RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1598|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

接收電

lunb 發表於 2009-4-1 19:10:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如果改用7.4V鋰電會唔會壞野呢?
原本行1.5Vx4
kambox808 發表於 2009-4-1 19:55:07 | 只看該作者
billlkyy 發表於 2009-4-1 20:09:27 | 只看該作者
6v都夠啦
 樓主| lunb 發表於 2009-4-1 20:40:46 | 只看該作者
想輕啲同反應快啲
sdan321 發表於 2009-4-2 03:56:45 | 只看該作者
用咗鋰電真係輕好多,正
789789 發表於 2009-4-2 04:28:44 | 只看該作者
加穩壓器(EBC)
sdan321 發表於 2009-4-2 14:07:47 | 只看該作者
7# eddie1981

如果有幸你係用spektrum的話,就不用加穩壓器,其它牌子既遙控就不詳.    鋰電冇6v.只有7.4V,所以理論上要加穩壓器去降低回6v,驚啲接收頂唔到,或驚啲servo損耗量大等
jeffcarfun1234 發表於 2009-4-3 22:08:36 | 只看該作者
200$到
jeffcarfun1234 發表於 2009-4-3 22:08:56 | 只看該作者
200$到
sdan321 發表於 2009-4-4 02:01:21 | 只看該作者
7# eddie1981

直升機果D穩壓器會平D,約$70-100   但高級D車用嘅就要去到$180-250左右囉
鋰電呢就用大陸果D約$100   日本果D就要差不多$200喇
mouse 發表於 2009-4-4 11:44:57 | 只看該作者
sdan321 發表於 2009-4-4 16:25:38 | 只看該作者
12# eddie1981

其它廠就冇留意,spektrum原廠有講,7.4vok嫁,
redbullbull 發表於 2009-4-5 01:54:36 | 只看該作者
15# sdan321

c ching,唔係想串你-_-
但係你知唔知li-po
charge 爆左 1 cell係4.2v
                   2 cell=8.4 v
                   8.4我try過會出煙---
你去買油動直昇機果d bec la
   好好架
可以輸入0-22v輸出7.2v 3a電流(係要買油機果d先好力同快)
        如果想平d就買電直果d la
不過輸出電流細,我怕你只s9451會震震下
玩FET就死
kelvin_shum 發表於 2009-4-5 04:15:03 | 只看該作者
16# redbullbull
c兄小弟都有用鋰電+EBC...但我隻9452有少少震...set到唔震比下油又震返...唔知係咪你所講o既野呢???我隻9452用左冇耐架咋
redbullbull 發表於 2009-4-5 15:05:08 | 只看該作者
c兄小弟都有用鋰電+EBC...但我隻9452有少少震...set到唔震比下油又震返...唔知係咪你所講o既野呢???我隻9452用左冇耐架咋
kelvin_shum 發表於 2009-4-5 04:15

第一可能係v數不足
第二可能是A 數不足
第三可能是炭二樓板傳電
咁點可以唔係震呀
一.買一只好的bec
二.同你只sevro加番個膠杯士
big-stone 發表於 2009-4-7 11:44:04 | 只看該作者

出煙??你短路咋!!用咗兩年都無事喎!而且官方話可以用到9.6V tim.

Product Specifications
Type: Spread Spectrum
# of Channels: 3
Modulation: DSM
Band: 2.4GHz
Dimensions (WxLxH): 1.62 x 1.06 x .57 in (41.2 x 27.0 x 15.3mm)
Weight: .40 oz (11.3 g)
Voltage Range: 3.5- 9.6V
Sensitivity: -98 dBm BER 1E-3
Antenna Length: 8.5 in