RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2583|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

車花集中地

olliegarnett 發表於 2009-3-2 07:29:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟發現一樣野
就係玩華dee既師兄,平易近人d
至少唔會用d架平d就寸人(心底話:你玩1:10我揸緊1:1啦,入油貴過你架車)
究竟係因為車種少,無乜鬥爭~定玩華dee練到仁心...??
所以我決定加入華dee一份子
大前提華dee入門睇過數次
車花真係難攪d
師兄們如果有diy既車花有留底
放過原稿上黎,同大家分享下,順便可以交流心得
一於整返個"華dee車花入門"
dl 發表於 2009-3-2 08:59:38 | 只看該作者
歡迎你加入我地呢個大家庭呀!!
其實大家都知道華dee難玩得好,所以我地有咩都會一齊分享心得
車花方面你可以先睇睇呢到
http://www.webike.it/
睇左款先啦!!
 樓主| olliegarnett 發表於 2009-3-2 09:45:12 | 只看該作者
我都明唔可以一未叫人做,自己唔做野,小試牛刀
 樓主| olliegarnett 發表於 2009-3-2 09:50:52 | 只看該作者
比埋人仔大家抄考
rk2 發表於 2009-3-2 10:32:31 | 只看該作者

師兄, 若想印此貼紙用於 1:1電單車上. 要點做呢 ?請問  thks 
NINEDOWN 發表於 2009-3-2 13:59:44 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2009-3-2 10:32 發表

師兄, 若想印此貼紙用於 1:1電單車上. 要點做呢 ?請問  thks 

找印刷公司同你印.....
dan_615 發表於 2009-3-3 00:22:40 | 只看該作者
同意你講識玩車唔代表D咩
新人就有唔識野架啦
我都MAKE緊D車花,我格二手華DEE
我教好D 花 個大小個POST JPG比大家睇下我畫緊"香港警察電單車"
-69- 發表於 2009-3-3 01:55:13 | 只看該作者
原帖由 dl 於 2009-3-2 08:59 發表
歡迎你加入我地呢個大家庭呀!!
其實大家都知道華dee難玩得好,所以我地有咩都會一齊分享心得
車花方面你可以先睇睇呢到
http://www.webike.it/
睇左款先啦!!

Thanks. I have search the site at all. No one fit for mine. anyway, thx for share.
I think make it from Ai or Freehand is better. ;-)
 樓主| olliegarnett 發表於 2009-3-4 08:57:25 | 只看該作者
Photoshop自已試下,當然無咩方法fit哂位,以4a紙為例,用尺度好大約尺吋,留多d出血位for cut邊,用尺標度返相同大細,係印既時候1:1原稿比例印返出黎~我post出黎果張suzuki係自己勾出黎再從新上色,同埋因為上載問題,只可以post到72,出黎效果未必咁好~我自己張野個原稿有150~自己做可以較返300同CMYK,效果細緻好多~
 樓主| olliegarnett 發表於 2009-3-4 09:06:26 | 只看該作者

回復 5# 的帖子

1比1你要自己做過張,我e張係72 RGB 4A size for 1:8華dee用,再放大會起格,找印刷公司都未必同你印,印刷公司要CMYK
格式,同埋佢唔會幫你放大,除非.....你比錢......