RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2814|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

NRX-18一推油 "格格"聲

lingkithung 發表於 2006-6-2 18:53:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問我個
NRX-18一推油 起步"格格"聲, 行順就無

請問係乜問題?
我用無刷4200kv
轉咗21金層齒都係咁.... 奇.....

煩請各師兄幫忙

Edward
dl 發表於 2006-6-2 21:14:14 | 只看該作者
呢個係nrx死證!
Han 發表於 2006-6-2 21:40:05 | 只看該作者
這個問題m-18都有,但唔知nrx-18係咪都係咁,m-18問題係波箱夾bearing位有墟位,影响gear打滑,所以有怪聲!我會用錫贴紙剪一條大约3mm闊的長條,用長條型錫紙張bearing圍個圈來填補墟位,這樣做之後都再冇怪聲了。
 樓主| lingkithung 發表於 2006-6-2 23:01:58 | 只看該作者
請問是傳動軸那個bearing , 還是差速bearing?

因我檢過傳動軸那個bearing無墟位
fox5y 發表於 2006-6-2 23:21:44 | 只看該作者
我都有相同既問題,我用既係原裝牙差。估計係牙差塑料太軟,跳齒。
Han 發表於 2006-6-2 23:41:12 | 只看該作者
原帖由 lingkithung 於 2006-6-2 23:01 發表
請問是傳動軸那個bearing , 還是差速bearing?

因我檢過傳動軸那個bearing無墟位

可以檢查差速兩邊的九骨杯同套直軸杯有冇墟位,但唔肯定nrx係咪咁樣!可能m-18同nrx唔同,又可能真nrx係牙差塑料太軟,因我冇玩過nrx!
 樓主| lingkithung 發表於 2006-6-5 02:35:06 | 只看該作者
咁換ball differential 會唔會有改善?
samy 發表於 2006-6-5 10:34:54 | 只看該作者
yes, it will help if change to ball diff.
 樓主| lingkithung 發表於 2006-6-5 23:49:37 | 只看該作者
thx, 如果只換後輪ball diff, 會有乜後果?
因為太貴了
samy 發表於 2006-6-6 09:50:20 | 只看該作者
actually, if you only use one ball diff., i will perfer to put in front becasue it will more stable and try add grease on rear gear. in my personal point of view, it is better use ball diff. for front and rear, it will more way to set-up your car.
老葛 發表於 2006-6-7 12:14:24 | 只看該作者
我架 M18 用 300 摩打冇呢個問題, 不過我係裝差速時, 落左好多好杰既 gease (Yokomo 黑色個隻). 好靜. 不過d呔好快玩完.
 樓主| lingkithung 發表於 2006-6-8 13:26:55 | 只看該作者
Thx, 咁我一陣買d試下