RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 8834|回復: 86
打印 上一主題 下一主題
收起左側

金屬波箱斜齒(4月7日最新進展在70樓,已經裝好啦.)

mier 發表於 2009-3-27 12:52:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

手頭上拿到一個,其他的正系度加工緊,直接替換原廠的齒輪,可以直接安裝系原廠波箱入面,材料系用磷青銅
小灝 發表於 2009-3-27 13:16:18 | 只看該作者
正丫....幾時有得賣啊
tommy1218 發表於 2009-3-27 13:46:04 | 只看該作者
more GOOD!
 樓主| mier 發表於 2009-3-27 14:04:25 | 只看該作者
玩車托杉 發表於 2009-3-27 14:24:42 | 只看該作者
我想問下幾多錢牙?
KH1330 發表於 2009-3-27 17:46:23 | 只看該作者
请问楼主模数是多少的 啊
680086 發表於 2009-3-27 20:21:48 | 只看該作者
師兄套齒係比邊一部車用 ???
sunsun_121 發表於 2009-3-27 20:28:54 | 只看該作者
師兄套齒係比邊一部車用 ???
680086 發表於 2009-3-27 20:21

遙控貨櫃車及巴士討論版
GUITAR_VIP 發表於 2009-3-27 21:49:19 | 只看該作者
話你地生產商無腦就係無腦~~~~~

一架車玩吐露港來回十次有多~~~~~

波箱齒都好難見得有事~~~~~

成日死都係Y牙~~之後就係尾擔既大冬故~~~呢D本身金屬~但都係唔夠做~~~~但呢D要強化既PARTS~就無人搞個WO~~~

好似呢D唔等使既波箱齒~~~就又有人出~~~~就算原裝波箱齒會蝕~~~我諗邊粒會係最快尖~~你地都唔知~~~~

你地D難鬼唔等使金屬野~~~真係D水魚先會買黎裝到成車係~~~~

唔好同我嗌交~~~要睇野既就PM我~~入黎大埔搵搵我~SHOW下比你睇~我可以做實驗你睇...HAHA
lsl86712 發表於 2009-3-27 22:21:36 | 只看該作者

成日死都係Y牙~~之後就係尾擔既大冬故~~~呢D本身金屬~但都係唔夠做~~~~但呢D要強化既PARTS~就無人搞個WO~~~

好似呢D唔等使既波箱齒~~~就又有人出~~~~就算原裝波箱齒會蝕~~~我諗邊粒會係最快尖~~你地都唔知~~~~

你地D難鬼唔等使金屬野~~~真係D水魚先會買黎裝到成車係~~~~

唔好同我嗌交~~~要睇野既就PM我~~入黎大埔搵搵我~SHOW下比你睇~我可以做實驗你睇...HAHA
GUITAR_VIP 發表於 2009-3-27 21:49

你某幾句都幾得罪人囉
人地有錢豪得起出黎你吹得人脹呀,正如周街都好多人用Gucci, LV你又唔指住人地話人地水魚?
留下餘地..人地點與你無關囉,大家都知你係呢個版之中最有腦既一個就得啦
 樓主| mier 發表於 2009-3-27 22:36:41 | 只看該作者

成日死都係Y牙~~之後就係尾擔既大冬故~~~呢D本身金屬~但都係唔夠做~~~~但呢D要強化既PARTS~就無人搞個WO ...
GUITAR_VIP 發表於 2009-3-27 21:49

多謝師兄的指點,我地的出發點吾會淨系將膠件複製成金屬件甘簡單,我地會改進同埋有自己的元素系入面,我都知原廠的尼龍齒吾會甘快尖,我地的目的系儘量模擬,儘量接近原車,通過玩模型,等大家知道更多的知識.例如,齒輪有直齒,斜齒,螺旋齒,圓柱齒,傘齒等,而傘齒又分直傘齒,螺旋傘齒.甘至於直齒,斜齒,螺旋齒有咩區別,希望師兄們自己上網收集下資料,甘樣的話,會增長更多的知識.當然啦,模型畢竟系模型,無可能100%模擬,所以我地會符合實際地去設計,製作
lsl86712 發表於 2009-3-27 22:42:50 | 只看該作者
多謝師兄的指點,我地的出發點吾會淨系將膠件複製成金屬件甘簡單,我地會改進同埋有自己的元素系入面,我都知原廠的尼龍齒吾會甘快尖,我地的目的系儘量模擬,儘量接近原車,通過玩模型,等大家知道更多的知識.例如,齒輪 ...
mier 發表於 2009-3-27 22:36

下次考慮下出個金屬T插啦 之前人提出過

p.s.但絕對唔係我稔d咁有腦既想法
碟碟 發表於 2009-3-27 22:51:33 | 只看該作者
點解咁耐都冇人出金屬呔架
好想玩
330324059 發表於 2009-3-27 22:53:34 | 只看該作者
用斜牙波箱齒係會比較順 但會唔會因冇咁直接宜冇力呢
lsl86712 發表於 2009-3-27 23:00:58 | 只看該作者
點解咁耐都冇人出金屬呔架
好想玩
碟碟 發表於 2009-3-27 22:51
係囉...繼金屬T插之後另一個good idea
GUITAR_VIP 發表於 2009-3-28 00:05:38 | 只看該作者
你某幾句都幾得罪人囉
人地有錢豪得起出黎你吹得人脹呀,正如周街都好多人用Gucci, LV你又唔指住人地話人地水魚?
留下餘地..人地點與你無關囉,大家都知你係呢個版之中最有腦既一個就得啦
lsl86712 發表於 2009-3-27 22:21

講真~~~~你唔講我都唔醒起你~~~~你呢鑊真係有D對號入座.........但點都好~~~我有個句~~講個句~~~因為D金屬野真係好多都係唔等使~~

你有你買既自由~~~~~你什至可叫LV出 貨車金屬野添~~~~

但我亦都有批評金屬件的自由~~~~
GUITAR_VIP 發表於 2009-3-28 00:13:19 | 只看該作者
多謝師兄的指點,我地的出發點吾會淨系將膠件複製成金屬件甘簡單,我地會改進同埋有自己的元素系入面,我都知原廠的尼龍齒吾會甘快尖,我地的目的系儘量模擬,儘量接近原車,通過玩模型,等大家知道更多的知識.例如,齒輪 ...
mier 發表於 2009-3-27 22:36

WA~~~巧叻叻呀你~~~~你唔講我都唔知有斜齒呀~~~~~^^

但都係果句啦~~~~學下另外一位生產人PAJERO 兄咁~~~~佢出D件~~~有D真係好用架~~~~唔似你呢D咁~~要黎教學用~~~教人咩叫斜齒呀~~
真係想咁真實~~~出套防真BRAKE 俾貨車啦~~~咁就真係有用啦

都係一句啦~~~你而家出D金屬件真係好鬼無用~~~
Q-pet 發表於 2009-3-28 00:20:35 | 只看該作者
咁又係...d波箱齒有幾何會真係摩到無曬丫...
Y牙同傘齒如果個個出金屬就真係有用..
因為用黎比利達架死人巴士去飛車就好D
Q-pet 發表於 2009-3-28 00:20:53 | 只看該作者
咁又係...d波箱齒有幾何會真係摩到無曬丫...
Y牙同傘齒如果個個出金屬就真係有用..
因為用黎比利達架死人巴士去飛車就好D
 樓主| mier 發表於 2009-3-28 00:41:00 | 只看該作者
WA~~~巧叻叻呀你~~~~你唔講我都唔知有斜齒呀~~~~~^^

但都係果句啦~~~~學下另外一位生產人PAJERO 兄咁~~~~佢出D件~~~有D真係好用架~~~~唔似你呢D咁~~要黎教學用~~~教人咩叫斜齒呀~~
真係想咁真實~~~出套防 ...
GUITAR_VIP 發表於 2009-3-28 00:13

冤枉啊!師兄,我都無評擊任何人的意思,更無可能評擊你,我上個回復淨系表達我自己的目的而已.至於師兄所講的,可能立場吾同,對拖頭的玩法吾同,甘就會有好多吾同的觀點.所以,市場上亦都有好多吾同的產品.當然啦,我都好理解師兄你的立場,只是好多野要時間去實現,包括你所講的模擬BRAKE,亦都系我地的計畫中,只是需要時間,最後,我地仲系好多謝你的建議