RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4571|回復: 33
打印 上一主題 下一主題
收起左側

這船可以怎樣改?

frizen20032003 發表於 2009-1-6 02:41:24 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
哈哈...各位師兄   呢隻船係我5-6碎既時候father送比我的

入面個犘打巳經生左秀  見佢玩唔到  而加想整番佢黎玩下
咁呢隻船應該可以點樣改佢啊  我想整到佢用快摩打
我想用7.2v電  但係莊左電變,接收同犘打入面就無位
我仲記得隻船係慢到pk  希望大家教下我變快船
比d相大家睇睇先   最好可以用小畫家畫比我睇點整啦
thx

神棍 發表於 2009-1-6 03:18:24 | 只看該作者
你可以用無刷無打  包你快到想死   但規格要問其他師兄 因為我都不識 (我都好想轉)
rk2 發表於 2009-1-6 10:27:00 | 只看該作者
5 - 6 歲有遙控船仔玩, 真幸福..... 改d 1/18車仔 用既無刷電變 + 3600kv 無刷摩打, 應該夠玩了 , $500 左右啦 . .. .. . .
wingwingday 發表於 2009-1-6 10:33:32 | 只看該作者
睇個樣~~電唔可以用7.2v 直電, 電可能要用分體電!! 但冇你架船的尺寸,好難幫到你..
rk2 發表於 2009-1-6 13:08:19 | 只看該作者
用鋰電, 好多 size 任用 .....
 樓主| frizen20032003 發表於 2009-1-6 22:49:11 | 只看該作者

回復 3# 的帖子

都係好唔明wo-3-!
咁如果聽你咁講  應該要用咩v既電先岩啊?
vending 發表於 2009-1-6 22:54:43 | 只看該作者
原帖由 frizen20032003 於 2009-1-6 02:41 發表
哈哈...各位師兄   呢隻船係我5-6碎既時候father送比我的

我想用7.2v電  但係莊左電變,接收同犘打入面 ...
  可以咁様改
anes 發表於 2009-1-6 22:55:52 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2009-1-6 10:27 發表
5 - 6 歲有遙控船仔玩, 真幸福..... 改d 1/18車仔 用既無刷電變 + 3600kv 無刷摩打, 應該夠玩了 , $500 左右啦 . .. .. . .

he may be 8 - 9 歲 right now, look at his attitude,

can you draw me.............,

I don't understand..........

too much spoon feeding in local schools
rk2 發表於 2009-1-7 13:15:46 | 只看該作者
原帖由 anes 於 2009-1-6 22:55 發表

he may be 8 - 9 歲 right now, look at his attitude,

can you draw me.............,

I don't understand..........

too much spoon feeding in local schools

Oh ! I am not sure but just recognise " 小晝家" and I have a nephew who is studing P2 right now and he is using " 小晝家" ! I personally do not think his attitude is no good or what....
OT : My nephew once asked " why do we have this world ? what's for .... !!" such a philosophy queston !!
新兩兄弟 發表於 2009-1-7 20:22:48 | 只看該作者
原帖由 frizen20032003 於 2009-1-6 02:41 發表

我想用7.2v電  但係莊左電變,接收同犘打入面 ...

有冇隻船的後面或船底的相片,隻船有幾大
 樓主| frizen20032003 發表於 2009-1-8 16:29:06 | 只看該作者

回復 8# 的帖子

我而加16碎啊= =
 樓主| frizen20032003 發表於 2009-1-8 16:30:16 | 只看該作者

回復 7# 的帖子

如果我咁整買上面呢2樣野應該要幾錢啊?
加上要用咩電先岩?
同埋你咁整快唔快@@?
新兩兄弟 發表於 2009-1-8 20:35:48 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2009-1-6 10:27 發表

3600kv 無刷摩打,玩船好食電...行7分鐘必冇電,如玩鋰電必大肚。架船最好用1000kv至1400kv無刷摩打行會好d,玩時間長d
 樓主| frizen20032003 發表於 2009-1-8 22:13:21 | 只看該作者

回復 13# 的帖子

1000kv至1400kv無刷摩打
快唔快架!?咁應該用幾v電
vending 發表於 2009-1-9 00:44:42 | 只看該作者
原帖由 frizen20032003 於 2009-1-8 16:30 發表
如果我咁整買上面呢2樣野應該要幾錢啊?
加上要用咩電先岩?
同埋你咁整快唔快@@?

45A無刷電變加3600KV無刷摩打大約$400元,行7.4V2200MA25C鋰電,用29MM漿,包你話快,不過行全速的話不會超過8分種
 樓主| frizen20032003 發表於 2009-1-9 02:44:05 | 只看該作者

回復 15# 的帖子

咁又應該唔洗咁快-3-
你話快-3-快到點先!?玩到20-30min應該用咩無刷摩打好!?
rk2 發表於 2009-1-9 12:08:46 | 只看該作者
若用鋰電, 要加過放保護 ( 低電壓就要停) 否則好易死電的......
vending 發表於 2009-1-9 16:19:14 | 只看該作者
原帖由 rk2 於 2009-1-9 12:08 發表
若用鋰電, 要加過放保護 ( 低電壓就要停) 否則好易死電的......

現在好多無刷電變本身巳可SET鋰電保護.
如:♫ 第一子菜單,設定電池種類和數量選項。
選擇後出現下列選項鈴聲:
代表NIMH/NICD 電池,本電調能自動檢測電池數量,但要保證每次開
啟時候電池是充足電力的。然後在每個電池電壓下降到0.9V的時候降低
動力輸出。當電池電壓再下降到0.85V 以下時候完全切掉動力。這個功
能表所有聲音重複3次。
使用NI MH 或NI CD電,保護電壓自動。 (出廠預設值)
使用7C(25.9V)鋰聚合物電池每節電壓下降到3.0V 時候降低動力輸
出,在2.9V時候將切斷動力輸出。
使用6C(22.2V)鋰聚合物電池。
使用5C(18.5V)鋰聚合物電池。
使用4C(14.8V)鋰聚合物電池。
使用3C(11.1V)鋰聚合物電池。
使用2C(7.4V)鋰聚合物電池。
單節LIPO保護電壓3.0V,單節NIMH保護電壓0.8V
新兩兄弟 發表於 2009-1-9 21:49:13 | 只看該作者
原帖由 frizen20032003 於 2009-1-8 22:13 發表
1000kv至1400kv無刷摩打
快唔快架!?咁應該用幾v電

都幾啦,我架自己做的小船仔行1000kv無刷摩打行11.1v鋰電2200mah,都行到有30分鐘(不停行)

http://www.viicity.com/v_playvideo.php?v=7e6sjf2tirwzn57
Barry28 發表於 2009-1-10 01:20:38 | 只看該作者
原帖由 新兩兄弟 於 2009-1-9 21:49 發表

都幾啦,我架自己做的小船仔行1000kv無刷摩打行11.1v鋰電2200mah,都行到有30分鐘(不停行)

http://www.viicity.com/v_playvideo.php?v=7e6sjf2tirwzn57

你就好喇,咁多時間自己整船,又整得叻!!