RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Tim718
打印 上一主題 下一主題
收起左側

大家放直升機用 Mode 1 定 Mode 2

恆.com 發表於 2009-7-30 23:18:23 | 只看該作者
F3C Out 左嫁喇,你睇仲有幾何有新3C機出,成日拿住部陳年sceadu 講教人F3C.
講航線/定點邊個會有興趣.

自旋番唔使講mode1 肯定係難,我都知好多人做到,但時間一定用得多過mode2

井底之蛙.....................
ka-man 發表於 2009-7-31 00:01:53 | 只看該作者
2009-3月>>>>>>Hirobo Eagle 3 (A.O.C.C)  $20750 淨機!!
2009-5月>>>>>>MA Tampest FAI Ver 2.0 $15500 淨機!!
小弟貴為版主可以分享下小小心得..Mode1,2,3,4 都可以用兩指
[自旋番唔使講mode1 肯定係難]......點解??  係因為要準同正反相都要同步而且唔可以一邊快一邊幔!!
我真係唔明而家係咪識自旋番就係高手??!!
Mode1,2,3 我都練過下..做下自旋番及一o的簡單動作..
我自己覺得Mode 1,2,3,4 都可以飛得好好..
要飛得好就耍比多D時間做同一個動作做到可以人機合一  (我練F3C A組第一個動作Diamond都練左半年一星期飛三日,早八至下午四時!!
我飛F3C同3D都有一段時間..各有名好啦    F3C=張學友唱慢歌    3D=郭富城唱快歌!!
所以飛Mode1234只要係準,正,快,就得啦!!
ka-man 發表於 2009-7-31 00:08:02 | 只看該作者
我自己直昇機玩左mode 1 一年,再轉mode 2 都有一年
我係過來人相信比到意見大家,講準確mode 1 點會準過mode 2 , mode 1 個個都係單指,mode 2 係雙指,所以mode 2細緻既動作係易做好多, 3D動作既亦快上手好多.
恆.com 發表於 2009-7-30 23:04

我師父 James Yuen F3C 亞洲排名11,世界排名37....佢係頭1/2/3個動作用兩指.第4/5/6/7/8/9/10用單指的!!
恆.com 發表於 2009-7-31 00:10:35 | 只看該作者
送你4個字,自得其樂
ka-man 發表於 2009-7-31 00:11:28 | 只看該作者
F3C Out 左嫁喇,你睇仲有幾何有新3C機出,成日拿住部陳年sceadu 講教人F3C.
講航線/定點邊個會有興趣.

自旋番唔使講mode1 肯定係難,我都知好多人做到,但時間一定用得多過mode2

井底之蛙.....................
恆.com 發表於 2009-7-30 23:18

你講得好好....(証明你係現代自旋番高手)
恆.com 發表於 2009-7-31 00:14:20 | 只看該作者

o甘你甘得閒就留意下runyder ,今年全世界甘多間廠出左幾多部3D機啦,唔係講90機wor
恆.com 發表於 2009-7-31 00:22:31 | 只看該作者
板主你叻D玩機要跟師傅,打功夫咩.
Han 發表於 2009-7-31 00:28:44 | 只看該作者
通常呢類關於mode1.2嘅post最後都係各持己見!總之mode2嘅你認為mode2最好咪得囉!mode1嘅要較長時間嘅話....人o地又唔係得番兩三日命!係咪?
ka-man 發表於 2009-7-31 00:30:32 | 只看該作者
F3C 點解香港得返小於5個人飛....係因為要好多間及$$$ 炒一次兩三萬就Total loss!!

3D 又點解香港有99%人飛?!!係因為可以用平D嘅機及可以自自由由咁練!!炒完三幾個鐘又可以飛過!!
ka-man 發表於 2009-7-31 00:34:24 | 只看該作者
通常呢類關於mode1.2嘅post最後都係各持己見!總之mode2嘅你認為mode2最好咪得囉!mode1嘅要較長時間嘅話....人o地又唔係得番兩三日命!係咪?
Han 發表於 2009-7-31 00:28

ka-man 發表於 2009-7-31 00:39:33 | 只看該作者
板主你叻D玩機要跟師傅,打功夫咩.
恆.com 發表於 2009-7-31 00:22

我真係唔叻又無后天麻!!咁咪要人教o羅!!
ka-man 發表於 2009-7-31 00:41:30 | 只看該作者

恆哥..你架車好型,好快,好旺角!!一個字..正!!
恆.com 發表於 2009-7-31 00:44:24 | 只看該作者
離題啦你,摩特羅拉
ka-man 發表於 2009-7-31 00:46:28 | 只看該作者
o甘你甘得閒就留意下runyder ,今年全世界甘多間廠出左幾多部3D機啦,唔係講90機wor
恆.com 發表於 2009-7-31 00:14

3D機容易做麻..唔通拉里同林保會賣得多過HONDA..
ka-man 發表於 2009-7-31 00:48:12 | 只看該作者
離題啦你,摩特羅拉
恆.com 發表於 2009-7-31 00:44

Sorry..sorry..
zifu 發表於 2009-7-31 00:50:45 | 只看該作者
最好係我,F3C,F3D,無我份,只識HOLD機..
飛90一年才破財幾舊水
1 AND 2 都飛不好,
但已經被人叫師父10年了
ka-man 發表於 2009-7-31 01:01:12 | 只看該作者
最好係我,F3C,F3D,無我份,只識HOLD機..
飛90一年才破財幾舊水
1 AND 2 都飛不好,
但已經被人叫師父10年了
zifu 發表於 2009-7-31 00:50

師父就係師父,無話叻唔叻嘅!!全世界話你係就係架啦!!
ka-man 發表於 2009-7-31 01:02:22 | 只看該作者
你玩機時,我仲係小小小朋友炸!!
rc10 發表於 2009-7-31 01:29:53 | 只看該作者
細佬買架2手飛机仔,諗住上泥學野,點知睇到我想即刻賣番隻机出去.........因為都完全唔明你地講果F3cdefg係乜.............點解e個版好似無車版果d置頂post講解各項飛機技術入門ge???
ka-man 發表於 2009-7-31 01:36:50 | 只看該作者
飛机仔??Which one?