RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1363|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

咩野係7A

ting5172000 發表於 2009-3-15 23:58:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
http://hk.f2.page.auctions.yahoo ... 761998?u=snake_0831
椰禮 發表於 2009-3-16 00:17:14 | 只看該作者
電壓??
McKin 發表於 2009-3-16 11:15:16 | 只看該作者
我成日諗:咁四粒AAA電加埋最高放電又去到幾A?唔通真係4XAAA=12A?
magiceye 發表於 2009-3-16 13:01:12 | 只看該作者
應該係講粒FET可以俾幾高電流過, modify摩打係full雞時draw嘅電流會好勁, 所以原裝FET往往就一野過高, 燒o左.
800mah 發表於 2009-3-16 13:23:40 | 只看該作者

一粒係4A, 四粒都係4A, 就算四十粒加埋都係4A
事關A(Amphere), 係講緊電流.
800mah 發表於 2009-3-16 13:27:53 | 只看該作者
同埋, 原裝 AD板/ASF板 已經handle 到 5.5-6A Current, 無咩事根本唔使換fet.
新個批 mr02/015/awd AM板 3.5-4A 都ok.

係舊個d AM板.... 2A max, 真係玩 stock 都可以燒
McKin 發表於 2009-3-16 13:28:28 | 只看該作者
原帖由 magiceye 於 2009-3-16 13:01 發表
應該係講粒FET可以俾幾高電流過, modify摩打係full雞時draw嘅電流會好勁, 所以原裝FET往往就一野過高, 燒o左.

咁又想問下!其實AAA電放電時有冇電流上限?如果麼打配合,fet要加到幾多才到極限?
800mah 發表於 2009-3-16 17:20:46 | 只看該作者
原帖由 McKin 於 2009-3-16 13:28 發表

咁又想問下!其實AAA電放電時有冇電流上限?如果麼打配合,fet要加到幾多才到極限?

有上限架車都唔會去到, 比你五分鍾放盡排電先係講緊12C
有無mini-z摩打可以係五分鍾內放盡一排 4-cell 900mah?

fet要加到幾多... 無極限的, 同食飯一樣
一碗唔夠
兩碗剛好
三碗飽晒
四碗好濟
五碗要嘔...
 樓主| ting5172000 發表於 2009-3-16 17:54:18 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2009-3-16 17:20 發表

有上限架車都唔會去到, 比你五分鍾放盡排電先係講緊12C
有無mini-z摩打可以係五分鍾內放盡一排 4-cell 900mah?

fet要加到幾多... 無極限的, 同食飯一樣
一碗唔夠
兩碗剛好
三碗飽晒
四碗好濟
五碗要嘔. ...

如果太多其他野會有事??

係唔係可以咁講??