RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1394|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

撻箱摩打

DieselEngine 發表於 2006-6-5 15:02:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
為何撻箱的摩打比買回來時轉得慢了很多而且還很食電,
摩打是有壽命的嗎?  (粉電是正常沒壞的.)
雷公 發表於 2006-6-5 15:25:39 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-5 15:02 發表
為何撻箱的摩打比買回來時轉得慢了很多而且還很食電,
摩打是有壽命的嗎?  (粉電是正常沒壞的.)

你梗係玩得多油車﹐所以對摩打認識不多喇﹐玩電車既久不久就要磨下銅頭﹐撻箱的摩打好似係白皮豬﹐去鴨記買個新啦
就算你引擎都有損耗啦﹐摩打亦都係一樣
 樓主| DieselEngine 發表於 2006-6-5 15:33:21 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 5/6/2006 03:25 PM 發表

你梗係玩得多油車﹐所以對摩打認識不多喇﹐玩電車既久不久就要磨下銅頭﹐撻箱的摩打好似係白皮豬﹐去鴨記買個新啦
就算你引擎都有損耗啦﹐摩打亦都係一樣

嗯......小弟正是百份百油車玩家, 從未接觸過電車的.
請問磨銅頭是甚麼意思?
購買白皮豬應該怎樣和老闆講, 他們明白嗎?
雷公 發表於 2006-6-5 15:46:45 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-6-5 15:33 發表

嗯......小弟正是百份百油車玩家, 從未接觸過電車的.
請問磨銅頭是甚麼意思?
購買白皮豬應該怎樣和老闆講, 他們明白嗎?

你唔需要磨﹐磨係通常磨果D modified motors﹐銅頭係電流兩極既接觸點﹐經長期使用會變得不平滑及污糟而令電流流失﹐所以要磨
我都唔係太清楚撻箱果D係咩摩打型號﹐你拎個箱去鴨記或模型店問下﹐如果係540摩打﹐甘就周街都有喇﹐不過可能要焊接﹐如果你唔識﹐我諗鋪頭老細都會同你做既﹐收番幾十蚊。
 樓主| DieselEngine 發表於 2006-6-5 15:47:51 | 只看該作者
原帖由 雷公 於 5/6/2006 03:46 PM 發表

你唔需要磨﹐磨係通常磨果D modified motors﹐銅頭係電流兩極既接觸點﹐經長期使用會變得不平滑及污糟而令電流流失﹐所以要磨
我都唔係太清楚撻箱果D係咩摩打型號﹐你拎個箱去鴨記或模型店問下﹐如果係540摩打 ...

thanks a lot雷公.