novafans

但係最大嘅問題係副Enya偈是十幾年前買落, 我今本就無說明書, 原本 setting 更加唔知, 咁而家可以點做? 始終都要放大、小油針架...咁應該由幾多開始呢?
novafans 發表於 2009-5-13 16:40:08 | 顯示全部樓層
要收放幾多真係好難講,當你見到有油由支批度噴出來同啲聲好似煲水聲o甘就係比較富油,而相反噴出煙好乾同聲音好高音o甘就代表太黏,有時未必一較針就有反應,slow車一會等佢穩定咗先(你有冇相睇?)
l3en668 發表於 2009-5-13 17:38:03 | 顯示全部樓層
其實較油針呢家野真係好講感覺
就算同時間買左兩部一模一樣既機 都未必一樣油針
就算真係咁岩兩部都一樣油針..
玩完一次到下一次玩又未必一樣油針.
redbullbull 發表於 2009-5-13 20:04:54 | 顯示全部樓層
其實較油針呢家野真係好講感覺
就算同時間買左兩部一模一樣既機 都未必一樣油針
就算真係咁岩兩部都一樣油針..
玩完一次到下一次玩又未必一樣油針.
l3en668 發表於 2009-5-13 17:38

有相睇有Q用
不如搵一個人經驗既c 兄 help u la
但記得不要搵我
我冇經驗架..........
rcrcevo 發表於 2009-5-13 22:19:10 | 顯示全部樓層
咪林甘多,一路開心玩一路交,唔夠咪比、多了咪收。
novafans 發表於 2009-5-13 22:51:56 | 顯示全部樓層
見識吓啫!
mouse 發表於 2009-5-13 23:13:10 | 顯示全部樓層

set 極都唔知油針點se ...
kinman182004 發表於 2009-5-12 16:20

看你的情況,應該是大油針過大,細油針收得大細。

低轉上高轉反應慢,是細油針過大。
高轉不穩定,是大油針不夠大。

你可開多一圈大油針,收半圈細油針,看看情況會有好轉嗎。
 樓主| kinman182004 發表於 2009-5-13 23:41:11 | 顯示全部樓層
12# mouse

Thank you very much...Mouse C-hing...let me try again.
 樓主| kinman182004 發表於 2009-5-13 23:41:56 | 顯示全部樓層
7# novafans

Thank very much ar C-hing
redbullbull 發表於 2009-5-14 02:46:44 | 顯示全部樓層
大小針放幾多這個問題,我有一個經驗,就係好似redbullbullo甘講,新買返來唔駛較,因已經set好,run車時再微調就可以,你睇吓說明書就知,佢係叫你由收到盡放5圈,但當你收盡時,發覺可能係收咗9圈,如果放5圈咪反 ...
novafans 發表於 2009-5-13 09:45

係呀......如果唔係好有經驗都係用番佢出廠個setting仲好..........
l3en668 發表於 2009-5-14 17:02:26 | 顯示全部樓層
有相睇有Q用
不如搵一個人經驗既c 兄 help u la
但記得不要搵我
我冇經驗架..........
redbullbull 發表於 2009-5-13 20:04

冇理由架喎17才 應該已經有經驗架喇喎..想當年我16才都已經有經驗,仲識轉身tim ........
l3en668 發表於 2009-5-14 17:03:44 | 顯示全部樓層
係呀......如果唔係好有經驗都係用番佢出廠個setting仲好..........
redbullbull 發表於 2009-5-14 02:46

但係佢而家用左其他化油器丫麻
redbullbull 發表於 2009-5-14 17:49:16 | 顯示全部樓層
但係佢而家用左其他化油器丫麻
l3en668 發表於 2009-5-14 17:03

BEN大哥唔好取笑我LA
 樓主| kinman182004 發表於 2009-5-15 19:17:15 | 顯示全部樓層

眼看四周(要看咩呢?睇吓有無靚女 ),耳聽八方(又要聽咩呢?)