RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3697|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想學玩帆船,有事想請教

=郭大路= 發表於 2009-4-9 01:30:37 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買隻遙控帆船玩。
諗住買seawind,想問係唔係盒船會包晒所有野?有冇野要另外買?
買時有冇咩要特別注意。
唔該晒。
gallons 發表於 2009-4-9 02:57:58 | 只看該作者
futaba s3801 $7xx or hitec HS-765HB $2XX + s3003 + 控 + 接收
FAIRWIND $2650 full set(ARTR) only buy 12 AA battery
周百通 發表於 2009-4-9 11:41:32 | 只看該作者
seawind係一隻幾穩固既船,要注意艙蓋防水較弱.繩打好結後黐上AA膠。
 樓主| =郭大路= 發表於 2009-4-11 01:46:17 | 只看該作者
唔該晒兩位師兄。
係旺角睇過,睇到得一間有賣seawind,好似係唔包控同servo o個隻。
應該呢個假期內會買呢隻。
但想請教d servo 係唔係有分專比帆船用o架?因我本身有FM o既控同接收及servo,唔知可唔可以用落去。
雪風 發表於 2009-4-11 14:27:49 | 只看該作者
上面gallons兄 提到ge "futaba s3801 $7xx or hitec HS-765HB $2XX" 係控制帆用ge
而一般用開ge servo係控制舵用ge

你用開ge控同接收當然可以用番啦
Skipper 發表於 2009-4-12 00:05:27 | 只看該作者
Use Futaba S3003 standard servo for rudder control, use Futaba S3801 sail servo for sail control.
You may consider to spare a few hundred dollars to buy spary paint for your new sail boat, so your new boat is unique from others. Refer to www.seawind-rc.com for more colorful seawind in USA.
 樓主| =郭大路= 發表於 2009-4-14 01:17:26 | 只看該作者
唔該晒咁多位。
買左隻seawind了。
帆用servo hitec HS-765HB 就冇貨所以未買,其實同Futaba s3801有冇大分別,價格爭咁遠?

Skipper兄,個網頁係咪 http://www.seawindrc.com ?你o個個去唔到。
同埋用雙星噴車o個d噴得唔得架?因為有一支。
Skipper 發表於 2009-4-16 00:40:16 | 只看該作者
Sorry for in-correct web site, I just type by my memory.

Sail servo can output more torque than standard one, I understand some seawind owner use HS-765HB for sail control, because HS-765HB is cheaper than S3801.
HS-765HB  has higher torque output and faster in speed than S3801, please refer data below.

S3801: 194 Oz-in, 0.26 Sec/60 degree
HS-765HB: 201 Oz-in, 0.19 Sec/60 degree
 樓主| =郭大路= 發表於 2009-4-27 00:33:49 | 只看該作者
已經砌完,不過呢兩日落雨,所以重未落水。
我想問下係模型池玩同海玩分別大唔大o架?我第一次就去海玩會唔會太勇?
noble 發表於 2009-4-27 19:52:27 | 只看該作者

模型船池根本就放唔到帆船!
隻seawind船倉內,有冇造防水加工?
落海同落水池,原全兩回事!
放落海痛快好多,有冒險成份。
隨時一去不返及沉沒或被盜!
 樓主| =郭大路= 發表於 2009-4-27 23:53:36 | 只看該作者
電同接收器用膠袋入住再用橡筋扎實。

請問師兄你地去邊度海放多o架?
我見你地最近都無約出去放船,其實我都想跟你地去海放。
noble 發表於 2009-4-28 00:10:49 | 只看該作者
電同接收器用膠袋入住再用橡筋扎實。

請問師兄你地去邊度海放多o架?
我見你地最近都無約出去放船,其實我都想跟你地去海放。
=郭大路= 發表於 2009-4-27 23:53

其實因為好麻煩,所以唔係咁容易約去放帆船!
熱門地:青山灣、大尾督、聖士提反灣。
周百通 發表於 2009-4-28 16:58:01 | 只看該作者

据聞五月壹號青山灣早上十點有風帆加像真船日
noble 發表於 2009-4-29 00:08:55 | 只看該作者
13# 周百通

聽聞好似話係小明提議!!
佢好似失咗蹤咁嘅!
周百通 發表於 2009-4-29 00:23:55 | 只看該作者
13# 周百通

聽聞好似話係小明提議!!
佢好似失咗蹤咁嘅!
noble 發表於 2009-4-29 00:08
江湖傳聞係小明提議。會長周遊列國好忙碌,所以好似失咗蹤咁。
果日我泥唔泥到未知!
noble 發表於 2009-4-29 00:49:57 | 只看該作者

15# 周百通

你唔係要去〝車〞~大炮車咩!
周百通 發表於 2009-4-29 12:58:41 | 只看該作者
係忘記左果日要陪皇后去昂平!
而家睇吓可唔可以講到唔去昂平。
 樓主| =郭大路= 發表於 2009-4-30 00:17:37 | 只看該作者
5月1日朝早青山灣,o個日我唔知得唔得添。
如果去到我又去得唔得呀?
noble 發表於 2009-4-30 00:30:32 | 只看該作者
5月1日朝早青山灣,o個日我唔知得唔得添。
如果去到我又去得唔得呀?
=郭大路= 發表於 2009-4-30 00:17

嗰到係公眾碼頭,梗係可以到喇!
就算唔帶船去放,去現埸問吓啲有關問題!
清楚過在網上解答!

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
新兩兄弟 發表於 2009-4-30 20:37:50 | 只看該作者
五月一日朝早青山灣
我都來