RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2572|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

落break .. 問題

rcpop 發表於 2009-4-15 17:00:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟玩緊3R... 多數係pyc玩多..
每次在直路full 雞... 到了一半我就落break.. 約1秒, 當落break時架車已block死直線冼向前... 放break才入彎再比油出彎... 但這樣做就失了很多時間...
我又試過到了一半放開油門直溜到彎頭落break .. 但經常打白鴒轉入不到彎
又試過減少落break的力度... 但就要更早落break先能入到彎....
各位師兄有什麼見意比小弟改進一下...
每次在彎路追到他人..但一到直路就比人放開了...
sdan321 發表於 2009-4-15 17:24:18 | 只看該作者
1# rcpop
是否用頭單向呢?
 樓主| rcpop 發表於 2009-4-15 17:28:36 | 只看該作者
2# sdan321

yes ...
billlkyy 發表於 2009-4-15 17:56:12 | 只看該作者
頭單通常唔落break...
novafans 發表於 2009-4-15 19:12:12 | 只看該作者
冇錯,頭單通常唔落break,如果你以前玩頭差速,現在就要改變吓,用走外線位來入彎,只收油,時機到就比油殺入彎,其實頭單係毒品,可以去得更盡,只不過break差唔多可作廢,而且冇頭差o甘穩定
swswsw 發表於 2009-4-15 20:43:31 | 只看該作者
no break no break....just go go....
群仔 發表於 2009-4-15 20:47:20 | 只看該作者
唔break.好
cowboy 發表於 2009-4-15 21:02:47 | 只看該作者
有需要可 set ABS。
sdan321 發表於 2009-4-16 03:26:01 | 只看該作者
1# rcpop

其實pyc塊地咁''鬼'',用頭單向係好唔穩定嫁,再加上現時所行的賽路,急彎多得很,而樓主所講嘅直路未段那隻急彎,基本上是180c的,要入得快,通常都到差不多入彎時才落break,時間上才會好很多,,,,,而用單向入的話,要早點收油再加少少break,部車同線位都要好定好準才有好時間,,,,pyc佃場地細,地面時咬時唔咬,賽道彎又多又急,路面車又多,用單向要超高手先掂
chacha 發表於 2009-4-16 03:58:53 | 只看該作者
依家 PYC 都唔係好多彎
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D2
比起我同朋友係 02~03 年個陣放車闊好多
chacha 發表於 2009-4-16 04:05:33 | 只看該作者
睇返呢張圖,其實唔係好難跑(如果 4 月份仲係呢條跑道)
sdan321 發表於 2009-4-16 04:19:39 | 只看該作者
11# chacha

我都好鐘意le係track,太難,好好玩,不過樓主有間題,幫吓手啫,別見怪
chacha 發表於 2009-4-16 04:43:06 | 只看該作者
我冇玩車都好多年,我係 PYC 玩都起碼有三四年,我當年玩 Vone rr 都係頭單尾牙差,塊地變到點我就唔知,依家比以前闊好多,可能呢個係經驗問題,如果小人玩咪每個圈唔同渣法,睇下邊樣適合自己,最緊要都係操多 D 車
salim 發表於 2009-4-16 04:48:53 | 只看該作者
May use front spool if you find front one-way difficult to handle.
sdan321 發表於 2009-4-16 05:07:11 | 只看該作者

13# chacha
條track唔同咗口囉,pyc閒日就少啲人,假期就旺到死呀,尤其賽事在即,十分塞車 我知條路比以前闊咗好多,車多,高速嘅車
重多,但最咬地嘅路段不會是整個路面,而用單向的話,始終會差啲囉......師兄都講得冇錯,勤力最緊要
 樓主| rcpop 發表於 2009-4-16 11:09:44 | 只看該作者
多謝各位師兄的指點....
請問如果要用頭差速的話...要用幾多度油...
我現在個尾是行緊3萬差速油... ...
boxingjoe 發表於 2009-4-16 13:52:27 | 只看該作者
師兄,
我都係用頭單, 直路係要做落BREAK, 所以直路很蝕底, 但最大問題係當多車行駛時, 後面D車湧上來, 很易阻人同比車吵埋來. (仲要俾人) 但我仍然用係因為D彎太急, 如果用頭差或頭直會唔夠寧敏. 但我發覺當比賽去到4-5QUALITY, 塊地夠咬就遲BREAK都無問題. 所以頭單要睇時間用. 如果去到多人下午, 頭單是最快的. (個人意見)
chacha 發表於 2009-4-16 14:31:27 | 只看該作者
以前係 PYC 玩,如果直路係 90 度(好似圖片咁)我會差不多到 4份3 就頂兩至三下(BREAK 我唔係 set 到好死,祇係拖住),帶小小流住咁入再踩油,不過可能會比人感覺入得慢,不過穩陣 D ,唔想掛網,
novafans 發表於 2009-4-16 22:30:45 | 只看該作者
chacha 我都係差唔多3-4年前常在PYC玩車,我當年重係玩v one r,先頭差,後玩頭單,現在PYC路面的確比以前好,彎亦少好多,其實無論頭差定頭單,PYC都係好好的操車地方,我實在見唔少人在PYC由新手變大師兄,有難度的track先出好技術,無論頭差定頭單
stanley_wwy 發表於 2009-4-16 22:46:15 | 只看該作者
小弟玩緊3R... 多數係pyc玩多..
每次在直路full 雞... 到了一半我就落break.. 約1秒, 當落break時架車已block死直線冼向前... 放break才入彎再比油出彎... 但這樣做就失了很多時間...
我又試過到了一半放開油門直 ...
rcpop 發表於 2009-4-15 17:00

唔講技術, 係setting方面其實關好多野事, up-stop, down-stop, damping, 彈弓, 對稱, 呔度數 等都關事.
落break打白鴿轉好多原因, brake 太重, 唔對稱, 底板唔直都可能關事, 逐樣check check.
一到直路俾人放, 起油手勢, clutch setting, gear ratio, 都有影響. 又可能係engine 唔夠人靚
就咁睇你幾句, 好難答, 渣落手先知. pyc 咁多高手, 現場請教下最實際.
可以試下, 放油時較到架車少少拖brake, 咁就可以放油入彎, 睇睇有冇幫助.