RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: superchucu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[完成]新手做巴士(Leyland Olympian 11m)

樓主| superchucu 發表於 2009-2-25 22:47:37 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2009-2-25 22:39 發表

y咁講呀

:L
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 23:02:40 | 只看該作者
原帖由 dg8380 於 2009-2-25 10:10 PM 發表
睇來我要開發橫偈車啦!暫定2010年3月出車

我都想問下佳哥,超豪車頭轉向堆推杆係點,睇相真係估佢唔到,D舵角差好難攪,不過呢兩日比我諗通左D,但都想知真車係點0既樣.
dg8380 發表於 2009-2-25 23:18:30 | 只看該作者
暫時未有 super olypain 做年驗 影完 就在中環老地方見 時間都係更上下 比你睇相
歡迎其他車友來找我,地點自己去估
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 23:34:03 | 只看該作者
原帖由 dg8380 於 2009-2-25 11:18 PM 發表
暫時未有 super olypain 做年驗 影完 就在中環老地方見 時間都係更上下 比你睇相

THX,
哈哈哈~
lajar 發表於 2009-2-25 23:41:47 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2009-2-25 16:00 發表
如果你求其要求"一個會行既車殼"呢講~~~而家你已十分成功~~~  (你認同既~唔使再睇下面)

唔好話我串~~~你post得係度~就預左有人眼光高 or 低~當然你都可以恆量下果個人有無資格批評你既~~

1.好:你真 ...

你條momo仔!!!講到咁兇狠,咁其他人(我) 整唔整好???整得差又要俾你串
我決定左下次出現,先用鋁角插爆小佳佳隻熱狗......再用條j 打橫pan你架kitty
j佢攞柚j到佢變唐老鴨咁
lajar 發表於 2009-2-25 23:49:34 | 只看該作者
係味好期待俾我爽下呢

回正題,我真係想講多聲加油,因我最欣賞樓主嘅毅力...話左整,不理是否整到完工,不怕爛尾............
落左手先講!!!至少有付出過,有努力過

好過有d友仔''''吹水先決'''
chukamchunhkac 發表於 2009-2-26 00:03:40 | 只看該作者
原帖由 dg8380 於 2009-2-25 23:18 發表

拒地約系某大廈頂樓見! 佳哥:我系警察!    Dennis:邊個知?
AltezzaMak 發表於 2009-2-26 00:09:17 | 只看該作者
原帖由 貓鈴鐺 於 2009-2-25 05:02 發表

我都想問下佳哥,超豪車頭轉向堆推杆係點,睇相真係估佢唔到,D舵角差好難攪,不過呢兩日比我諗通左D,但都想知真車係點0既樣.

睇下呢幅相幫唔幫到你, 雖然呢部係較新款既Volvo B9TL, 相信設計都好接近
kaho 發表於 2009-2-26 00:13:23 | 只看該作者
原帖由 貓鈴鐺 於 2009-2-25 21:49 發表

地台高冇問題呀,我第一代冇內龍,第2,3代都冇地台架.

我就好D,我整果時都冇人比較,你地而家整,多人比較壓力大D姐.
而家大家整巴士0既標準都越來越高,呢個係事實來,現在整巴士,有內龍近乎已經是必要元素了,有地台 ...

說得對呢,,
不要整第一部就要求咁高,但基本的就要有囉
貓鈴鐺 發表於 2009-2-26 00:30:14 | 只看該作者
原帖由 AltezzaMak 於 2009-2-26 12:09 AM 發表

睇下呢幅相幫唔幫到你, 雖然呢部係較新款既Volvo B9TL, 相信設計都好接近

謝謝你,這幅我有了,其實我就係整緊呢款,而超豪同B9車頭係一樣的(因為新巴冇B9的),但上面看下去有點東西看不到.

而我也跟圖片做了一個模型,但就係舵角差度數出左問題,原因應該出在轉向杯那,呢個係起現有0既搖控車零件很難改善.
但我已經把設計改了一些,雖然跟實車有點出入,但原理差不多的.

PS:唔好講我果架啦,離晒題(不過想一想,題目係新手做巴士,我都係新手,又冇離題喎)

kei5887 發表於 2009-2-26 00:38:09 | 只看該作者
唔...用中軸驅動真係好怪...不如放棄波箱,用番尾做驅動啦...
kiev 發表於 2009-2-26 00:42:30 | 只看該作者

回復 248# 的帖子

不論真或假 .... 我實在太欣賞你呢幾段意見 ....

呢度好多人整到好靚既 truck & bus .... 不過好多連一些基本既機械知識都冇 ....     

kiev 發表於 2009-2-26 00:55:02 | 只看該作者

回復 252# 的帖子

睇埋呢度 ... 如果你係 TI or VTC 出身你大約會知到原理係點 :

http://www.volvo.com/NR/rdonlyre ... /0/BRO_BT9L_Eng.pdf
貓鈴鐺 發表於 2009-2-26 01:12:28 | 只看該作者
原帖由 kiev 於 2009-2-26 12:55 AM 發表
睇埋呢度 ... 如果你係 TI or VTC 出身你大約會知到原理係點 :

http://www.volvo.com/NR/rdonlyre ... /0/BRO_BT9L_Eng.pdf

.......睇完真車轉向有54度
AltezzaMak 發表於 2009-2-26 01:23:20 | 只看該作者
原帖由 kiev 於 2009-2-25 06:55 發表

睇完呢份野, 好感受到B9TL係專為香港市場設計既巴士
GUITAR_VIP 發表於 2009-2-26 01:25:08 | 只看該作者
原帖由 lajar 於 2009-2-25 23:41 發表

你條momo仔!!!講到咁兇狠,咁其他人(我) 整唔整好???整得差又要俾你串
我決定左下次出現,先用鋁角插爆小佳佳隻熱狗......再用條j 打橫pan你架kitty
j佢攞柚j到佢變唐老鴨咁

你有事?邊個話你?話你咩野?你up咩   

痴x....又話j又話成~我架車關你咩事
kiev 發表於 2009-2-26 01:27:02 | 只看該作者
因為香港個市場大嘛 ...
GUITAR_VIP 發表於 2009-2-26 01:28:21 | 只看該作者
<轉貼>之前見有師兄貼過~~~來多張吧

GUITAR_VIP 發表於 2009-2-26 01:40:03 | 只看該作者
原帖由 kiev 於 2009-2-26 00:55 發表

wow~~原來個尿素江~就係放係車頭~
貓鈴鐺 發表於 2009-2-26 01:49:52 | 只看該作者

睇完頭擔結構後,收工,我自問整唔到咁0既樣.

只能用雙搖臂KO佢,54度....沒問題0既,我第4代都接近有60度

資料好有用,THX