RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4119|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Fw06換引擎?

skpaul 發表於 2009-2-16 01:00:41 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題,
各師兄如知有咩引擎岩換請告知,
最緊要又平又唔漏油,
唔平都唔緊要,
最緊要唔漏油,
同埋係咪一定手拉,
唔係手拉又有乜要改呢?
jimmy_ywh 發表於 2009-2-16 01:04:49 | 只看該作者
HI, 我都係fw06....但唔知點解一買番黎第一次玩就漏油??你都係??
wing3pks 發表於 2009-2-16 01:13:40 | 只看該作者
我都玩左三四次就漏油....
我都想解決e個問題...
諗住買OS 12TG個引擎
1300蚊到
只怕架車受唔到個引擎
chacha 發表於 2009-2-16 02:59:24 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

唔會
TNT 發表於 2009-2-16 11:37:04 | 只看該作者
其實手拉引擎的選擇真的不多,最好用kyosho原裝引擎
如果你買其他廠的手拉引擎,份極瀝子可能要重新配過
因為有些廠條Crank Shaft直徑是粗一些,又有一些是長一些,總之形狀和螺絲紋都沒有統一規格
你如果不用手拉引擎,份極瀝子一定要重新配過,仲有是要找一條後排和右邊出氣的pipe,
要搵齊以上D野,我都會覺得都好煩
wing3pks 發表於 2009-2-16 11:57:19 | 只看該作者
原帖由 TNT 於 16-2-2009 11:37 AM 發表
其實手拉引擎的選擇真的不多,最好用kyosho原裝引擎
如果你買其他廠的手拉引擎,份極瀝子可能要重新配過
因為有些廠條Crank Shaft直徑是粗一些,又有一些是長一些,總之形狀和螺絲紋都沒有統一規格
你如果不用手拉引擎 ...

多謝師兄意見~~
我諗我都係清潔架車算la
又唔落場
mmz 發表於 2009-2-16 12:00:10 | 只看該作者
我都同意TNT師兄所講,唔用原廠手拉引擊而用其他的,就算解決了極力子問題,.但可能個手拉箱又會被二樓板或底板阻礙著而又要搞一輪板,還有要配ENGINE座呢

superx 發表於 2009-2-16 12:08:18 | 只看該作者
改FW06 唔夠D Vone 快 係唔係?
昨晚終於用25%油....感覺Engine 唔夠長氣
For example:
10 sec Full throttle. 尾3 sec 有D減速...沒左D馬力
l3en668 發表於 2009-2-16 14:20:00 | 只看該作者
原帖由 superx 於 2009-2-16 12:08 發表
改FW06 唔夠D Vone 快 係唔係?
昨晚終於用25%油....感覺Engine 唔夠長氣
For example:
10 sec Full throttle. 尾3 sec 有D減速...沒左D馬力

NO NO~~我玩過一架FW06 同我架 MTX4R差不多快 .直路 & 起步
我架無限係用ninja MR12 的
pageone1992 發表於 2009-2-16 18:06:54 | 只看該作者
其實京商副原裝偈都好快,
但由於係側排,用2粒長羅c鎖住支曲,
而引擎及行走中o震動亦會令羅c鬆脫,
所以要常檢查那兩粒羅c及換掙口紙
 樓主| skpaul 發表於 2009-2-16 20:34:59 | 只看該作者
我部06新車買番黎副引擎就俾個勁人run in,
所以架車又快又靜絕無問題,
只不過係衰漏油,仲要係個前啤呤度,
唉,想整都無從入手,
其他位我就用五金店有賣的掙口膠,無用掙口紙,
一勞永日,所以淨係想換引擎,
如果係手拉係唔係無咁多野改呢?
pageone1992 發表於 2009-2-16 21:01:15 | 只看該作者
若06換後排偈,成份極力子加飛輪加偈座=$4xx-$5xx
批加曲(右出)$260-$280xHXC
後排偈$???
埋單要.......
都唔平
 樓主| skpaul 發表於 2009-2-17 00:29:49 | 只看該作者
咁換其他手拉呢?
芝華士1 發表於 2009-2-17 00:37:43 | 只看該作者
原帖由 skpaul 於 2009-2-16 20:34 發表
我部06新車買番黎副引擎就俾個勁人run in,
所以架車又快又靜絕無問題,
只不過係衰漏油,仲要係個前啤呤度,
唉,想整都無從入手,
其他位我就用五金店有賣的掙口膠,無用掙口紙,
一勞永日,所以淨係想換引擎 ...

我3~4個朋友買左06都出現同一個問題就係漏油
唔知係咪唔識溫車,個個玩5~6埸就林偈,一d要換傘腳,,一d就傘腳加雞比
我部都係,果次換野順便換埋個前啤呤,,好易換,,我都係上網學,,換完就唔怕漏油,副偈仲快左
但打個單呤落去果時一定要好手勢,,玩到現在都無事
Ronald 發表於 2009-2-17 14:12:38 | 只看該作者
個人經驗
係側排漏油呢....試放棄kyosho果2粒羅絲
改用其長身少少的...加厚少少掙口紙(2,3塊)
再用保母上實佢...應該會好少少
 樓主| skpaul 發表於 2009-2-18 01:53:41 | 只看該作者
側排漏油問題我100%超肯定已完美解決
我用概方法係上面都寫得好清楚,
唔駛換鑼絲,又無用掙口紙,
只係用五金店的的掙口膠,
落兩個位,一個就係側排,另一個就係手拉金屬碰口,
所以淨係前啤呤漏,
上面位師兄d前啤呤係kws邊度買,咩型號,同幾多銀啊?
同埋去度要點叫,換法可否說得詳盡一點,
我想信所有工房內玩FW-06的同好,
都會非常感激您的。
jaRY 發表於 2009-2-18 06:40:12 | 只看該作者
原帖由 芝華士1 於 2009-2-17 12:37 AM 發表

我3~4個朋友買左06都出現同一個問題就係漏油
唔知係咪唔識溫車,個個玩5~6埸就林偈,一d要換傘腳,,一d就傘腳加雞比
我部都係,果次換野順便換埋個前啤呤,,好易換,,我都係上網學,,換完就唔怕漏油,副偈仲快左
但打個 ...

師兄
你d FD 換絲銅傘同雞腿要幾錢 ? 麻煩哂
jonathchung 發表於 2009-2-25 13:05:38 | 只看該作者
原帖由 wing3pks 於 2009-2-16 01:13 發表
我都玩左三四次就漏油....
我都想解決e個問題...
諗住買OS 12TG個引擎
1300蚊到
只怕架車受唔到個引擎

If you have 1300 buget why not try OS21 VG-S ES, it is 21 grade engine, roto-start and rear exhaust. 12xx for only the engine.
芝華士1 發表於 2009-2-25 13:55:03 | 只看該作者
原帖由 jaRY 於 2009-2-18 06:40 發表

師兄
你d FD 換絲銅傘同雞腿要幾錢 ? 麻煩哂

三百有找,,比好似$210,腳$70
superx 發表於 2009-2-25 14:37:07 | 只看該作者
原帖由 jonathchung 於 2009-2-25 13:05 發表

If you have 1300 buget why not try OS21 VG-S ES, it is 21 grade engine, roto-start and rear exhaust. 12xx for only the engine.

so must need to change chassis and engine mount as well right? is it big different after change?