RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5519|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

田官F350一問

yuch 發表於 2006-5-20 21:40:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
聽聞田官新一代野豬F350係沿用1/14貨車部份parts,咁係味冇速度可言?舊野豬又快唔快?邊架正D?有機會都想揾返架野豬。
crunch 發表於 2006-5-20 21:52:09 | 只看該作者
F350 Chassis pics~~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

txzmxn 發表於 2006-5-20 22:07:02 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-5-20 09:40 PM 發表
聽聞田官新一代野豬F350係沿用1/14貨車部份parts,咁係味冇速度可言?舊野豬又快唔快?邊架正D?有機會都想揾返架野豬。

玩呢架野應該唔係玩速度, 即使可快都好易反車
另外舊山豬都唔係快, 要揾返山豬都唔易, 一來唔係多人放(指本港), 二來好貴
馬田 發表於 2006-5-20 22:17:43 | 只看該作者
呢架野係玩像真的...

玩快個波箱會好易打柴...
txzmxn 發表於 2006-5-20 22:35:40 | 只看該作者
原帖由 馬田 於 2006-5-20 10:17 PM 發表
呢架野係玩像真的...

玩快個波箱會好易打柴...

請問知唔知個波箱是不是無離合器? 轉波時夾硬來?

仲有唔知會唔會成為一個系列, 如果繼續出下一個車殼, 大家想佢出邊個殼?
馬田 發表於 2006-5-20 23:07:15 | 只看該作者
無極力子,但係有好似真車咁o既同步牙/同埋個索套..(唔係好記得個term..sorry)

一般情況下使用,入波一樣咁順的...(當然唔好諗好似玩真車咁好快轉波..)

如果有貨車版的版友講解,咁就會更清楚

beat 發表於 2006-5-21 22:29:18 | 只看該作者

回復 #5 txzmxn 的帖子

hi Txzmxn

我想下一架用 TOYOTO TACOMA 車殼就正LA,因為山猪是用HILUX ,我希望下架車用反日本車

txzmxn 發表於 2006-5-22 00:48:00 | 只看該作者
原帖由 beat 於 2006-5-21 10:29 PM 發表
hi Txzmxn

我想下一架用 TOYOTO TACOMA 車殼就正LA,因為山猪是用HILUX ,我希望下架車用反日本車

好靚! 外國討論區看呢架都較受歡迎
話不過以呢架車的懸掛設定(前獨立後直軸), 相信用 XC01底盤會更合適

我自記就想佢出返 TOYOTA 4X4 PICKUP
gibson 發表於 2006-5-22 11:25:41 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-5-20 21:40 發表

If you had played this three speed gear box, you should no complaint about the speed, I had 1850 benz, the gear box is perfect and the speed is quite fast even with standard 540 motor.  Can't wait for this truck.
mikewu 發表於 2006-5-22 11:58:28 | 只看該作者
原帖由 beat 於 2006-5-21 22:29 發表
hi Txzmxn

Rather go with a Toyota Tundra bor.... V8 power ar ma!!!  
txzmxn 發表於 2006-5-22 22:38:34 | 只看該作者
原帖由 馬田 於 2006-5-20 11:07 PM 發表
...一般情況下使用,入波一樣咁順的...(當然唔好諗好似玩真車咁好快轉波..)

咁就好喇, 因為我玩車好屎, 擔心緊轉波唔好會掃曬啲牙
 樓主| yuch 發表於 2006-5-22 22:41:07 | 只看該作者
係咪要用棍控玩架?
txzmxn 發表於 2006-5-22 22:47:18 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-5-22 10:41 PM 發表
係咪要用棍控玩架?

唔一定, 基本動作 前後, 左右 + 轉波 三個ch就得...我估
不過有棍我諗轉波會firm啲

樓主| yuch 發表於 2006-5-23 11:26:45 | 只看該作者
睇返舊野豬D映片好正,點樣可以玩到落水架車都冇事?
wave 發表於 2006-5-23 11:30:04 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-5-23 11:26 發表

佢有防水設計,同做曬防水.
778 發表於 2006-5-23 11:38:33 | 只看該作者
有冇人知HK幾時有ar
wave 發表於 2006-5-23 11:40:37 | 只看該作者
我大約6月尾7月.
B.. 發表於 2006-5-23 12:51:19 | 只看該作者
原帖由 yuch 於 2006-5-23 11:26 AM 發表

舊山豬有防水倉,將電和接收等物件收起,
但servo仍有機會接觸到水,但因車身較高關係,問題不算太大
而山豬主要著重外形和像真為主,速度較次要,
曾於很多年前見過有人玩此車,剛落地不久飛jump一下(真的只是一下)
落地時已不能行動......
而新車F-350主要以膠料為主,相信亦不能太粗暴對待
但雖則如此,新車仍有相當大的吸引力
wave 發表於 2006-5-23 12:57:51 | 只看該作者
我和個fd用兩架山豬己經可以車住一個十幾歲o既靚仔(係一隻腳踩一架車)周圍走,唔知F350得唔得.
 樓主| yuch 發表於 2006-5-23 15:19:38 | 只看該作者
咁"近"!!我都好想擁有一架野豬,但依家都好難揾到,佢真係好經典。