RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1752|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

你地玩車使唔使散熱??

tommy9571 發表於 2009-1-10 22:40:08 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問玩幾耐先要散熱同埋其實使唔使散熱- -"(我冇測溫槍)   

p.m 我所講散熱既意思姐系玩到一段時間之後..個散熱好熱..咁你地會唔會煾左個引擎等架車冇咁熱之後先玩呢??
pskyng 發表於 2009-1-10 22:57:17 | 只看該作者
油車會在車頭同車尾玻璃開洞. 以行車時的氣流幫助engine 散熱. 個engine 頂那個是 heat sink .  engine 玩完一缸油後cool down 再玩當然對engine 保養有幫助.  
 樓主| tommy9571 發表於 2009-1-10 23:19:22 | 只看該作者
姐係唔使玩架車有幾熱..照直玩 ??
 樓主| tommy9571 發表於 2009-1-10 23:30:56 | 只看該作者
有無人答我呀
pskyng 發表於 2009-1-10 23:40:54 | 只看該作者

每個engine都會有個廠方基本engine temp for 你 reference. 你看看說明書.(圖片是SH engine 簡單講解 "run in" 同參考溫度,我沒玩過fazer,所以不知kyosho有冇跟manual.), 不過你可以問下賣車那間店.
同埋RTR一般會set好基本 大油針, 細油針. 迨速縲絲.(會較安全的setting, 你依家玩到就可以keep 住. 唔好亂攪(除非你已知其作用.或有玩開車的師兄幫你). 因為overheat 主要是在"lean" 個engine 時才出現.  當然.你lean 個 engien的話,溫度計就很有用了.  若你手頭不是太緊.買支測溫當然好吧
我玩油車都唔係好耐. 只是分享自己經驗.有錯請插

樓主| tommy9571 發表於 2009-1-10 23:45:47 | 只看該作者
都仲系唔系好明- -  sor    ..其實我想知架車使唔使散熱/玩幾耐散熱.
pskyng 發表於 2009-1-10 23:56:30 | 只看該作者
原帖由 tommy9571 於 2009-1-10 23:45 發表
都仲系唔系好明- -  sor    ..其實我想知架車使唔使散熱/玩幾耐散熱.

其實我想知架車使唔使散熱 <<< 要.  個engine頂 個heatsink 做緊. 而行車時0既風會幫助帶走heatsink0既熱力.所以油車車殼咁靚都要忍痛開洞.
玩幾耐散熱<<< 你一tak著架車.個 heatsink已經幫個engine 散緊熱. 你玩完一缸油, 若可以等個engine cool down番當然對個engine保養好0的.
 樓主| tommy9571 發表於 2009-1-10 23:59:01 | 只看該作者
我明喇!!  咁我玩完一缸油就散陣熱先..咁我唔會有問題架可?
pskyng 發表於 2009-1-11 00:30:56 | 只看該作者
你最好看看.非常有用.
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=1921&extra=page%3D1

基本對engine 保養. 我諗你最好search 下 工房 "engine" .  or 其他網頁. 以下係我以前看過的一些網頁.. for your reference. , 同埋放完車最好check check架車, 因為可能會卡石仔. 掃齒, 松縲絲. 掃皮帶. ... 尤其係撞過之後. 好多時你會救番你架車一命.
http://www.amdt.net/title.asp?id=1922
http://www.amdt.net/title.asp?id=1690
http://www.amdt.net/title.asp?id=3525
http://www.amdt.net/title.asp?id=3524

~日本鋒晴畫~ 發表於 2009-1-11 13:11:14 | 只看該作者
原帖由 tommy9571 於 2009-1-10 23:59 發表
我明喇!!  咁我玩完一缸油就散陣熱先..咁我唔會有問題架可?

建議你睇睇本說明書先啦,本野好多有用野,應該可以解決到你的問題
chacha 發表於 2009-1-11 14:43:34 | 只看該作者
祇要部機溫得好同順,唔會過熱,就唔使玩完一缸油要等佢凍再玩,油車0既樂趣就係可以不停咁踩,我都試過連續玩5、6缸油啦
kelvin_shum 發表於 2009-1-11 16:28:29 | 只看該作者

回復 1# 的帖子

engine係要有工作溫度.......若果run in得好O既or engine setting好O既話係可以不斷咁玩(溫度過高過低都唔係一件好事)...........呢個係我少少個人經驗^^"
 樓主| tommy9571 發表於 2009-1-11 20:15:03 | 只看該作者
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2009-1-11 13:11 發表

建議你睇睇本說明書先啦,本野好多有用野,應該可以解決到你的問題

全日文唔識睇
~日本鋒晴畫~ 發表於 2009-1-12 01:14:15 | 只看該作者
原帖由 tommy9571 於 2009-1-11 20:15 發表

全日文唔識睇

有英文的
 樓主| tommy9571 發表於 2009-1-12 19:49:58 | 只看該作者
原帖由 ~日本鋒晴畫~ 於 2009-1-12 01:14 發表

有英文的

都係唔識 我讀中二喳
pskyng 發表於 2009-1-12 21:29:41 | 只看該作者
原帖由 tommy9571 於 2009-1-12 19:49 發表

都係唔識 我讀中二喳

咁仲好. 可以玩車學英文. 查下字典咪了解, 唔識可以問miss.(認真的)
好多人都係為左打RPG game 學日文.
oasc 發表於 2009-1-12 23:49:23 | 只看該作者