RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: superchucu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[完成]新手做巴士(Leyland Olympian 11m)

GUITAR_VIP 發表於 2009-2-25 16:00:10 | 只看該作者
如果你求其要求"一個會行既車殼"呢講~~~而家你已十分成功~~~  (你認同既~唔使再睇下面)

唔好話我串~~~你post得係度~就預左有人眼光高 or 低~當然你都可以恆量下果個人有無資格批評你既~~

1.好:你真係自己一手一腳做~~~唔似d人買人車殼當話自己整 ~~亦都知自己架車問題係邊~殼都整得靚wo

2.壞:就係人地講左俾你問題係邊~你都當無事~哈哈~~~~車架都有3大問題啦~係3大呀~~
  1.料又thin    2. 90度位d斜角young位又無    3. 無神神個地台高晒~~
  整好車殼先整問整車架?  應該係兩樣都同時諗好~~再大家配合
  d 葉片又無晒千秋~~~一係就得葉片爆~~一係就等你條thin鋁車架爆~~~爆左點?你整唔到~~
  因唔覺你有預之後既維修設計..........

以上我覺得只係基本一定要有既野~~而唔係咩挑骨頭~~~...巴士呢樣野~人人覺得正~係因為好多
  人love巴屎~~~加上見到 4 大巴士名人~dg8380 ~dennis ~kaho ~ 有勇無謀~將巴屎改貨車~~so
  自己都好想整一架~~(我自己都係)~~~~但佢地整到d車出黎~~係令人心服口服~~全人手DIY ~~
  睇晒自家手工功力~~不是什麼機器制的~~~仲要車架~車身合一~~~靈魂十足~配合得令人讚嘆...

如果而家你POST得出黎~同人share既~....你一係你就整到令到人無晒野講,唔敢批評你~~一係就唔掂~會比人批評係咁插

你而家咁樣整巴屎既~~~你都唔使share 架啦~~因為如果只係咁整既~~大把人都整到~~無咩凸別~~
  但點解無人整左出黎呢??我諗"個d人"都明~~~咁樣....絕對唔夠....唔整好過........我身邊都可以有4個        車友做到~~~

到最後~~我要為你打打氣~~~你d車身確係唔錯的~~好有leyland神橢(最慘係變左中軸..haha)~~再plan多d~
  設計多d ~~~令人眼前一閃吧~~.....真心的~~你而家咁~~整完出街玩~~一定好易死車~~~就算你搬到返home~到時你又點整呢? haha

樓上有很多人~說什麼"加油"~~"訐多人話你~~但你都要加油呀"~~什至一d自己無整過巴屎 or 整巴屎爛尾的人 都黎說話~~~這些人都收皮吧

由4大巴屎名人"有勇無謀" "貓叮叮"<--dennis   "kaho"   "dg8380"<--佳佳   回的post~你就
認真d睇下諗下吧..........呢d先叫整巴士...令人無話可說~~~   ...本人真的十分欣賞他們的制作

你都加油吧

有勇冇謀 發表於 2009-2-25 16:07:12 | 只看該作者
做咩又擺我地上神枱...
Dennis兄 的說話一定要聽, 唔聽係你的損失

GUITAR_VIP 發表於 2009-2-25 16:13:05 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2009-2-25 16:07 發表

係人都知你地正架啦><"!!!!!!!!!!上次青衣甩底~~對唔住呀~~~真係遲左放工~~我車都拎左返工架啦~~~好想同你既男人合照><"!!!

你地係巴屎老祖~~~~唔擺你地擺邊個
GUITAR_VIP 發表於 2009-2-25 16:14:26 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2009-2-25 16:07 發表
Dennis兄 的說話一定要聽, 唔聽係你的損失

咁你同佢都講多D啦....
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 17:41:07 | 只看該作者

乖~~唔好哭,唔彈你啦,繼續努力,第一架,當囉下經驗好,沒人第一架就會整得好,有設計家0既執著係一件好事,加油.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 17:54:41 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2009-2-25 04:00 PM 發表
如果你求其要求"一個會行既車殼"呢講~~~而家你已十分成功~~~  (你認同既~唔使再睇下面)

唔好話我串~~~你post得係度~就預左有人眼光高 or 低~當然你都可以恆量下果個人有無資格批評你既~~
1.好:你真 ...

嘩,又唔駛作文咁勁喎.

拿拿拿,利達兄,我都只係新手而已,我都係剛剛學緊點整搖控巴士嫁姐.
有勇冇謀 發表於 2009-2-25 18:00:58 | 只看該作者
Dennis兄 真係謙虛
chan951130 發表於 2009-2-25 18:08:24 | 只看該作者
原帖由 貓鈴鐺 於 2009-2-25 17:54 發表

嘩,又唔駛作文咁勁喎.

拿拿拿,利達兄,我都只係新手而已,我都係剛剛學緊點整搖控巴士嫁姐.

新手..........
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 18:22:42 | 只看該作者
= ="好在我叫貓鈴鐺,唔係果個咩DENNIS,我路人甲而已.
 樓主| superchucu 發表於 2009-2-25 19:12:17 | 只看該作者
其實,第一架我只係想整架行到既巴士

無爛尾,仲行到TIM,,已經好開心...

不過第2架就應該會好D
 樓主| superchucu 發表於 2009-2-25 19:13:57 | 只看該作者
chan951130 發表於 2009-2-25 19:30:18 | 只看該作者
原帖由 貓鈴鐺 於 2009-2-25 18:22 發表
= ="好在我叫貓鈴鐺,唔係果個咩DENNIS,我路人而已.
路人(DENNIS)你部b9點啊
GUITAR_VIP 發表於 2009-2-25 19:49:23 | 只看該作者
原帖由 貓鈴鐺 於 2009-2-25 17:54 發表

嘩,又唔駛作文咁勁喎.

你就係度作文啦~~ 新手?!
~~~你幾時賞面放車呀 好耐無見出前丁丁了
GUITAR_VIP 發表於 2009-2-25 19:49:47 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2009-2-25 18:00 發表
Dennis兄 真係謙虛

你咪又係...
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 21:49:16 | 只看該作者
原帖由 superchucu 於 2009-2-25 07:13 PM 發表
地台都唔係高好多姐

地台高冇問題呀,我第一代冇內龍,第2,3代都冇地台架.

我就好D,我整果時都冇人比較,你地而家整,多人比較壓力大D姐.
而家大家整巴士0既標準都越來越高,呢個係事實來,現在整巴士,有內龍近乎已經是必要元素了,有地台就更好吧.
不過不要被這些規範自己,向自己目標前進吧,做到出來是最緊要.

但真係果句,冇避震出街會好大問題,起屋企玩下就OK0既.
貓鈴鐺 發表於 2009-2-25 21:52:55 | 只看該作者
原帖由 chan951130 於 2009-2-25 07:30 PM 發表
路人(DENNIS)你部b9點啊

我玩左搖控車唔係好耐,好多野都唔識,有好多野都要設計好耐,而家都仲煩緊車頭D推杆幾何問題,所以個底盤仲未完工.
dg8380 發表於 2009-2-25 22:10:48 | 只看該作者
睇來我要開發橫偈車啦!暫定2010年3月出車
WYMAN 發表於 2009-2-25 22:15:33 | 只看該作者
睇嚟我都要放棄整巴士同唔繼續玩拖頭/貨車la!
chan951130 發表於 2009-2-25 22:30:09 | 只看該作者
原帖由 dg8380 於 2009-2-25 22:10 發表
睇來我要開發橫偈車啦!暫定2010年3月出車

我現在部車只差內龍 下一部9巴Leyland Olympain 12M
GUITAR_VIP 發表於 2009-2-25 22:39:50 | 只看該作者